"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

4/11/15

Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924), Μέρος Δ’


Περιλαμβάνει όσους δήλωσαν ως πατρίδα τους το Καρπενήσι


Συνέχεια από το Γ’ μέρος



3. Πρώτη σημαντική αύξηση των μεταναστών στο 1905


 Στη διάρκεια του 1905 έγιναν 11 ταξίδια (6 ομαδικά και 5 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 36 Ευρυτάνες μετανάστες που δήλωσαν νε πατρίδα τους το Καρπενήσι. Πιο αναλυτικά :
 Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1905 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κατσαρό. Στις 10 Απριλίου από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγε με το πλοίο “Germania” και στις 24 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 27 ετών. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λευτέρης Τυλιγάδης[1].
 Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1905 αρίθμησε 2 άτομα, τους Γεώρ. Ευαγγελόπουλο και Δημ. Ράμμο. Η ομάδα από την Ελλάδα πήγε πρώτα στην Ιταλία με πλοίο. Στις 28 Απριλίου, από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησε με το πλοίο “Konig Albert” και στις 11 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Επιπλέον μας είναι γνωστά ότι :
· Ο Γεώργιος Ευαγγελόπουλος ήταν τότε 20 ετών και με 13 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικολόπουλος.
· Ο Δημήτριος Ράμμος ήταν 29 ετών και πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
 Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1905 ήταν πολυπληθής και συνολικά αρίθμησε 14 άτομα, αλλά απ’ αυτά τα 4 έφυγαν από τον Πειραιά, ενώ τα υπόλοιπα 10 έφυγαν από τη Νάπολη. Την τετραμελή ομάδα συγκρότησαν οι : Απ. Μπαλάφας, Αλέξ. Μπουσάνης, Αθ. Τσακανίκας και Αθ. Τσατσούλας. Η ομάδα στις 7 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Patria (1882)” και στις 29 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Παραθέτουμε λίγα επιπλέον στοιχεία των μεταναστών :
· Ο Απόστολος Μπαλάφας ήταν 18 ετών. Με 10 $ πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον πατέρα του Γεώργιο Μπαλάφα.
· Ο Αλέξανδρος Μπουσάνης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Αναγνωστόπουλος.
· Ο Αθανάσιος Τσακανίκας ήταν έφηβος 16 ετών. Με 27 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ένας ξάδερφός του Τσακανίκας.
· Ο Αθανάσιος Τσατσούλας ήταν 30 ετών. Με 33 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημοσθ. Τσάμης.
 Τα υπόλοιπα 10 μέλη της ομάδας ήταν οι : Λεων. Θεόκλητος, Χαράλ. Θεόκλητος, Λάμ. Κατσούδας, Γεώρ. Λέφας, Ταξ. Μέρος, Κων. Μυλωνάς, Κων. Τσιτούρης, Θεόδ. Τσιτσέρας, Επαμ. Τσούμας και Γεώρ. Χήρας. Η ομάδα από την Ελλάδα με πλοίο πέρασε στην Ιταλία. Στο ιταλικό λιμάνι της Νάπολης επιβιβάστηκαν στο ίδιο πλοίο “Patria (1882)”, που έφυγε από τον Πειραιά. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
· Ο Λεωνίδας Θεόκλητος ήταν 25 ετών. Προορισμός του ήταν το Βερμόντ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός; του Αριστείδης.
· Ο Χαράλαμπος Θεόκλητος (αδερφός του Λεωνίδα) ήταν 15 ετών. Κι αυτός πήγαινε στον ίδιο προορισμό.
· Ο Λάμπρος Κατσούδας ήταν 22 ετών. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Δημ. Κατσούδας.
· Ο Γεώργιος Λέφας ήταν 23 ετών. Πήγαινε για δουλειά στη νέα Υόρκη για να συναντήσει τον ξάδερφό του Ε. Τσάμη.
· Ο Ταξιάρχης Μέρος ήταν 20 ετών. Προορισμός του η Νέα Υόρκη για ψουλειά όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Τσιτσέρας.
· Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς ήταν 26 ετών. Αναζητούσε δουλειά στο Βερμόντ της Νέας Υόρκης, όπου είχε τον συγγενή του Θεόδ. Γιαννόπουλο.
· Ο Κωνσταντίνος Τσιτούρης ήταν 17 ετών. Κι αυτός, με 7 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Βερμόντ της Νέας Υόρκης, κοντά στο θείο του Ηλία Θεόκλητο.
· Ο Θεόδωρος Τσιτσέρας ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδελφός του Γεώργιος Τσιτσέρας.
· Ο Επαμεινώνδας Τσούμας ήταν 20 ετών. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Τσούμα.
· Ο Γεώργιος Χήρας ήταν 17 ετών. Με 5 $ μόλις μαζί του ήθελε να πάει στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Ξενοφών Ζώτος.
 Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1905 ήταν διμελής και απαρτιζόταν από τους συνώνυμους Δημ. Κολιό. Από το λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψαν με το πλοίο “Konigin Luise” από τις 9 Ιουνίου και στις 23 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
· Ο Δημήτριος Κολιός ήταν 24 ετών και με 4 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Κλίτσης.
· Ο Δημήτριος Κολιός ήταν 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε λουκανικοποιός (sausages maker) και με 7 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Καντερέ.
 Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1905 έγινε από τον Αναστάσιο Λόζο. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στην Ιταλία και από το λιμάνι της Νάπολης στις 18 Αυγούστου έφυγε με το πλοίο “Germania” και στις 2 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant) και με 10 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ξενοφών Λόζος.
 Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1905 έγινε από τον Κωνσταντίνο Γκούβα. Στις 18 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Georgia” και στις 7 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 25 ετών και με 35 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Σταμ. Σταματόπουλο.
 Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1905 έγινε από τον Παναγιώτη Σερπάνο. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 26 Σεπτεμβρίου αναχώρησε με το πλοίο “Gallia” και στις 15 Οκτωβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Σκεντέρης.
 Η πέμπτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση του 1905 έγινε από το Μάρκο Λιάπη. Στις 7 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Νάπολης, έφυγε με το πλοίο “Roma” και στις 21 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν η Βοστώνη, κοντά σε ξάδερφό του.
 Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1905 αριθμούσε τρία άτομα, τους  Πέτρ. Κοκοτίνη, Γεώρ. Μπάμπαλη και Γεώρ. Στασινό. Η ομάδα ταξίδεψε πρώτα από την Ελλάδα στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 21 Οκτωβρίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “La Gascogne” και στις 30 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
· Ο Πέτρος Κοκοτίνης (γράφτηκε Κουκουτίνης) ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης (farmer) και με 15 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Λ. Παπαϊωάννου.
· Ο Γεώργιος Μπάμπαλης ήταν 18 ετών. Γράφτηκε ως σπουδαστής (student), αλλά πήγε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Μπάμπαλης.
· Ο Γεώργιος Στασινός ήταν 25 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη Στασινό.
 Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1905 τολμήθηκε από 5 άτομα. Περιλάμβανε τους : Αριστ. Καρφή, Κωνστ. Σιαφάκα, Κωνστ. Σιταρά, Νικ. Σιταρά και Κωστ. Φαλλή. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 3 Νοεμβρίου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Konigin Luise” και στις 17 Νοεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
· Ο Αριστείδης Καρφής ήταν 27 ετών. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά σε ξάδερφό του.
· Ο Κωνσταντίνος Σιαφάκας ήταν 25 ετών. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη κοντά σε ξάδερφό του.
· Ο Κωνσταντίνος Σιταράς ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Σταύρο Καμπέτη.
· Ο Νικόλαος Σιταράς ήταν 27 ετών. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά σε ξάδερφό του.
· Ο Κώστας Φαλλής ήταν 27 ετών. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη κοντά σε ξάδερφό του.
 Η έκτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1905 έγινε από 5 άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Δημ. Λαμπρόπουλος. Κων. Πριόβολος, Δημ. Σαφάκας, Νικ. Σερετάκης και Γεώρ. Τσιτσέρας. Η ομάδα έφυγε από την Ελλάδα και με πλοίο έφτασε πρώτα στην Ιταλία. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 18 Νοεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Roma” και στις 3 Δεκεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
· Ο Δημήτριος Λαμπρόπουλος ήταν τότε 20 ετών. Με 20 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά κοντά σε ξάδερφό του.
· Ο Κωνσταντίνος Πριόβολος ήταν 35 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Με 15 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στο φίλο του Σπύρο Διαμαντίδη.
· Ο Δημήτριος Σαφάκας ήταν 18 ετών. Κι αυτός δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Τελικός του προορισμός ήταν το Βερμόντ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο συμπατριώτης Γεώρ. Θεόκλητος.
· Ο Νικόλαος Σερετάκης  ήταν 24 ετών. Ως σερβιτόρος αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Σερετάκη.
· Ο Γεώργιος Τσιτσέρας ήταν 23 ετών. Ήταν σερβιτόρος και πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Κάλλας.
 Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1905 μετανάστευσαν και οι : Δημήτριος Αναγνωστόπουλος (N.Y.), Βασίλειος Βλάχος (άγνωστο), Ιωάννης Ζαχαρόπουλος (Boston, Mass.), Δημήτριος Κοντούλας (Greensboro, N.C.), Θεοφάνης Νικόπουλος (Clarksburg, W.Va.), Κώστας Σταμπουλής (Ν.Υ.) και Δημήτριος Τσαβαλιάς (Easton, Pa.).



4. Νέα μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1906


 Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 27 ταξίδια (14 ομαδικά και 13 από μεμονωμένους). Συνολικά έφυγαν 83 μετανάστες! Πιο αναλυτικά έχουμε :
 Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Βασίλειο Χατζόπουλο. Από την Ελλάδα με πλοίο έφτασε στη Χάβρη. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι στις 13 Ιανουαρίου έφυγε με το πλοίο “La Bretagne” και στις 21 Ιανουαρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών. Ο αδερφός του Γεώργιος Χατζόπουλος στη Νέα Υόρκη τον περίμενε.
 Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 2 άτομα, τους Κων. Μαρκή και Αθ. Χαβέλο. Στις 4 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν με το πλοίο “Neustria” και στις 25 Μαρτίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον μας είναι γνωστό ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Μαρκής ήταν 20 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer) και με 19 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
· Ο Αθανάσιος Χαβέλος ήταν 20 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ράπτης (tailor) με προορισμό τη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Χαβέλο.
 Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 3 άτομα. Περιλάμβανε τους Χαρ. Βέλλιο, Αθ. Μπριάνη και Χρ. Τυλιγάδα. Η ομάδα έφυγε από την Ελλάδα με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης στις 29 Μαρτίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Germania” και στις 11 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
· Ο Χαράλαμπος Βέλλιος ήταν τότε 18 ετών. Με 20 $ στην τσέπη αναζητούσε στη Νέα Υόρκη δουλειά κοντά στο ξάδερφό του Θεοφάνη Τυλιγάδα.
· Ο Αθανάσιος Μπριάνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του η Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στον κουνιάδο (brother-in-law) του Χρήστο Τυλιγάδα.
· Ο Χρήστος Τυλιγάδας ήταν 20 ετών. Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα  Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Περικλής.
 Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Βασίλειο Τζανή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Erny” και στις 21 Απριλίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 24 ετών. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Λίν (Lynn) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Δραγώνας.
 
Πλοίο Neustria (Photo: Peabody Essex Museum)
 Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 10 άτομα, που πήραν το ίδιο πλοίο, αλλά από διαφορετικά λιμάνια. Συγκεκριμένα τα 3 άτομα επιβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα υπόλοιπα 7 άτομα επιβιβάστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας. Την 1η Μαΐου, από τον Πειραιά ανέβηκαν στο πλοίο “Neustria” οι Ιωάν. Ζαχαρόπουλος, Δήμ. Τσιγαρίδας και Χαρ. Χαϊκάλης. Από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν οι Βασ. Αναστασόπουλος, Γεώρ. Δημάκης, Βασ. Κάντζιος, Σερ. Κάντζιος, Ευάγ. Τσάμης, Αντ. Χαντζής και Νικ. Χαντζής. Στις 21 Μαΐου το πλοίο έφτασε στην Αμερική. Τα περιορισμένα στοιχεία μας πληροφορούν επίσης ότι:
· Ο Ιωάννης Ζαχαρόπουλος ήταν 16 ετών και γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Τελικός του προορισμός για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Δ. Ζαχαρόπουλο[2].
· Ο Δήμος Τσιγαρίδας ήταν 17 ετών. Με 10 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν και ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Κλίτσης.
· Ο Χαράλαμπος Χαϊκάλης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Σεραφείμ Κλίτση.
· Ο Βασίλειος Αναστασόπουλος ήταν 21 ετών. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γρηγόρης Πλακιάς.
· Ο Γεώργιος Δημάκης ήταν 20 ετών. Με 12 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Απόστολος Πλακιάς.
· Ο Βασίλειος Κάντζιος ήταν 33 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου είχε ένα φίλο το Γεώργιο Παππά.
· Ο Σεραφείμ Κάντζιος ήταν 23 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Αθαν. Κριτσέλη.
· Ο Ευάγγελος Τσάμης ήταν 25 ετών. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, στο φίλο του Σεραφείμ Χατζόπουλο.
· Ο Αντώνιος Χαντζής ήταν 49 ετών. Με 12 $ μαζί του πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Χαντζής.
· Ο Νικόλαος Χαντζής ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Τελικός του προορισμός ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Χαντζής.
 Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Αθανάσιο Λαμπρόπουλο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Μασσαλία. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι στις 12 Μαΐου, αναχώρησε με το πλοίο “Brooklyn” και στις 28 Μαΐου έφτασε στις ΗΠΑ. Ο μετανάστης ήταν τότε 24 ετών. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Δημ. Λαμπρόπουλος.
 Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 8 άτομα. Την ομάδα συγκρότησαν οι : Δημ. Γαλατάς, Κων. Ευαγγελόπουλος, Βασ. Καροπλεσίτης, Χρ. Κολάζας, Γεώρ. Νικόπουλος, Σπ. Τριανταφυλλόπουλος, Ευάγ. Τσάμης και Ιωάν. Τσώνης. Στις 21 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Francesca” και στις 7 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
· Ο Δημήτριος Γαλατάς ήταν τότε 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Γαλανό.
· Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελόπουλος ήταν 17 ετών. Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Ευαγγελόπουλος.
· Ο Βασίλειος Καροπλεσίτης ήταν 30 ετών. Δήλωσε μάγειρας (cook). Με 20 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Καροπλεσίτης[3]. Για το μετανάστη Βασίλειο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1901-1903 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
· Ο Χρήστος Α. Κολάζας ήταν 19 ετών. Τελικός προορισμός του η Νέα Υόρκη για εργασία, κοντά στο συγγενή του Κώστα Παπαδόπουλο.
· Ο Γεώργιος Νικόπουλος ήταν 29 ετών. Με 12 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Νικόπουλος.
· Ο Σπυρίδων Τριανταφυλλόπουλος ήταν 18 ετών. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Τριανταφυλλόπουλο.
· Ο Ευάγγελος Τσάμης ήταν 29 ετών. Με 21 $ μαζί του ήθελε να πάει στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Καγκιόπουλος.
· Ο Ιωάννης Τσώνης ήταν 33 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Κώστα Παπαδόπουλο.
 Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Κωνσταντίνο Σιψή. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Χάβρη. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι στις 16 Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “La Provence” και στις 22 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Με 13 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο.
 Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Γεώργιο Μαριώτη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 3 Ιουνίου, αναχώρησε με το πλοίο “Erny” και στις 27 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο μετανάστης ήταν τότε 36 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος (merchant). Με 180 $ μαζί του πήγαινε για δουλειές στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Χαϊκάλη.
 Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 9 άτομα. Τα 7 άτομα αναχώρησαν από το λιμάνι της Πάτρας, ενώ τα υπόλοιπα 2 αναχώρησαν από το λιμάνι της Τεργέστης. Στις 18 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, στο πλοίο “Dora” επιβιβάστηκαν οι : Κων. Αρμάγος, Στυλ. Λώλος, Φώτ. Μπουμπουγκάρης, Ιωάν. Σερετάκης, Νικ. Σερετάκης, Αναστ. Σκουλιόπουλος και Ιωάν. Φλετούρης. Στη συνέχεια, από το λιμάνι της Τεργέστης επιβιβάστηκαν οι : Κων. Μαρούλης και Χρ. Μαρούλης. Στις 7 Ιουλίου το πλοίο έφτασε στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:
· Ο Κωνσταντίνος Αρμάγος ήταν 21 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο τον Αγησίλαο Κολοβό.
· Ο Στυλιανός Λώλος ήταν 30 ετών. Ως ασχολία δήλωσε υπάλληλος (clerk) και με 190 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Λαλούτης.
· Ο Φώτης Μπουμπουγκάρης ήταν 24 ετών. Δήλωσε αρτοποιός (baker). Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφός του Ανδρέα Πανόπουλο.
· Ο Ιωάννης Σερετάκης ήταν 24 ετών. Με 28 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένα ξάδερφός του.
· Ο Νικόλαος Σερετάκης ήταν 21 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Σερετάκη.
· Ο Αναστάσιος Σκουλιόπουλος ήταν 28 ετών. Δήλωσε υπάλληλος (clerk). Με 36 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν οι φίλοι του Νικόλαος Σιταράς και Γεώργιος Καροπλεσίτης.
· Ο Ιωάννης Φλετούρης ήταν 25 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Θεοδ. Αποστολόπουλο.
· Ο Κωνσταντίνος Μαρούλης ήταν 32 ετών. Με 13 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφ. Χασίτσας.
· Ο Χρήστος Μαρούλης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Τσιτσάρας.
 Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Νικόλαο Γαλή. Στις 26 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 11 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών. Με 14 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπ. Παπαδόπουλος.
 Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Γεώργιο Νικόπουλο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο πρώτα στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 4 Αυγούστου έφυγε με το πλοίο “La Bretagne” και στις 12 Αυγούστου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Σεραφείμ Νικόπουλο.
 Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 2 άτομα, τους Γεώρ. Κοσκινά και Ιωάν. Μπανιά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Στο λιμάνι της Νάπολης, στις 31 Ιουλίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Germania” και στις 13 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα ελλιπή στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν επιπλέον ότι :
· Ο Γεώργιος Κοσκινάς ήταν 27 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
· Ο Ιωάννης Μπανιάς ήταν 25 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
 Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Κωνσταντίνο Μουσαλή. Στις αρχές Αυγούστου πέρασε από την Ελλάδα με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησε με το πλοίο “Madonna” και στις 22 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ο μετανάστης ήταν τότε 19 ετών. Με 17 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Κώστας Κακαρές.
 Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Θεοδ. Μητρολιά. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στη Γαλλία. Από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης την 1η Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “La Lorraine” και στις 8 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο μετανάστης ήταν τότε 23 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Σερετάκης.
 Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από τρία άτομα, τους : Νικ. Κακατσίδα, Ελευθ. Τυλιγάδη και Κων. Φλώρο. Το ταξίδι έγινε τμηματικά, πρώτα από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 12 Σεπτεμβρίου, έφυγαν με το πλοίο “Germania” και στις 26 Σεπτεμβρίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς :
· Ο Νικόλαος Κακατσίδας ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Με 20 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη, κοντά στον αδερφό του Βασίλειο Κακατσίδα.
· Ο Ελευθέριος Τυλιγάδης ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του.
· Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν 19 ετών. Με 25 $ στην τσέπη του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Φλώρο.
 Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 6 άτομα. Περιλάμβανε τους : Νικ. Αμπράζη, Δημ. Βλάχο, Κων. Καμπέτση, Κων. Μανασό, Αλέξ. Σταθόπουλο και Γεώρ. Σταθόπουλο. Η ομάδα ταξίδεψε με πλοίο από την Ελλάδα στη Γαλλία. Στο το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, στις 22 Σεπτεμβρίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Saint Laurent” και στις 4 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
· Ο Νικόλαος Αμπράζης[4] ήταν 22 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Πέτρος Μπουλούμπασης.
· Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν 20 ετών. Με 12 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά σε συγγενή του.
· Ο Κωνσταντίνος Καμπέτσης ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, αναφέροντας τον κουνιάδο του Γεώργιο Θεόκλητο, στο Βερμόντ της Ν. Υόρκης.
· Ο Κωνσταντίνος Μανασός ήταν παιδί 10 ετών. Είναι περίεργο ότι γράφτηκε ως εργάτης. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στο αδερφό του Δημήτριο Μανασό.
· Ο Αλέξανδρος Σταθόπουλος ήταν 27 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
· Ο Γεώργιος Σταθόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Με 15 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αχιλλέας Σκαντζούρης.
 Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 5 άτομα, τους : Δημ. Αγγελή, Νικ. Βαρελά, Ζαχ. Καραπιπέρη, Αθ. Κοκοτίνη και Δημ. Λαμπράκη. Η ομάδα έφυγε με πλοίο από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 24 Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 11 Οκτωβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Επιπλέον ξέρουμε ότι:
· Ο Δημήτριος Αγγελής ήταν τότε 18 ετών. Με 10 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του.
· Ο Νικόλαος Βαρελάς ήταν 18 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Ευαγγελόπουλος.
· Ο Ζαχαρίας Καραπιπέρης ήταν 19 ετών. Με 29 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Ευαγγελόπουλος.
· Ο Αθανάσιος Κοκο[ν]τίνης ήταν 25 ετών. Πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Κοκοντίνης.
· Ο Δημήτριος Λαμπράκης ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Με 14 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Κλίτσης.
 Η δέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Γεώργιο Λάππα. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 2 Οκτωβρίου, έφυγε με το πλοίο “Citta di Napoli” και στις 17 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ο μετανάστης ήταν τότε 28 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Λάππας.
 Η ενδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Αναστάσιο Δ. Σταύρου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Σεπτεμβρίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Gerty” και στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 26 ετών. Είχε μαζί του 15 $ και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, εκεί όπου ήταν ο αδερφός του Ανδρέας Δ. Σταύρου.
 Η δωδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Σεραφείμ Σκεντέρη. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 20 Οκτωβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Cretic” και στις 29 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ο μετανάστης ήταν τότε 21 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
 Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 3 άτομα, τους : Θεοδ. Αλέστα, Γεώργ. Γιαννακόπουλο και Κων. Μούτσελο. Η ομάδα ταξίδεψε με πλοίο από την Ελλάδα στη Γαλλία. Από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης στις 3 Νοεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Saint Laurent” και στις 15 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της νέας Υόρκης. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
· Ο Θεοδόσιος Αλέστας ήταν τότε 24 ετών. Αναζητούσε εργασία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Θεόκλητο.
· Ο Γεώργιος Γιαννακόπουλος ήταν 22 ετών. Με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ανδρέας Γιαννακόπουλος.
· Ο Κωνσταντίνος Μούτσελος ήταν 20 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Πριόβολο.
 Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 7 άτομα. Την ομάδα σχημάτισαν οι: Αθ. Κατσούδας, Σερ. Κοτσώνης, Χαρ. Λέφας, Γεώρ. Λιγδής, Δημοσθ. Σκουτέλας, Σταύρ. Σκουτέλας και Σερ. Τριαντογιάννης. Στις 3 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, η ομάδα αναχώρησε με το πλοίο “Gregory Morch” και στις 24 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :
· Ο Αθανάσιος Κατσούδας ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Ως ασχολία δήλωσε έμπορος (merchant). Πήγαινε για δουλειές στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το φίλο του Αριστ. Κλίτση.
· Ο Σεραφείμ Κοτσώνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αριστ. Κλίτσης.
· Ο Χαράλαμπος Λέφας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος και με 20 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, στο φίλο του Αριστ. Κλίτση.
· Ο Γεώργιος Λιγδής ήταν 20 ετών. Με 38 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Αριστ. Κλίτση.
· Ο Δημοσθένης Σκουτέλας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ήταν έμπορος. Με 40 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειές στη Νέα Υόρκη, συναντώντας το φίλο του Σεραφείμ Κλίτση.
· Ο Σταύρος Σκουτέλας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ως φίλο του το Σεραφείμ Κλίτση.
· Ο Σεραφείμ Τριαντογιάννης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως απασχόληση δήλωσε έμπορος. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειές στη Νέα Υόρκη, με φίλο του το Σεραφείμ Κλίτση.
 
Πλοίο Gregory Morch
 Η δέκατη τρίτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Γεώργιο Τσιτσικάο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Χάβρη. Στις 17 Νοεμβρίου, από αυτό το γαλλικό λιμάνι έφυγε με το πλοίο “Hudson” και στις 3 Δεκεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 25 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη (με 70 $ μαζί του) κοντά στον ξάδερφό του Γ. Ράγκο.
 Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 6 άτομα, που συγκρότησαν οι : Σπ. Βάκος, Αθ. Κομπογιάννης, Σερ. Κούτσικος, Αθ. Παπαγεωργίου, Σπ. Χαλκιάς και Σερ. Ψυχογιός. Από το λιμάνι της Πάτρας, η ομάδα αναχώρησε στις 28 Νοεμβρίου με το πλοίο “Gerty” και στις 22 Δεκεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
· Ο Σπύρος Βάκος ήταν τότε 22 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Νικόλαο Οικονόμου.
· Ο Αθανάσιος Κομπογιάννης ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο το Δημήτριο Μαλάλο.
· Ο Σεραφείμ Κούτσικος ήταν 27 ετών. Έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο Στυλιανό Παπαγεωργίου.
· Ο Σπύρος Χαλκιάς ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός (carpenter). Με 20 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Γιαννέλος.
· Ο Σεραφείμ Ψυχογιός ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Ζαχαρόπουλο.
 Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 3 άτομα και συγκεκριμένα τους : Ιωάν. Καμαρέτσο, Κων. Κοντοπάνο και Παντ. Φιλιππάτο. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στη Μασσαλία. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι στις 8 Οκτωβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο[5]Neustria” και στις 26 Δεκεμβρίου (δηλ. μετά από 2 ½ μήνες) έφτασαν στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
· Ο Ιωάννης Καμαρέτσος ήταν τότε 19 ετών. Με 15 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας έναν φίλο τον Ιωάν. Λεμπαλίδη.
· Ο Κωνσταντίνος Κοντοπάνος ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Βλέκος.
· Ο Παντελής Φιλιππάτος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Με 20 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Λελούδης.
 Η δέκατη τέταρτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1906, έγινε από 3 άτομα, τους : Βασ. Αλεξά, Δημ. Διαμαντή και Σταύρ. Τσόγκα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Δεκεμβρίου, η ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο “Giulia” και στις 31 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας πληροφορούν ακόμη ότι :
· Ο Βασίλειος Γ. Αλεξάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Με 60 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Βλάχο.
· Ο Δημήτριος Ι. Διαμαντής ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παπαγεωργίου.
· Ο Σταύρος Τσόγκας ήταν 25 ετών. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Σεραφείμ Καντερέ.
 Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1906 μετανάστευσαν και οι : Νικόλαος Βλάχος (Pittsburg, Pa.), Γεώργιος Κακαράντζας (Atlantic, N.J.), Βασίλειος Κάντζος (Ν.Υ.), Δημήτριος Καραγεωργόπουλος (Ky.), Ιωάννης Καραγιάννης (N.Y.), Γεώργιος Καροπλεσίτης (Roanoke, Va.), Ιωάννης Κοντούλας (Greensboro, N.C.), Γεώργιος Κουτάς (N.Y.), Κων/νος Κωστόπουλος (Spokane, Wash.), Ιωάννης Λάππας (Orangeburg, S.C.), Ιωάννης Μάλλιος (διάφορα μέρη), Κώσταςε Μπάρτσας (Ν.Υ.), Δημήτριος Παναγιόπουλος (Ν.Υ.), Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (άγνωστο), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Cal.), Γρηγόριος Παπαϊωάννου (Ν.Υ.), Νικόλαος Πασιάκος (Elk River, Id.), Νικόλαος Σερετάκης[6] (S.C.), Ιωάννης Σιαφάκας (Reils, W.Va.), Νικόλαος Σταθόπουλος (Somersworth, N.H.), Σεραφείμ Τσιαπούρης (Augusta, Ga.), Αθάσιος Τσίπας (Boston, Mass.) και Δημήτριος Χόνδρος (Lorine, S.C.).

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                 φυσικός


Συνέχεια στο Ε’ μέρος


[1] Το επώνυμο Τυλιγάδης και Τυλιγάδας στα χρόνια εκείνα ήταν πολύ διαδεδομένο κυρίως στο Τέρνο.
[2] Ο Δημήτριος Ζαχαρόπουλος από τη Φραγκίστα (η μητέρα του λεγόταν Μαρία) πήγε για πρώτη φορά το 1905 στην Αμερική (στη Νέα Υόρκη). Επέστρεψε το 1909. Ξαναπήγε το 1920 με τη σύζυγο και το παιδί του, στο Όξφορντ (Νότια Καρολίνα), εκεί όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης.
[3] Στο α’ ταξίδι του στην Αμερική, ήρθε την περίοδο 1904-08. Ξαναπήγε το 1910.
[4] Γράφτηκε Ampradis Nicola. Δεν ξέρω αν το σωστό είναι Αμπράδης ή Αμπράζης (που είναι συνηθέστερο).
[5] Το έτος 1906,το πλοίο Neustria, που κατασκευάστηκε το 1883,  είχε ήδη συμπληρώσει 23 χρόνια ταξιδιών. Το 1909, δηλ. μετά από 3 χρόνια, χάθηκε χωρίς ίχνη στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό!
[6] Η σύζυγός του λεγόταν Κωνσταντία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου