"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

30/11/15

Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924), Μέρος Ζ’



Συνέχεια από το Ε’ μέρος


11. Ελάχιστοι μετανάστες έφυγαν στο 1913


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν μόνο 4 ταξίδια (1 ομαδικό και 3 μεμονωμένα). Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι[1] της Ελλάδος με Τούρκους και Βούλγαρους, αντέστρεψαν το ρεύμα και έφεραν πίσω τους μετανάστες που στρατεύτηκαν και υπήρξαν και θύματα. Πάντως, στο 1913 έφυγαν μόνο 8 μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση το 1913 στην Αμερική έγινε από τον Κώστα Καβαλάρη. Στις αρχές Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Oceania” και στις 18 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Τελικός του προορισμός (με 25 $ μαζί του) ήταν το Χάμλιν (Hamlin) του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Καβαλάρης.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση το 1913 στην Αμερική έγινε από τον Αθανάσιο Κυρίτση. Πρώτα πήγε με πλοίο από την Ελλάδα στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 17 Μαΐου αναχώρησε με το πλοίο “Rochambeau” και στις 26 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 56 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος (merchant). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 110 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Φλόρενς (Florence) της Νότ. Καρολίνας, όπου είχε τον ανεψιό του Κωστ. Δ. Κώτσα.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση το 1913 στην Αμερική έγινε από το Δημήτριο Χατζή. Στις 6 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 45 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε κτηματίας. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ευθύμιος Δ. Πλακιάς. Για το Δημ. Χατζή αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε πρωτοέρθει την περίοδο 1899-1913 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
      Η μοναδική ομαδική αναχώρηση στο 1913 αρίθμησε 5 άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Βασιλόπουλο, Σπ. Κομπορόζο, Βασ. Μοσχονήσιο, Ελ. Πολύζου και Γεώρ. Λάππα. Στις 7 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν οι 4 πρώτοι μετανάστες με το πλοίο “Patris”, που πέρασε από το λιμάνι της Πάτρας και πήρε ακόμη το Γεώρ. Λάππα. Στις 27 Νοεμβρίου το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Νικόλαος Βασιλόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δέσπω. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Φλόρενς (Florence) της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Κοτρώτσος.
·         Ο Σταύρος Κομπορόζος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος. Η σύζυγός του λεγόταν Δέσπω. Με 55 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούπορτ Νιους (Newport News) της Βιρτζίνια, κοντά στον ανεψιό του Γεώργιο Πολύζο. Για το Σταύρο Κομπορόζο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1900-12 και εργάστηκε στο Νόρφολκ (Norfolk) της Βιρτζίνια.
·         Ο Βασίλειος Μοσχονήσιος ήταν 40 ετών. Δήλωσε έμπορος (merchant). Στην Ελλάδα είχε τον αδερφό του Γεώργιο Μοσχονήσιο, αξιωματικό του ελληνικού στρατού. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο του Νικόλαο Κυπριάδη. Για το Βασίλειο Μοσχονήσιο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναήρθε την περίοδο 1903-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Η Ελένη Πολύζου ήταν 24 ετών. Ο πατέρας της στην πατρίδα λεγόταν Αθανάσιος. Δήλωσε οικιακά και πήγαινε να συναντήσει τον αδερφό της Γεώργιο Πολύζο στο Νιούπορτ Νιους της Βιρτζίνια.
·         Ο Γεώργιος Λάππας ήταν 35 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η μητέρα του λεγόταν Παρασκευή. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Άγγελο Μακασά. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική για το Γεώρ. Λάππα. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στη Σαβάνα (Savannah) της Τζώρτζια.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1913 μετανάστευσαν και οι : Χαράλαμπος Αποστολόπουλος (Frano Cal.), Λεωνίδας Κουτσόπουλος (άγνωστος), Κων/νος Λαλάς (Wilmington, N.C.), Βασίλειος Μαθιάς (Buffalo, N.Y.) και Σπυρίδων Παπασπύρος (Richmond, Va.).



12. Νέα κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 27 ταξίδια (17 ομαδικά και 10 μεμονωμένα). Η λήξη των Βαλκανικών πολέμων και η αποστράτευση, όπως και η φυγή νέων μεταναστών, που πήραν μαζί τους οι παλιότεροι, είχαν ως αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό των 114 συνολικά μεταναστών (ποσοστό 13,5 % του συνόλου) που έφυγαν στο 1914. Πιο αναλυτικά έχουμε λοιπόν :
      Η πρώτη ομαδική φυγή στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους Νικ. Βλάχο και Χαρ. Γούλα. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο έως την Τεργέστη. Από εκεί, στις 15 Δεκεμβρίου 1913, αναχώρησαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 10 Ιανουαρίου 1914 έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον ξέρουμε ότι:
·         Ο Νικόλαος Βλάχος ήταν 22 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Η μητέρα του λεγόταν Αγόρω. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Θεόδωρο Βλάχο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ για το Νικόλαο Βλάχο. Πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Βοστώνη.
·         Ο Χαράλαμπος Γούλας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Ως εργάτης (με 25 $ στην τσέπη) αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Θεόδωρος Βλάχος.
      Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους Σπ. Αθανασόπουλο και Ζαχ. Σκώκο. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Τεργέστη. Από αυτό το λιμάνι, στις 2 Ιανουαρίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Carpathia” και στις 22 Ιανουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Σπυρίδων Αθανασόπουλος ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχαήλ. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Κάμντεν (Camden) της Νότ. Καρολίνας, κοντά στον ξάδερφό του Χάρη Πούλο.
·         Ο Ζαχαρίας Σκώκος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Κι αυτός είχε τον ίδιο προορισμό για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) στο Κάμντεν (Camden) της Νότ. Καρολίνας, κοντά στον ξάδερφό του Χάρη Πούλο.
Πλοίο Saxonia (Photo: Alex Duncan)
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε 8 άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Κων. Μαντζούφα, Ιωάν. Σερετάκη, Στυλ. Σερετάκη, Γεώρ. Σκεντέρη, Βασ. Τσαβαλιά, Δημ. Τσαβαλιά, Κων. Τσαβαλιά και Γεώρ. Τσιτσάρα. Από το λιμάνι της Πάτρας, η ομάδα αναχώρησε με το πλοίο “Saxonia” και στις 2 Φεβρουαρίου έφτασε στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας δηλώνουν ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Μαντζούφας ήταν 17 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του λεγόταν Σπυρίδων. Με 25 $ μαζί του πήγαινε να συναντήσει τον αδερφό του Ιωάννη Μαντζούφα στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.
·         Ο Ιωάννης Σερετάκης ήταν 32 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotelkeeper). Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 23 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Άκρον[2] του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος. Για τον Ιωάννη Σερετάκη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.
·         Ο Στυλιανός Σερετάκης ήταν 17 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του λεγόταν Λεωνίδας. Προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια (με 25 $ μαζί του), όπου είχε τον αδερφό του Δημήτριο Σερετάκη.
·         Ο Γεώργιος Σκεντέρης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη (με 25 $ στην τσέπη), κοντά στον αδερφό του Σεραφείμ Σκεντέρη.
·         Ο Βασίλειος Τσαβαλιάς ήταν 30 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Με 22 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κοντοπάνο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ για το Βασίλειο Τσαβαλιά. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στο Ήστον.
·         Ο Δημήτριος Τσαβαλιάς ήταν 36 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Κι αυτός, με 73 $ στην τσέπη, δήλωσε ως προορισμό για δουλειά εργάτη το Ήστον της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Μπενέκος. Για το Δημήτριο Τσαβαλιά ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1905-08 και εργάστηκε πάλι στο Ήστον.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσαβαλιάς ήταν 17 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Μαζί με τα αδέρφια του Βασίλειο και Δημήτριο κι αυτός (με 25 $ μαζί του) πήγαινε στο Ήστον της Πενσυλβάνια, στον ίδιο φίλο.
·         Ο Γεώργιος Τσιτσάρας ήταν 17 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε να συναντήσει το θείο του Γεώργιο Σερετάκη στο Άκρον του Οχάιο.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από τον Ανδρέα Τσίγκρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Ιανουαρίου έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 34 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Διονύσιο. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας και με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Γκρήνουιτς του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο αδερφός του Σ. Τσίγκρης. Για τον Ανδρέα Τσίγκρη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ήρθε πρώτη φορά την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Σπυρίδωνα Παπασπύρο. Στις 26 Ιανουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Patris” και στις 14 Φεβρουαρίου αφίχθηκε στην Αμερική. Ήταν τότε 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Ιωάννη Πάνου. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Σπυρ. Παπασπύρο, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Χρήστο Καναβό. Από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Athinai” και στις 4 Μαρτίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 16 ετών. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε να συναντήσει τον πατέρα του Σεραφείμ Καναβό στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν πολυάριθμη και έφτασε τα 24 άτομα! Σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν οι : Γιάν. Αλεξίου, Γεώρ. Γεωργασιάς, Ραφ. Γεωργασιάς, Ιωάν. Δρίβας, Παν. Ζέγιος, Ιωάν. Καμαρέτσος, Δημ. Καραγεωργόπουλος, Βασ. Καρατζάς, Άγγ. Κόκκοτος, Δημ. Κόκκοτος, Δημ. Μακρής, Φώτ. Παπαϊωάννου, Ηλ. Πρέντζας, Γεώρ. Πρίμπας, Λάμ. Σακκάς, Γεώρ. Σαπανάς, Αθ. Σερετάκης, Γεώρ. Σιαφάκας, Ιωάν. Σιαφάκας, Μαρ. Στεφανίδου, Κων. Τριανταφύλλου, Ιωάν. Τσάμης, Ιωάν. Χαντζής και Κων. Χιάμος. Στις 16 Φεβρουαρίου, η ομάδα αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτούς μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Γιάννος Αλεξίου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (Innkeeper). Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Χρήστο, που ήρθε κι αυτός στο Ουέστον (Weston) της Δυτ. Βιρτζίνια. Με 35 $ μαζί του πήγαινε στο Ρίτσμοντ (Richmond) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου είχε  τη δουλειά του. Για το Γιάννο Αλεξίου αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1904-13 και εργάστηκε πάλι στη Δυτ. Βιρτζίνια.
Ατμόπλοιο Kaiser Franz Josef I  (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Γεώργιος Γεωργασιάς ήταν 29 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 35 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Κοντοπάνος. Στο α’ ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γεώργ. Γεωργασιάς είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στην Πενσυλβάνια.
·         Ο Ραφαήλ Γεωργασιάς ήταν 26 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Κοντοπάνος. Στο α’ ταξίδι του στην Αμερική ο Ραφαήλ Γεωργασιάς ήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στην Πενσυλβάνια.
·         Ο Ιωάννης Δρίβας ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Ως αγρότης (με 25 $ στην τσέπη) αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε κάποιο γνωστό του.
·         Ο Παναγιώτης Ζέγιος ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η Γκρινβίλ (Greenville) της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφος Χάρυ Τσιαπούρης.
·         Ο Ιωάννης Καμαρέτσος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ως αγρότης, αναζητούσε δουλειά (με 45 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Παν. Ευθυμίου. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Ιωάν. Καμαρέτσου στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Νότια Καρολίνα.
·         Ο Δημήτριος Καραγεωργόπουλος ήταν 32 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Πηνελόπη. Δήλωσε αγρότης και με 40 $ πήγαινε στη Μάντισονβίλ (Madisonville) του Κεντάκυ, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Καραγεωργόπουλο. Για τον Δημήτριο Καραγεωργόπουλος αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε πάλι στο Κεντάκυ.
·         Ο Βασίλειος Καρατζάς ήταν 19ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη είχε ως προορισμό η Νέα Υόρκη για δουλειά αγρότη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Σταματόπουλος.
·         Ο Άγγελος Κόκκοτος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Ως αγρότης (με 28 $ μαζί του) αναζητούσε δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος Λ. Σερετάκης.
·         Ο Δημήτριος Κόκκοτος ήταν 17 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε αρτοποιός (baker). Η μητέρα του λεγόταν Αναστασία. Προορισμός του (με 30 $ στην τσέπη) ήταν η Ντάνβιλ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο θείος του Ι. Παπαϊωάννου.
·         Ο Δημήτριος Μακρής ήταν 27 ετών. Ήταν ξυλουργός (carpenter). Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Καδάνης. Για το Δημήτριος Μακρή αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Φώτιος Παπαϊωάννου ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Πηνελόπη. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας και με 50 $ στην τσέπη, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά σ’ ένα φίλο του. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη, εφόσον ξαναήρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ηλίας Πρέντζας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Τελικός προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο φίλο του Ι. Κουτά.
·         Ο Γεώργιος Πρίμπας ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πολιτεία[3] Ουάσινγκτον, κοντά στο φίλο του Κωνστ. Σιδερά. Για το Γεώργιο Πρίμπα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στην πολιτεία Ουάσινγκτον.
·         Ο Λάμπρος Σακκάς ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά αγρότη στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο θείος του Χρ. Γκούρας.
·         Ο Γεώργιος Σαπανάς ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λούης Χρήμας. Ο Γεώργος Σαπανάς είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη (δεν γράφτηκε πότε).
·         Ο Αθανάσιος Σερετάκης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Δήλωσε αγρότης (farmer) και με 40 $ μαζί του πήγαινε στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο.
·         Ο Γεώργιος Σιαφάκας ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Στην πατρίδα είχε τον πατέρα του Βασίλειο. Προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, με γνωστό του στην Αμερική τον αδερφό του Μιλτιάδη Σιαφάκα στη Δυτ. Βιρτζίνια.
·         Ο Ιωάννης Σιαφάκας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Ως τόπο εργασίας επέλεξε το Ρίτσμοντ (Richmond) της Δυτ. Βιρτζίνια (με 21 $ στην τσέπη του), όπου είχε αφήσει έτοιμη δουλειά. Φυσικά, είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε στο Ρέιλς πάλι της Δυτ. Βιρτζίνια.
·         Η Μαρία Στεφανίδου ήταν 34 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Ως επάγγελμα δήλωσε αγρότισσα. Με 33 $ μαζί της πήγαινε στη Μιννεάπολη της Μινεσότα για να συναντήσει το σύζυγό της Π. Στεφανίδη.
·         Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Θεόδωρος. Ως αγρότης αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη (με 12 $ στην τσέπη) κοντά στο συγγενή του Δ. Γκούρα. Ο Κωνστ. Τριανταφύλλου είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στη Βόρ. Καρολίνα.
·         Ο Ιωάννης Τσάμης ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο Κ. Φαλλή. Ο Ιωάννης Τσάμης είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ιωάννης Χαντζής ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Δήλωσε αγρότης και με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στην Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο φίλο του Κ. Σταμούλη.
·         Ο Κωνσταντίνος Χιάμος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά ήταν η  Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο γνωστός του Ι. Χωνάς.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα  τους Γεώρ. Τσικλιά και Αλέξ. Χριστάκη. Στις 25 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Caronia” και στις 10 Μαρτίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Γεώργιος Τσικλιάς ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Θεοδώρα. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Λάππα.
·         Ο Αλέξανδρος Χριστάκης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνστάντω. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 90 $ στην τσέπη) ήταν το Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνια, κοντά στο φίλο του Κώστα Στριφτό.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από τον Κώστα Παναγιωτόπουλο. Στις 6 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Carpathia” και στις 22 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Θεοδώρα. Ως εργάτης πήγαινε (με 21 $ μαζί του) για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Θωμά Καρακομνηνό.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 7 άτομα, που περιλάμβανε τους : Γεώρ. Κουτά, Ηλ. Παπακώστα, Γεώρ. Πατρώνη και Ιωάν. Τριανταφυλλιά. Στις 9 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Themistocles”. Μετά από 2 μέρες, στις 11 Μαρτίου, το πλοίο πήρε από το λιμάνι της Πάτρας, άλλα 3 άτομα, τους : Δημ. Ζαχαρόπουλο, Ανδ. Σταμπολίτη και Αθ. Τσίπα. Μετά από ταξίδι 17 ημερών, στις 28 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτές γνωρίζουμε επίσης ότι :
·         Ο Γεώργιος Κουτάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ξανθή. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ζιάκας. Για το Γεώργιο Κουτά, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ηλίας Παπακώστας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του (με 20 $ στην τσέπη) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Αγιομαυρίτη.
·         Ο Γεώργιος Πατρώνης ήταν 27 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαγδαληνή. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Β. Αλεξανδρής. Για το Γεώργιοι Πατρώνη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ιωάννης Τριανταφυλλιάς ήταν 29 ετών. Η μητέρα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Κωνστ. Αγιομαυρίτη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Ζαχαρόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεοδώρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Βασίλειος Πατσογιάννης. Για το Δημ. Ζαχαρόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Ανδρέας Σταμπολίτης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Γιαννούλα. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο συμπατριώτη του Βασίλειο Πατσογιάννη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Αθανάσιος Τσίπας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Έψαχνε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Σαρλής. Για τον Αθανάσιο Τσίπα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε έρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
Πλοίο Laconia (1912) [Photo: Hisashi Noma Collection]

   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν η μεγαλύτερη αριθμητικά που καταγράφηκε και αριθμούσε 29 άτομα! Περιλάμβανε τους : Ευστ. Αντωνόπουλο, Σπ. Καλιαντέρη, Γεώρ. Καρδαρά, Δημ. Κοντοπάνο, Γεώρ. Κοτσανά, Απ. Μπαλάφα, Βασ.  Μπανιά, Γεώρ. Μπάρκα, Δημ. Μπάρτσα, Κώσ. Μπάρτσα, Ανδ. Μπέσσα, Γεώρ. Μπέσσα, Γεώρ. Μπομποτσάρη, Ιωάν. Οικονομίδη, Γεωργία Οικονομίδου, Ευανθία Οικονομίδου, Δημ. Οικονόμου, Ιωάν. Παπαγεωργίου, Δημ. Παππά, Νικ. Πασιάκο, Αριστ. Ράντζο, Νικ. Σασιάκο, Δημ. Σερέτη, Χρ. Τασιό, Δημ. Τριανταφύλλη, Σπ. Τριάντη, Δημ. Τσάγκα, Ιωάν. Φουσέκη και Νικ. Ψωμιάδη. Στις 17 Μαρτίου[4], από το λιμάνι της Πάτρας, η ομάδα επιβιάστηκε στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Ευστάθιος Αντωνόπουλος ήταν τότε 30 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Σπύρος Καλιαντέρης ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Απόστολος. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Παπαγεωργίου. Για το μετανάστη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, όπου πρωτοπήγε την περίοδο 1904-12 και εργάστηκε πάλι στο Σπόκαν.
·         Ο Γεώργιος Καρδαράς ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Δήλωσε εργάτης και με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αντώνιος Μπαλτάς.
·         Ο Δημήτριος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 35 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Κοντοπάνος.
·         Ο Γεώργιος Κοτσανάς ήταν 28 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Απόστολος Μπαλάφας ήταν 28 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 400 $ στην τσέπη επέστρεφε στη δουλειά του (his business Café) στην Γκρινβίλ της Βόρ. Καρολίνας. Για τον Απόστολο Μπαλάφα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1900-12 και εργάστηκε πάλι στην Γκρινβίλ (Greenville).
·         Ο Βασίλειος Μπανιάς ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Τελικός προορισμός του (με 30 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον αδερφό του Γεώργιο Μπανιά. Για το Βασίλειο Μπανιά, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε στο St. Weane, Wash.
·         Ο Γεώργιος Μπάρκας ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Με 26 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Έλκ Ρίβερ (Elk River) του Αϊντάχο, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Μπάρκα.
·         Ο Δημήτριος Μπάρτσας ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 40 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Π. Μπαλτάς. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Δημ. Μπάρτσα. Πρωτοήρθε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.
·         Ο Κώστας Μπάρτσας ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός με 75 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπ. Παπαδόπουλος. Για τον Κώστα Μπάρτσα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ανδρέας Μπέσσας ήταν 27 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελισάβετ. Δήλωσε εργάτης και με 40 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Καλτσής. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι για το μετανάστη Ανδρέα Μπέσσα, εφόσον είχε έρθει πάλι την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στο Σπόκαν.
·         Ο Γεώργιος Μπέσσας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο φίλο Δημ. Παπαγεωργίου.
·         Ο Γεώργιος Μπομποτσάρης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αλέξανδρος. Δήλωσε αγρότης (farmer). Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στην Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Παναγιώτη Μπομποτσάρη.
·         Ο Ιωάννης Οικονομίδης ήταν 35 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Τελικός προορισμός του (με 160[5] $ μαζί του) ήταν το Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο Οικονομίδη. Για τον Ιωάννη Οικονομίδη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στο Σπρίνγκφιλντ (Springfield).
·         Η Γεωργία Οικονομίδου ήταν 18 ετών. Ως ασχολία δήλωσε αγρότισσα (peasant). Η μητέρα της λεγόταν Ελένη. Προορισμός της ήταν το Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός της Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
·         Η Ευανθία Οικονομίδου ήταν 22 ετών. Κι αυτή δήλωσε αγρότισσα (peasant). Η μητέρα της λεγόταν Ελένη. Προορισμός της ήταν το Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός της Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
·         Ο Δημήτριος Οικονόμου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Τασσιό.
·         Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αναστάσιος. Ως αγρότης (farmer) έψαχνε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Παππάς.
·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Έλκ Ρίβερ της Καλιφόρνια, όπου είχε τον αδερφό του Νίκο.
·         Ο Νικόλαος Πασιάκος ήταν 30 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, κοντά στον ανεψιό του Σεραφείμ Χειλά. Για το μετανάστη Νικ. Πασιάκο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στο Έλκ Ρίβερ.
·         Ο Αριστείδης Ράντζος ήταν 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Παπαγεωργίου. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Αριστείδη Ράντζου στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ.
·         Ο Νικόλαος Σασιάκος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Χειλά.
·         Ο Δημήτριος Σερέτης ήταν 18 ετών. Δήλωσε αγρότης. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωστ. Φαλλής.
·         Ο Χρήστος Τασιός ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Τασσιό. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ για το Χρήστο Τασσιό. Είχε έρθει την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στο Σπόκαν.
·         Ο Δημήτριος Τριανταφύλλης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Φώτω. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης για δουλειά, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Ξεμέκης. Για το Δημ. Τριανταφύλλη αυτό ήταν το β’ ταξίδι σττην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1910-11 και εργάστηκε στη Βοστώνη.
·         Ο Σπύρος Τριάντης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασίλω. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο φίλο του Δημ. Παπαγεωργίου.
·         Ο Δημήτριος Τσάγκας ήταν 28 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος (merchant). Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Φαλλής. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Δημ. Τσάγκα. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ιωάννης Φουσέκης ήταν 25 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Νικόλαος Ψωμιάδης ήταν 34 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotelkeeper). Πίσω στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Ιωάννη. Με 35 $ μαζί του επέστρεφε στο σπίτι του στην πόλη Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια. Ο μετανάστης Νικ. Ψωμιάδης είχε ξανάρθει την περίοδο 1901-1910 και εργάστηκε πάλι στο Πέτερσμπουργκ.
   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αποτελείτο από 5 άτομα, τους : Νικ. Καρφή, Κων. Μπαλτά, Νικ. Σερέτη, Κων. Σιταρά και Νικ. Τσούμα. Στις 16 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 5 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Καρφής ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αλέξανδρος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) ήταν το Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Τζέιμς Γεωργίου. Για  το μετανάστη Νικ. Καρφή αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ήρθε για πρώτη φορά την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στο Ρίνοκ.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς ήταν 26 ετών. Με 22 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φώτης Κότας (έμενε στο ξενοδοχείο Euritania).
·         Ο Νικόλαος Σερέτης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Κίνγστον της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στο θείο του Σπυρ. Σερέτη.
·         Ο Κωνσταντίνος Σιταράς ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημ. Αλεξάκη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική για τον Κων/νο Σιταρά. Ξαναήρθε την περίοδο 1912-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Νικόλαος Τσούμας ήταν 31 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά (με 33 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημ. Τσοβανο. Ο Νικόλαος Τσούμας είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 4 άτομα, τους : Ιωάν. Καρατάσσο, Νικ. Μπαλταδούρο, Δημ. Πριόβολο και Νικ. Σιαφάκα. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 12 Απριλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Ιωάννης Καρατάσσος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ουρανία. Με 40 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώρ. Μαργιώτης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Νικόλαος Μπαλταδούρος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Ντέλλας. Για τον Νικ. Μπαλταδούρο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στο Ρίνοκ.
·         Ο Δημήτριος Πριόβολος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ευάγγελος. Δήλωσε αγρότης (farmer) και με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Πριόβολο.
·         Ο Νικόλαος Σιαφάκας ήταν 17 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους Νικ. Κοντοπάνο και Κώσ. Φασουλή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 3 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Νικόλαος Κοντοπάνος ήταν 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε κουρέας (barber). Ο πατέρας του λεγόταν Γρηγόριος. Με 22 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφ. Φασουλής. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στην Πενσυλβάνια.
·         Ο Κώστας Φασουλής ήταν 18 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μπακάλης (grocer). Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στα αδέρφια του Σερ. & Κων. Φασουλή.
   Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Κατσάνο και Γεώρ. Σιαφάκα. Στις 13 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Mastha Washington” και στις 27 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Δημήτριος Κατσάνος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Για δουλειά εργάτη, με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Κατσάνο.
·         Ο Γεώργιος Σιαφάκας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγόρω. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αλέξης Πωλέτης. Για το Γεώργιο Σιαφάκα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους Παν. Αγραφιώτη, Κων. Κλειτσάκη και Χαρ. Τσούκα. Στις 13 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Ioannina” και την 1η Μαΐου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Πάνος Αγραφιώτης ήταν τότε 15 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Φωτεινή. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη Βόρ. Γιακίμα (North Yakima) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον πατέρα του Ευάγγελο Αγραφιώτη.
·         Ο Κωνσταντίνος Κλειτσάκης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Παπατριανταφύλλου.
·         Ο Χαρίδημος Τσούκας ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η Βόρ. Γιακίμα (North Yakima) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος Τσούκας. Για τον Χαρίδ. Τσούκα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στην ίδια περιοχή.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 3 άτομα, τους : Ηλ. Κοκοντίνη, Χρ. Κοσκινά και Δημ. Κωτσούκαλη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου ταξίδεψαν με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ξέρουμε γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Ηλίας Κοκοντίνης ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 60 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κολιός. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στο Λέξινγκτον.
·         Ο Χρήστος Κοσκινάς ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Β. Σκεντέρης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Χρ. Κοσκινά στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στο Ρίνοκ.
·         Ο Δημήτριος Κωτσούκαλης ήταν 39 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Πανάγω. Προορισμός για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η Γκράνβιλ (Granville) ή Γκρινβίλ (Greenville) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος Α. Μπαλάφας. Ο Δημ. Κωτσούκαλης είχε έρθει για πρώτη φορά την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε στη Γκρινβίλ.
   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Δημήτριο Σαρρή. Στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Laconia (1912)” και στις 17 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σ. Παπαγεωργίου.
   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Σπύρο Κρίκο. Στις 8 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Ultonia” και στις 25 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Χρήστο Κρίκο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Σπ. Κρίκου στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από τον Ανέστη Λάγαρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Μαΐου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Saxonia” και στις 3 Ιουνίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Κοντοπάνος.
   Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Κατσάνο και Κώσ. Κοκαράνη. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 27 Ιουνίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Δημήτριος Κατσάνος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αλέξανδρο Μπιλίτη. Για το Δημ. Κατσάνο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Κώστας Κοκαράνης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ουίνστον Σάλεμ (Winston Salem) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ελευθέριος Γιολδάσης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική για το μετανάστη, εφόσον είχε έρθει το 1912 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
   Η δέκατη τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Δημ. Παναγιόπουλο, Κων. Φυσέκη και Κων. Χριστέλη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα με πλοίο ταξίδεψαν στην Αγγλία. Από το λιμάνι του Σαουθάμπτον, στις 4 Ιουλίου έφυγαν με το πλοίο “New York” και στις 12 Ιουλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Παναγιόπουλος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Ως εργάτης σε φάρμα, με 33 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Πέτρου. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Φυσέκης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Φυσέκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Χριστέλης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Τελικός προορισμός του (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, για δουλειά εργάτη σε φάρμα, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Ντάνος. Για τον Κων. Χριστέλη ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1909-11 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η δέκατη πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 3 άτομα, τους : Κων. Παλέτση, Δημ. Σιαφάκα και Κων. Τσάμη. Στις 30 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 15 Ιουλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Πρόσθετα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Παλέτσης ήταν 24 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος. Η μητέρα του λεγόταν Παναγιού. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Παλέτση. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Σιαφάκας ήταν 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του (με 35 $ μαζί του) ήταν το Ουέστον (Weston) της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Σιαφάκα. Για τον Δημ. Σιαφάκα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1905-12 και εργάστηκε πάλι στο Ουέστον.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσάμης ήταν 30 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε εστιάτωρ (Restaurant keeper). Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 40 $ στην τσέπη, πήγαινε πάλι στη δουλειά του στο Θέρμοντ (Thurmond) της Δυτ. Βιρτζίνια. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Λάμπρο Μιχιώτη. Στις 3 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Pisa” και στις 23 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγορίτσα. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Τρόι (Troy) της Νέας Υόρκης, όπου είχε ένα φίλο του.
   Η δέκατη έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 3 άτομα, τους : Δημ. Κόκκοτο, Κων. Σερετάκη και Σερ. Τσιτούρη. Στις 20 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Αυγούστου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Δημήτριος Κόκκοτος ήταν μόλις 16 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Ευάγγελο. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε[6] για δουλειά εργάτη στη Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώργιο Γκούβα.
·         Ο Κωνσταντίνος Σερετάκης ήταν 16 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 30 $) ήταν η πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο γνωστός του Γεώργιος Α. Σέρης.
·         Ο Σεραφείμ Τσιτούρης ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στο Νότ. Μπέθεμπερντ της Πενσυλβάνια. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε έρθει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε (δεν είναι γνωστός ο τόπος).
   Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Νικόλαο Σερετάκη. Στις 17 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Patris” και στις 2 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 43 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας την Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου είχε τον ξάδερφό του Νίκο Σέρη.
   Η δέκατη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από το Νικόλαο Πλάκα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 5 Οκτωβρίου αναχώρησε με το πλοίο “Carpathia” και στις 28 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Δήλωσε αγρότης και με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Π. Γαβριήλ. Για το Νικόλαο Πλάκα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1914 μετανάστευσαν και οι : Σταύρος Καρίπης (Carolina), Γεώργιος Κατσούδας (N.Y.), Ιωάννης Λάππας (Virginia), Βασίλειος Μάστορας (Winston, N.C.), Δημήτριος Νικόπουλος (N.Y.), Αθανάσιος Παπασπύρου (N.Y.), Παναγιώτης Τζαμάρας (Greensboro, N.C.), Ιωάννης Τουλούπας (Florence, S.C.), Ηλίας Τσιώνης (άγνωστος) και Ανδρέας Φραγκάκης (Pittsburg Pa.).



13. Μεγάλη μείωση της φυγής στο 1915


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 11 ταξίδια (4 ομαδικά και 7 μεμονωμένα). Η αρχή του εθνικού διχασμού και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψαν το ρεύμα φυγής. Συνολικά έφυγαν 23 μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από το Γεώργιο Σιώκο. Στις 19 Δεκεμβρίου 1014, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Calabria” και στις 11 Ιανουαρίου 1915 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 35 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στο Γκράφτον (Grafton) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθανάσιος Κριτσέλης.
   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από το Σεραφείμ Τσιαπούρη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 30 Δεκεμβρίου 1914, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 21 Ιανουαρίου 1915 αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 24 ετών. Η μητέρα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Βασιλική. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Με 85 $ στην τσέπη πήγαινε στην Αουγκούστα της Τζώρτζια, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Σκαρμούτσος. Για το μετανάστη Σερ. Τσιαπούρη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε πάλι στην Αουγκούστα.
   Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από τον Αθανάσιο Τσάμη. Στις 14 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Carpathia” και στις 9 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος. Με 46 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Θέρμοντ[7] της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Τσάμης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο1907-12 και εργάστηκε πάλι στο Θέρμοντ.
   Η τέταρτη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από τον Αθανάσιο Τσιάμη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 5 Μαρτίου αναχώρησε με το πλοίο “Patris” και στις 23 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος και με 30 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας (Gust) Παππάς. Για το μετανάστη Αθ. Τσιάμη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στο Μέικον (Macon) της Τζώρτζια.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1915 έγινε από 3 άτομα, τους : Δημ. Αναγνωστόπουλο, Κων. Νικόπουλο και Ιωάν. Φραγκάκη. Στις 19 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Athinai” και στις 10 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ειρήνη. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Μαργιώτη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1905-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Νικόπουλος ήταν 24 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Διονύσιο Νικόπουλο.
·         Ο Ιωάννης Φραγκάκης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Θεοδώρα. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Μαθιάς. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1904-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
ΑτμόπλοιοVasilefs Constantinos  (Photo: Richard Faber Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1915 έγινε από 4μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Σερ. Καντερέ, Ιωάν. Λιάπη, Θεοδ. Μητρολιά και Δημ. Παπαϊωάννου. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Σεραφείμ Καντερές ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Προορισμός του ήταν το Ρίτσμοντ (Richmond) της Βιρτζίνια, όπου είχε το κατάστημά του. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στο Ρίτσμοντ.
·         Ο Ιωάννης Λιάπης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ουρανία. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τσάρλς Σαρρής.
·         Ο Θεοδόσης Μητρολιάς ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε καφετζής (coffee maker). Με 30 $ μαζί του πήγαινε στην Ντάνβιλ (Danville) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν οι κουνιάδοι του Αφού Παππά.
·         Ο Δημήτριος Παπαϊωάννου ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, κοντά στον κουνιάδο του Γεώργιο Ρίζο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1904-12 και εργάστηκε στο Ρίνοκ.
   Η πέμπτη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από το Δημήτριο Σιαμάνη. Στις 7 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 26 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνστάντω. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μαργιώτης. Για το Δημ. Σιαμάνη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1915 αριθμούσε 5 άτομα και την απάρτισαν οι : Ιωάν. Μαθές, Βασ.  Πολύζος, Γεώρ. Φραγκάκης, Θωμ. Φραγκάκης και Κων. Φραγκάκης. Στις 10 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 24 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Ιωάννης Μαθές ήταν 25 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε εστιάτωρ (restaurant). Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στο Γκρίνσμπορο (Greensboro) του Μέην, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Κόλλας. Για τον Ιωάννη Μαθέ, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον ξαναήρθε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στο Γκρίνσμπορο.
·         Ο Νικόλαος Πλάκας ήταν τότε 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στο ξάδερφό του Ιωάννη Πλάκα.
·         Ο Γεώργιος Φραγκάκης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Ως αγρότης (farmer) αναζητούσε δουλειά (με 19 $ μαζί του) στο Γκρίνσμπορο του Μέην, όπου ήταν ο συγγενής του Λάμπρος Κατσούδας.
·         Ο Θωμάς Φραγκάκης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά αγρότη στο Γκρίνσμπορο του Μέην, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Κατσούλιας.
·         Ο Κωνσταντίνος Φραγκάκης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευανθία. Τελικός προορισμός του (με 30 $) ήταν το Νιούπορτ (New Port) του Κεντάκυ, κοντά στο θείο του Πέτρο Παναγάκη.
   Η έκτη μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από τον Ιωάννη Λάππα. Στις 18 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai” και στις 7 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Λαμπρινή. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Όραντζμπουργκ (Orangeburg) της Νότ. Καρολίνας, όπου είχε τον αδερφό του Γεώργιο Λάππα. Για τον Ιωάννη Λάππα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στο Όραντζμπουργκ.
   Η τέταρτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση του 1915 έγινε από 3 άτομα, τους : Βασ. Κατσούλη, Ευάγ. Ρέλλια και Κων. Τσιάπα. Στις 25 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 12 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Βασίλειος Κατσούλης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Δήλωσε εργάτης και με 30 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μολίν (Moline) του Ιλινόις, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Κατσούλη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη. Είχε πρωτοέρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
·         Ο Ευάγγελος Ρέλλιας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Σταυρούλα. Με 30 $ αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μολίν (Moline) του Ιλινόις, όπου είχε το συγγενή του Δημήτριο Υφαντή. Για τον Ευάγ. Ρέλλια ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσιάπας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στυλιανός. Προορισμός του (με 10 $ μαζί του) ήταν το Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, για δουλειά εργάτη, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Κοντογιάννη. Ο Κωνστ. Τσιάπας είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η έβδομη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη του 1915 έγινε από το Βασίλειο Βλάχο. Στις 20 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 5 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο του. Για το Βασίλειο Βλάχο ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Ξαναήρθε την περίοδο 1905-13 και εργάστηκε (δεν δηλώθηκε σε ποια περιοχή).
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1915 μετανάστευσε και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου (N.C.).


14. Νέα μείωση της φυγής στο 1916


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 6 ταξίδια (3 ομαδικά και 3 μεμονωμένα). Η εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέτρεπε μόνο σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να μεταναστεύσουν. Συνολικά έφυγαν 13 άτομα. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη του 1916 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κουμπαράκη. Πριν τη λήξη του 1915, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το ελληνόκτητο πλοίο “Thessaloniki” και στις 7 Ιανουαρίου 1916 έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αντιγόνη. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 40 $ μαζί του) ήταν η Ντάνβιλ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γρηγόριος Παππάς. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε στην πόλη Κολούμπια.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1916 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Καρατσίκη και Αναστ. Παπαγιαννόπουλο. Στις 28 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 21 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι:
·         Ο Δημήτριος Καρατσίκης ήταν τότε 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Γκούβα. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε πάλι στην Ντάνβιλ.
·         Ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του (με 25 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μαργιόλας.
   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη του 1916 έγινε από το Δημήτριο Παπαδόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 6 Μαΐου, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 24 Μαΐου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Κομπορόζος. Για το Δημήτριο Παπαδόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξανάρθε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στην Καλιφόρνια.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1916 έγινε από 5μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Ιωάν. Καραγιάννη, Κων. Λιάκο, Κων. Λιάτσο, Ιωάν. Τσίρο και Σπ. Χριστόπουλο. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 20 Αυγούστου, απέπλευσαν με το πλοίο “Giuseppe Verdi” και στις 5 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει επιπλέον ότι :
·         Ο Ιωάννης Καραγιάννης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δέσπω. Ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Φραγκάκη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-14 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Λιάκος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Κασελή. Για τον Κων/νο Λιάκο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε πάει την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ.
·         Ο Κωνσταντίνος Λιάτσος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Τελικός προορισμός του (με 24 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Κασελής.
·         Ο Ιωάννης Τσίρος ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευανθία. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Κασελής. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ.
·         Ο Σπύρος Χριστόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ξάδερφό του  Ζαχαρία Πολύζο.
Πλοίο Giuseppe Verdi (Photo: Richard Faber Collection)

   Η τρίτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση του 1916 έγινε από 3 άτομα, τους : Αθαν. Κυρίτση, Σπ. Ποντικόπουλο και Αναστ. Σακαλή. Στις 9 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 24 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κυρίτσης ήταν 59 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα πίσω στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Με 40 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Πλάκας[8]. Ο Αθανάσιος Κυρίτσης είχε ξαναπάει στην Αμερική το 1912, σ’ ένα σύντομο ταξίδι στο Πέτερσμπουργκ και γύρισε πίσω το ίδιο έτος.
·         Ο Σπυρίδων Ποντικόπουλος ήταν 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Χαρίκλεια. Δήλωσε εργάτης και με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Τζέιμς Ποντικόπουλο.
·         Η Αναστασία Σακαλή ήταν 24 ετών. Ο πατέρας της λεγόταν Αναστάσιος. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια για να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της Νικόλαο Πρίμα.
   Η τρίτη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη του 1916 έγινε από το Μιχαήλ Μανίκα. Από την Ελλάδα με πλοίο πήγε στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης στις 5 Νοεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Dante Alighieri” και στις 21 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παναγιώτης Κομπορόζος.


15. Ελάχιστα ταξίδια στο 1917, κανένα στο 1918


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν μόνον 2 ομαδικά ταξίδια. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις 28 Ιουνίου 1917, μέχρι τη μάχη του Σκρα (30 Μαΐου 1918) και τη νίκη των Ελλήνων, ήταν δυνατή η μετανάστευση μόνον μεγαλύτερων ηλικιών. Έτσι και το 1918 δεν επέτρεπε την αποστράτευση των ανδρών και  τη μετανάστευση μερικών απ’ αυτούς. Συνολικά στο 1917 έφυγαν 4 μετανάστες και κανένας στ 1918. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1917 έγινε από 2 άτομα, τους Γεώρ. Κατσούδα και Κων. Παναγιωτόπουλο. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Γένοβας, στις 11 Μαΐου, απέπλευσαν με το πλοίο “Dante Alighieri” και στις 29 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Κατσούδας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 28 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το ξάδερφό του Χρήστο Σιτούρη (Cituris). Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1914-15 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ολυμπιάδα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του.
   Η δεύτερη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1917 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Κοντούλα και Σερ. Κράνη. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Γένοβα, στις 18 Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Dante Alighieri” και στις 5 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Δημήτριος Κοντούλας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ειρήνη. Δήλωσε εργάτης και με 45 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Γκρίνσμπορο της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Νίκο Κοντούλα. Αυτ΄ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Ξαναήρθε την περίοδο 1905-15 και εργάστηκε στο Άκρη (Acrie).
·         Ο Σεραφείμ Κράνης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Μαργιώτης.


16. Μικρός αριθμός μεταναστών στο 1919


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 4 ταξίδια (2 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους). Η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε νικηφόρο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά παρέτεινε τη στράτευση, με τη συμμετοχή εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία και μετά στη Σμύρνη. Έτσι οι μετανάστες στη διάρκεια του 1919 έχουν μεγαλύτερες ηλικίες. Συνολικά έφυγαν 11 μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1919 έγινε από το Σπυρίδωνα Παπασπύρο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης στις 14 Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “La Touraine” και στις 23 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 28 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Ελλάδα δήλωσε τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου στην Αθήνα. Με 110 $ μαζί του πήγαινε στο Ρίτσμοντ (Richmond) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο αδερφός του. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι για το μετανάστη. Για πρώτη φορά ήρθε το Σεπτέμβριο του 1913 και εργάστηκε πάλι στο Ρίτσμοντ.
Ατμόπλοιο Columbia  (Photo: Andreas Hernandez Collection)

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1919 έγινε από 3 άτομα, τους : Αθ. Παπαδόπουλο, Ιωάν. Πιστόλη και Ευάγ. Τσάμη. Στις 30 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, απέπλευσαν με το πλοίο “Columbia” και στις 25 Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι :
·         Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου (Hotel Proprietor). Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ανεψιό του Γεώργιο Πιστόλη. Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αμερική την περίοδο 1909-14 και εργάστηκε στη Βόρ. Καρολίνα (Ουίλμινγκτον).
·         Ο Ιωάννης Πιστόλης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου (Hotel Proprietor). Η σύζυγός του λεγόταν Κωνσταντίνα. Με 300 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γιος του Γεώργιος Πιστόλης. Για τον Ιωάννη Πιστόλη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξανάρθε την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε στη Βόρ. Καρολίνα (Ουίλμινγκτον).
·         Ο Ευάγγελος Τσάμης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου (Hotel Proprietor). Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Τσάμη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι για το μετανάστη, εφόσον είχε έρθει την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε στο Μέικον (Macon) της Τζώρτζια.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1919 έγινε από τον Ιωάννη Τουλούπα. Στις 12 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκε στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 29 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 46 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (Inn keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 110 $ μαζί του πήγαινε στην πόλη Φλόρενς (Florence) της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν το σπίτι του. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
      Η δεύτερη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1919 έγινε από 6 άτομα. Περιλάμβανε τους : Κων. Γιολδάση, Δημ. Κατσούδα, Ελ. Κατσούδα, Ιωάν. Κατσούδα, Παν. Παναγιωτόπουλο και Δημ. Χατζόπουλο. Στις 5 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 23 Δεκεμβρίου Αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Γιολδάσης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Γιολδάση.
·         Ο Δημήτριος Κατσούδας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η σύζυγός του λεγόταν Φωτεινή. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φώτιος Κατσούδας.
·         Ο Ελευθέριος Κατσούδας ήταν 22 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η μητέρα του λεγόταν Φωτεινή. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Γαλλής (Galis).
·         Ο Ιωάννης Κατσούδας ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Με 60 $ (για Ιωάννη και Ελευθέριο) έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Γαλλής (Galis).
·         Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελισάβετ. Δήλωσε εργάτης και με 100 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μπούσκος. Για το μετανάστη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξανάρθε και εργάστηκε την περίοδο 1906-14 (δεν δηλώθηκε ο τόπος που πήγε).
·         Ο Δημήτριος Χατζόπουλος ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος. Με 30 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ι. Αποστολάκη.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1919 μετανάστευσαν και οι : Νικόλαος Βασιλόπουλος και Σεραφείμ Κοτσιώνης (Winston, N.C.).


17. Νέα αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1920


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 17 ταξίδια (14 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους). Η αριθμητική πλειοψηφία των μεταναστών περιλαμβάνει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πηγαίνουν στην Αμερική για δεύτερη φορά. Συνολικά έφυγαν 63 άτομα. Αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 4μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Δημ. Αμπράζης, Κων/ντία Γκούβα, Ιωάν. Λάππας και Γεώρ. Λιάπης. Στις 5 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Φεβρουαρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Δημήτριος Αμπράζης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σπυριδούλα. Ως εργάτης, με 30 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Τεό Παπασπύρου.
·         Η Κωνσταντία Γκούβα ήταν 23 ετών. Ο πατέρας της στην πατρίδα λεγόταν Βασίλειος. Δήλωσε οικιακά. Με 50 $ στην τσέπη, πήγαινε στην Αουγκούστα της Τζώρτζια, με γνωστό της εκεί το φίλο Σεραφείμ Τσιαπούρη.
·         Ο Ιωάννης Λάππας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Λαμπρινή. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Μίλτος Σιαφάκας. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1914-15 και εργάστηκε στη Βιρτζίνια.
·         Ο Γεώργιος Λιάπης ήταν 28 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αγορίτσα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 100 $ στην τσέπη) ήταν η Αουγκούστα της Τζώρτζια, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη. Για το Γεώργιο Λιάπη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στην ίδια πόλη.
Πλοίο Megali Hellas (Photo: Richard Faber Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 3 άτομα, τους : Νικ. Παλιούρα, Αλκ. Παπασπύρου και Θεοφ. Πριγκιφίλη. Την 1η Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Argentina” και στις 24 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Νικόλαος Παλιούρας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Ευανθία. Με 48 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δημήτριος Σιαμάνης. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο μετανάστης την περίοδο 1912-15 και εργάστηκε στη Νότ. Καρολίνα.
·         Ο Αλκιβιάδης Παπασπύρου ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 68 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ουέλντον (Weldon) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ο αδερφός του Κωνσταντίνος Παπασπύρου είχε το εστιατόριο Μανχάταν.
·         Ο Θεοφάνης Πριγκιφίλης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ξενοδόχος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 11 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Δημήτριος Χασιάλης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Ιωάννη Ματζούφα. Στις 19 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 10 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Δήλωσε εργάτης και με 23 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος Μα[ν]τζούφας. Ο Ιωάννης Ματζούφας είχε ξανάρθε στην Αμερική την περίοδο 1911-15 και εργάστηκε πάλι στο Πίτσμπουργκ.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε 7 άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Αθανασόπουλο, Αλ. Καραχάλιο, Δημ. Κοντοπάνο, Στ. Κορτέση, Αθ. Μουρούνα, Κιν. Φραγκούλη και Διον. Ψύλλο. Την 1η Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Νικόλαος Αθανασόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος.  Γυναίκα του λεγόταν Θεοδώρα. Τελικός προορισμός του (με 25 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αναστάσιος Ξενάκης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική, εφόσον είχε έρθει και την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Όρεγκον.
·         Ο Αλέξανδρος Καραχάλιος ήταν 52 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Δήλωσε εργάτης και με 26 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Φώτιο Κατσούδα.
·         Ο Δημήτριος Κοντοπάνος ήταν 29 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Σταύρος Κορτέσης ήταν 53 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Αθανάσιος Μουρούνας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Με 40 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Ουίλμινγκτον (Wilmington) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Πιστόλης.
·         Ο Νικόλαος Φραγκούλης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Με 44 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Μπασδέκη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Διονύσιος Ψύλλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Σοφία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 40 $ μαζί του) ήταν το Ουίλμινγκτον της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Πιστόλη.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 4μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Στ. Καρίπης, Ιωάν. Παπακωνσταντίνου, Αθ. Παπασπύρου και Κων. Πουρνάρας. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 7 Ιουνίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Σταύρος Καρίπης ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 30 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημ. Χασιώτη. Για το Σταύρο Καρίπη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Ξαναπήγε την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε στην Καρολίνα.
·         Ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε εστιάτωρ (Restaurant keeper). Η σύζυγός του λεγόταν Ευδοξία. Με 160 $ στην τσέπη, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Χασάλη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1915-19 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Αθανάσιος Παπασπύρου ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εστιάτωρ (Restaurant keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 300 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Χασάλης. Ο Αθαν. Παπασπύρου ξαναπήγε στην Αμερική την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Πουρνάρας ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Χασάλης.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 3 άτομα, τους : Κώσ. Κομιανό, Ασημ. Σερετάκη και Αριστ. Τσαμτσούρης. Στις 8 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Κώστας Κομιανός ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 30 $ μαζί του) ήταν το Νότιο Μπόστον της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Κριτσέλης.
·         Ο Ασημάκης Σερετάκης ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο.
·         Ο Αριστείδης Τσαμτσούρης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 30 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γιάννος Αλατάρης.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από το Σπύρο Παπασπύρο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 30 Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “La Touraine” και στις 9 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 39 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Τελικός προορισμός του (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν το σπίτι του! Ο μετανάστης είχε ξαναπάει το 1907 στην Αμερική και συγκεκριμένα στην πόλη της Νέας Υόρκης.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 3 άτομα, που όμως έφυγαν από διαφορετικά λιμάνια. Συγκεκριμένα οι : Νικ. Σερετάκης και Νικ. Χαϊκάλης επιβιβάστηκαν από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Ιουνίου, στο πλοίο “Patris”. Μετά, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο και ο Κων Στερόπουλος. Στις 14 Ιουλίου οι μετανάστες “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Σερετάκης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε πανδοχέας (Inn keeper). Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντία. Με 50 $ μαζί του πήγαινε στην Αουγκούστα της Τζώρτζια, όπου ήταν ο συνεταίρος του Ιωάννης Λιάπης. Είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1906-15 και εργάστηκε στη Νότ. Καρολίνα.
·         Ο Νικόλαος Χαϊκάλης ήταν 60 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε επιχειρηματίας. Η σύζυγός του λεγόταν Γιαννούλα. Με 100 $ μαζί του πήγαινε στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ανεψιός του Σεραφείμ Γεωργούτσης. Για το Νικόλαο Χαϊκάλη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1911-16 και εργάστηκε στη Νότια Καρολίνα.
·         Ο Κωνσταντίνος Στερόπουλος ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγόρω. Δήλωσε εργάτης και με 24 $ πήγαινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Παππάς. Ο μετανάστης είχε πρωτοέρθει στην Αμερική την περίοδο 1907-14 και εργάστηκε πάλι στην Πενσυλβάνια.
   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 2 άτομα, τους Κων. Θάνο και Κων. Τριανταφύλλου. Στις 25 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 10 Αυγούστου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Θάνος ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 100 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Τολέδο του Οχάιο, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Θάνο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Κωνστ. Θάνου στην Αμερική. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1910-15 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
·         Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Κωνσταντίνα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 100 $) ήταν το Ρέλεϊ (Raleigh) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο αδερφός του Χρήστος Τριανταφύλλου. Ο Κωνστ. Τριανταφύλλου είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1907-15 και εργάστηκε πάλι στη Βόρ. Καρολίνα.
   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 2μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους Γεώρ. Παπασπύρο και Ασημ. Σερετάκη. Στις 18 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 11 Αυγούστου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Παπασπύρος ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παναγιώτα. Δήλωσε εργάτης και με 50 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φάνης Παπασπύρος. Για το μετανάστη Γεώρ. Παπασπύρο ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στην πολιτεία Ουάσινγκτον.
·         Ο Ασημάκης Σερετάκης ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 40 $ αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο αδερφός του Τομ Σέρις[9].
   Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από το ζευγάρι Κων. & Μαρίας Λαλά. Στις 20 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 8 Σεπτεμβρίου έφτασαν στον προορισμό τους. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Λαλάς ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Δηλώνει μάγειρος. Στην πατρίδα έχει τον αδερφό του Ιωάννη. Με 400 $ μαζί του πηγαίνει για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είναι ο ξάδερφός του Δημήτριος Πούτης. Για τον Κωνστ. Λαλά αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Ήρθε πάλι την περίοδο 1913-20 και εργάστηκε στο Ουίλμινγκτον.
·         Η Μαρία Λαλά ήταν 35 ετών. Μαζί με το σύζυγό της πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από το Δημήτριο Καρδαρά. Στις 2 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 22 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σπυριδούλα. Δήλωσε εργάτης και με 30 $ μαζί του πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Τραστέλη.
   Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 2 άτομα, τους : Νικ. Βασιλόπουλο και Δημ. Σώκο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 30 Σεπτεμβρίου, έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 26 Οκτωβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Νικόλαος Βασιλόπουλος ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος. Η γυναίκα του λεγόταν Δέσπω. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Χασιάλης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε έρθει πάλι το 1919.
·         Ο Δημήτριος Σώκος ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 50 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Δημ. Χασιάλης.
   Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Σιώκο και Ανδ. Τριαντογιάννη. Στις 13 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 2 Νοεμβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Δημήτριος Σιώκος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης και με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Δημ. Χασιώτης.
·         Ο Ανδρέας Τριαντογιάννης ήταν 52 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Διαμάντω. Με 50 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λέφας. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1910-19, δεν είναι γνωστός όμως ο τόπος όπου εργάστηκε.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε 8 άτομα και τη συγκρότησαν οι : Χαρ. Αποστολόπουλος, Νικ. Γώγος, Δημ. Καστανάς, Γεώρ. Κολότζας, Κων. Λιάγκας, Δημ. Πετρόπουλος, Ευάγ. Σακκάς και Ηλ. Τσιώνης. Στις 8 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 25 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Χαράλαμπος Αποστολόπουλος ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Δήλωσε εργάτης και με 200 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου είχε τον ξάδερφό του Κώστα Αποστολόπουλο. Για τον μετανάστη Χαράλ. Αποστολόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1913-20 και εργάστηκε πάλι στην Καλιφόρνια.
·         Ο Νικόλαος Γώγος ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 40 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Χορνέλ (Hornell) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωστ. Κολάζας.
·         Ο Δημήτριος Καστανάς ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Δήλωσε εργάτης και με 110 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Χορνέλ της Νέας Υόρκης, κοντά στον ξάδερφό του Κωστ. Κολάζα. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Δημ. Καστανά στην Αμερική. Ήρθε πάλι την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Κολότζας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 30 $) στο Χορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός του Κωστ. Κολάντζας. Για το μετανάστη Γεώργιο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1910-12, σε τόπο δυσανάγνωστο.
·         Ο Κωνσταντίνος Λιάγκας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 53 $) ήταν το Χορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου είχε το φίλο Κώστα Δανιήλ. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο μετανάστης την περίοδο 1910-13.
·         Ο Δημήτριος Πετρόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ιουλία. Ήταν εργάτης και με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ήστον[10] (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δ. Μακρής.
·         Ο Ευάγγελος Σακκάς ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω Ολυμπία. Με 35 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Χορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Κολάζας. Ο Ευάγ. Σακκάς είχε έρθει ξανά στις ΗΠΑ την περίοδο 1903-12.
·         Ο Ηλίας Τσιώνης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Με 150 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Νικ. Χουνάς. Είχε ξανάρθει στην Αμερική και εργάστηκε την περίοδο 1914-15.
   Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 ήταν η αριθμητικά μεγαλύτερη του έτους και περιλάμβανε 16 άτομα. Μετείχαν σ’ αυτήν οι : Δημ. Γιολδάσης, Αθ. Δημάκης, Σπ. Κομπορόζος, Σερ. Κοτσιώνης, Βασ. Μαθιάς, Βασ. Μάστορας, Χρ. Μαστρογεωργόπουλος, Δημ. Νικόπουλος, Αικ. Παπαδημητρίου, Δημ. Παπαδημητρίου, Δημ. Παχής, Παν. Τζαμάρας, Ιωάν. Φουσέλης, Ανδ. Φραγκάκης, Χαρ. Χατζόπουλος και Γεώρ. Χολέβας. Στις 25 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Calabria” και στις 14 Δεκεμβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Γιολδάσης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργία. Δήλωσε εργάτης και με 18 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φ. Κατσούλης.
·         Ο Αθανάσιος Δημάκης ήταν 28 ετών. Ήταν μάγειρος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ανδρέα Δημάκη. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική για το μετανάστη. Πρωτοήρθε την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Σπύρος Κομπορόζος ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Ήταν εργάτης και με 36 $ μαζί του πήγαινε στο Νόρφολκ (Norfolk) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ανεψιός του Νικόλαος Πλάκας.
·         Ο Σεραφείμ Κοτσιώνης ήταν 51 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 31 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στο Ουίνστον Σάλεμ της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Γαληνός. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Σερ. Κοτσιώνης το 1919 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
Πλοίο Calabria (Photo: Tom Rayner )

·         Ο Βασίλειος Μαθιάς ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Πηνελόπη. Με 15 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Παππάς. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1913-15 και εργάστηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
·         Ο Βασίλειος Μάστορας ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Προορισμός του (με 40 $) για δουλειά εργάτη ήταν το Ουίνστον Σάλεμ (Winston Salem) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Γαληνός. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Βασ. Μάστορας την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε στον ίδιο τόπο.
·         Ο Χρήστος Μαστρογεωργόπουλος ήταν 31 ετών. Δήλωσε υπάλληλος-γραμματέας (clerk). Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ανεψιός του Σταύρος Πανταζής. Είχε έρθει σε προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο μετανάστης, την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Δημήτριος Νικόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Σπυριδούλα. Ήταν εργάτης και (με 50 $ μαζί του) πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Διονύσιο Νικόπουλο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Η Αικατερίνη Δ. Παπαδημητρίου ήταν 25 ετών και παντρεμένη. Πίσω στην Ελλάδα ήταν η πεθερά της Αικατερίνη Παπαδημητρίου. Με 70 $ μαζί της ταξίδευε με το σύζυγό της για το Ουίντσεστερ (Winchester) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφος Ιωάννης Παππάς.
·         Ο Δημήτριος Παπαδημητρίου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ουίντσεστερ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Παππάς. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1908-15 και εργάστηκε στη Βιρτζίνια.
·         Ο Δημήτριος Παχής ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ήταν εργάτης και με 24 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Ουίντσεστερ (Winchester) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Τραπάτσα.
·         Ο Παναγιώτης Τζαμάρας ήταν 43 ετών και και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Σοφία. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Φ. Κατσούλα. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο μετανάστης την περίοδο 1914-18 και εργάστηκε στο Γκρήνσμπορο (Greensboro) της Βόρ. Καρολίνας.
·         Ο Ιωάννης Φουσέλης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φανή. Με 50 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Άσβιλ (Asheville) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αριστείδης Κάντιος.
·         Ο Ανδρέας Φραγκάκης ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 6 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Κωσ. Παππά (Gost Pappas).  Ο μετανάστης είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.
·         Ο Χαράλαμπος Χατζόπουλος ήταν 49 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Προορισμός του (με 50 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν το χωριό Κόβινγκτον (Covington) του Οχάιο, όπου ήταν ο γιός του Ανδρέας Χατζόπουλος. Για τον Χαράλαμπο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθε πάλι και εργάστηκε την περίοδο 1911-13.
·         Ο Γεώργιος Χολέβας ήταν 30 ετών και παντρεμένος.Η σύζυγός του λεγόταν Φωτεινή. Ήταν εργάτης και (με 50 $ στην τσέπη) πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο φίλος του Αναστάσιος Ξενάκης.
   Η δέκατη τέταρτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από 2 άτομα, τους Αθ. Κατσάνο και Σωτ. Παχή. Στις 21 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Heffron” και στις 16 Δεκεμβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Από το αρχείο προκύπτει ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κατσάνος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 40 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Τζέιμς Κατσάνος. Αυτός ήταν το β’ ταξίδι του Αθαν. Κατσάνου στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στην Άσβιλ της Βόρ. Καρολίνας.
·         Ο Σωτήριος Παχής ήταν 26 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ξανθούσα. Ως αγρότης αναζητούσε δουλειά (με 40 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Τζέιμς Κατσάνος.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1920 μετανάστευσε και ο Αλκιβιάδης Παπαγιάννης (Welton, N.C.).


18. Ελάττωση των μεταναστών στο 1921


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 7 ταξίδια (4 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους). Η Μικρασιατική Εκστρατεία έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του ενεργού ανδρικού πληθυσμού. Η μετανάστευση γίνεται από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Συνολικά έφυγαν 27 άτομα. Αναλυτικά :
   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική στο 1921 έγινε από 6μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Γεώρ. Ζαχαρόπουλο, Αθ. Κατσάνο, Δημ. Κατσούδα, Αθ. Νικολόπουλο, Νικ. Οικονόμου και Βασ. Σφήκα. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς τα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Ζαχαρόπουλος ήταν τότε 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Φώτης Κατσούδας. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Όρεγκον της Ινδιάνα.
·         Ο Αθανάσιος Κατσάνος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Ως εργάτης, με 48 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στην Άσβιλ της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Κώστα Κατσάνο. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο μετανάστης την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Δημήτριος Κατσούδας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Παναγιώτα. Με 40 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Φώτιο Κατσούδα.
·         Ο Αθανάσιος Νικολόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Προορισμός του (με 40 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Φώτιος Κατσούδας. Ο μετανάστης είχε ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Νικόλαος Οικονόμου ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μάρθα. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά (με 60 $) στη ΝέαΥόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωστ. Πάνου. Για το Νικ. Οικονόμου αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1910-15 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Βασίλειος Σφήκας ήταν μόλις 15 ετών. Δηλώθηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Ολυμπία. Με 50 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τους θείους του (Αφούς Κλίτση).
Ατμόπλοιο King Alexander

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από τον Κωνσταντίνο Βασιλείου. Στις 21 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Pannonia” και στις 10 Ιανουαρίου 1921 έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθανασία. Δήλωσε εργάτης και με 10 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Σκαρλάτος. Ο Κωνστ. Βασιλείου είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στη Μασαχουσέτη.
   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική στο 1921 αρίθμησε 9 άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Αριστ. Αθανασόπουλος, Νικ. Αναστασόπουλος, Χριστ. Κλειτσάκης, Ιωάν. Κόκκοτος, Φώτ. Κοτρώνης, Θεοφ. Νικόπουλος, Γρηγ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Τριανταφύλλου και Αλ. Χόνδρος. Στις 31 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά, απέπλευσαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 20 Ιανουαρίου 1921 αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Αριστείδης Αθανασόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 43 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Δήμας.
·         Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Ως εργάτης, με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μέικον (Macon) της Τζώρτζια, κοντά στον ξάδερφό του Πέρυ Άντρος. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1912-19 και εργάστηκε στον ίδιο τόπο.
·         Ο Χριστόδουλος Κλειτσάκης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Δήλωσε αγρότης και με 43 $ μαζί του πήγαινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Μαδούρας. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1912-17. Ο τόπος δεν δηλώθηκε.
·         Ο Ιωάννης Κόκκοτος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αγαπούλα. Με 29 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Παππάς.
·         Ο Φώτιος Κοτρώνης ήταν 27 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος. Η μητέρα του λεγόταν Αρετή. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Φ. Κατσούδα.
·         Ο Θεοφάνης Νικόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος. Η γυναίκα του λεγόταν Βιργινία. Με 90 $ μαζί του πήγαινε στο Κλάρκσμπουργκ της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν η δουλειά του. Είχε ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1905-1914 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γρηγόριος Παπαϊωάννου ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Ήταν εργάτης και με 40 $, πήγαινε στην Ντάνβιλ της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου είχε τα αδέρφια του (Papaïoannou Bros). Ο Γρηγόριος Παπαϊωάννου είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ηλίας Τριανταφύλλου ήταν μόλις 16 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ως πλησιέστερη συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τη Βιργινία Νικοπούλου. Προορισμός του ήταν η Κλάρκσμπουργκ της Δυτ. Βιρτζίνια, μαζί με το Θεοφάνη Νικόπουλο, που τον συνόδευε.
·         Ο Αλέξιος Χόνδρος ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Με 37 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Φαγιέτβίλ (Fayetteville) της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Σταύρο Χόνδρο.
   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από το Γεώργιο Τριανταφύλλου. Στις 12 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “King Alexander” και στις 28 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 29 ετών και παντρεμένος. Η  γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 50 $) για δουλειά εργάτη ήταν το χωριό Νορλίνα της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ζαχαρίας Πολύζος. Για το Γεώργιο Τριανταφύλλου αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Ξαναπήγε την περίοδο 1909-15 και εργάστηκε στο Σικάγο.
   Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική στο 1921 έγινε από 6μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Δημ. Κοντούλα, Γεώρ. Παπαγεωργίου, Βασ. Πολύζου, Παρ. Πολύζου, Νικ. Σερετάκη και Χρ. Σερέτη. Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Megali Hellas” και την 1η Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Κοντούλας ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ειρήνη. Με 300 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Γκρήνσμπορο (Greensboro) της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε το κατάστημά του (στην οδό Elm, No 408-410). Ο Δημ. Κοντούλας είχε ξαναπάει στην Αμερική άλλες 2 φορές : (α) από το 1905 και εργάστηκε πάλι στο Γκρήνσμπορο και (β) από το 1917 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 50 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Π. Λιούμπαρης. Ο μετανάστης πρωτοπήγε στις ΗΠΑ την περίοδο 1907-19 και εργάστηκε πάλι στο Νόρφολκ.
·         Η Βασιλική Πολύζου ήταν 27 ετών. Δήλωσε οικιακά. Ο πατέρας της λεγόταν Αθανάσιος. Με 40 $ στην τσέπη πήγαινε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, για να συναντήσει τον αδερφό της Γιώργο.
·         Η Παρασκευή Πολύζου ήταν 18 ετών, αδερφή της Βασιλικής. Δήλωσε οικιακά. Ο πατέρας της λεγόταν Αθανάσιος. Κι αυτή με 40 $ μαζί της πήγαινε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, για να συναντήσει τον αδερφό της Γιώργο.
·         Ο Νικόλαος Σερετάκης ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Ο προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 40 $ μαζί του) ήταν το Γκρήνσμπορο (Greensboro) της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στο φίλο του Νίκο. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του Νικ. Σερετάκη στην Αμερική. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε πάλι στο Γκρήνσμπορο.
·         Ο Χρήστος Σερέτης ήταν 28 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Ήταν εργάτης και με 45 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Κοντέλης.
   Η τέταρτη ομαδική άφιξη στην Αμερική στο 1921 έγινε από 3 άτομα, τους : Αθ. Κομπρεόσο (ή Κομπορόζο), Ευάγ. Λιάπη και Ευάγ. Τζαμάρα. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι τη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 30 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “France” και στις 7 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κομπρεόσος[11] ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε γραμματέας-υπάλληλος (clerk). Η γυναίκα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 45 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Παναγιώτης.
·         Ο Ευάγγελος Λιάπης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Με 40 $ στην στέπη του, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Άσβιλ (Asheville) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Χουντής. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Βοστώνη.
·         Ο Ευάγγελος Τζαμάρας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος. Η γυναίκα του λεγόταν Σαβού. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Φ. Κατσούδα.
Πλοίο France” (Photo: French Line)

   Η τρίτη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από το Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 29 Μαΐου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 70 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Γεώργιο Κατσούδα. Για το Λεωνίδα Κουτσόπουλο ήταν το β’ ταξίδι του στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1913-19 και εργάστηκε (δεν είναι γνωστός ο τόπος).



19. Μεταναστευτικός επίλογος στο 1923 και 1924


   Στη διάρκεια του 1923 έγιναν 3 ομαδικά ταξίδια, ενώ στο 1924 έγιναν 2 ταξίδια (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο άτομο). Αντίστοιχα έφυγαν 12 μετανάστες στο 1923 και 8 μετανάστες στο 1924. Από το 1924 η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα περιορισμού γενικά για τους μετανάστες από όλες τις χώρες με αποτέλεσμα ο αριθμός των μεταναστών να μειωθεί σημαντικά. Για τα έτη 1923 και 1924 έχουμε λοιπόν :
   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική στο 1923 έγινε από τους Ιωάννη και Αντιγόνη Κοντούλα. Στις 11 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “King Alexander” και την 1η Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Ιωάννης Κοντούλας ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Με 400 $ μαζί του πήγαινε στο Γκρήνσμπορο της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Δημ. Κοντούλα. Ο Ιωάννης Κοντούλας είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1906-22 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Η Αντιγόνη Κοντούλα ήταν 24 ετών. Ο πατέρας της λεγόταν Κώστας. Προορισμός της ήταν το Γκρήνσμπορο της Βόρ. Καρολίνας, κοντά στον αδερφό της Δημ. Κοντούλα.
   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική το 1923 έγινε από τους Αθ. Κακαβιά και Άγ. Μπάκη. Στις 13 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Constantinople” και την 1η Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Τα στοιχεία μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κακαβιάς ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 35 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Λύντσμπουργκ (Lynchburg) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Κακαβιά.
·         Ο Άγγελος Μπάκης ήταν 28 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελισάβετ. Δήλωσε εργάτης και με 40 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στην πόλη Ουίλμινγκτον (Wilmington) της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε τον αδερφό του Χάρυ Μπάκη.
   Η τρίτη (και τελευταία) ομαδική άφιξη στην Αμερική το 1923 αριθμούσε 8 άτομα και περιλάμβανε τους : Παύλ. Παπαϊωάννου, Δημ. Χόνδρο, Κώσ. Χόνδρο, Σερ. Χόνδρο, Σπ. Χόνδρο, Γεωρ. Χόνδρου, Ελ. Χόνδρου και Ευθ. Χόνδρου. Στις 11 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Constantinople” και στις 2 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας βεβαιώνουν ότι :
·         Ο Παύλος Παπαϊωάννου ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 5.000 $ μαζί του πήγαινε για δουλειές στη Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, όπου είχε τον αδερφό του Γκρέγκορυ Πάππας. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-19 και εργάστηκε πάλι στη Ντάνβιλ.
·         Ο Δημήτριος Χόνδρος ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Ήταν έμπορος. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Σπύρος. Με 1.000 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειές στην Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κώστας Πιστόλης. Για το Δημ. Χόνδρο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξαναπάει την περίοδο 1906-21 και εργάστηκε στην Λορίν (Lorine) της Νότ. Καρολίνας.
·         Η Ελένη Χόνδρου ήταν 42 ετών και παντρεμένη. Ο πεθερός της στην Ελλάδα λεγόταν Σπύρος. Με το σύζυγό της Δημήτριο πήγαιναν στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο αδερφός της Κώστας Πιστόλης. Η Ελένη Χόνδρου είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1912-21 και διέμενε στην Λορίν (Lorine) της Νότ. Καρολίνας.
·         Ο Κώστας Χόνδρος ήταν παιδί 8 ετών, του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1915. Ήταν μαθητής.
·         Ο Σπύρος Χόνδρος ήταν παιδί 6 ετών, του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1917.
·         Ο Σεραφείμ Χόνδρος ήταν μωρό 1 έτους, του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Γεννήθηκε στην Ελλάδα.
·         Η Ευθαλία Χόνδρου ήταν 25 ετών και παντρεμένη. Στην Ελλάδα είχε τον πατέρα της Αθανάσιο. Δήλωσε οικιακά και με 100 $ μαζί της πήγαινε στην πόλη Κλίντον (Clinton) της Βόρ. Καρολίνας, για να συναντήσει το σύζυγό της Γεώργιο Χόνδρο.
·         Η Γεωργία Χόνδρου ήταν μωρό 1 έτους της Ευθαλίας Χόνδρου. Με τη μητέρα της πήγαιναν να συναντήσουν τον πατέρα της Γεώργιο Χόνδρο.
   Η πρώτη (και μοναδική) ομαδική αναχώρηση στο 1924 περιλάμβανε 7 άτομα, τους : Ιωάν. Ανδριτσογιάννη, Γεωργ. Ανδριτσογιάννη, Ειρ. Κυρίτση, Κων. Κυρίτση, Σπυρ. Παπαγιάννη, Αλκ. Παπαγιάννη, που έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά,  στις 25 Ιουνίου, με το πλοίο “King Alexander”. Στο λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε και ο  Σερ. Σερετάκης. Στις 18 Ιουνίου το πλοίο έφτασε στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας δηλώνει επίσης ότι :
·         Ο Ιωάννης Ανδριτσογιάννης ή John Andros ήταν τότε 38 ετών και πήγαινε για δεύτερη φορά στην Αμερική (ήταν αμερικανός πολίτης πλέον), στην πόλη Μέικον της Τζώρτζια, όπου είχε ανοίξει μαγαζί και συγκεκριμένα είχε το “New York Cafe”.
·         Η Γεωργίτσα Ανδριστογιάννη ήταν 29 ετών και παντρεμένη. Ο πατέρας της στην Ελλάδα λεγόταν Ιωάννης Αντωνόπουλος. Συνοδευόμενη από τον άνδρα της Ιωάννη Ανδριτσογιάννη πήγαινε στην πόλη Μέικον (Macon) της Τζώρτζια.
·         Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ήταν πανδοχέας (Inn Keeper). Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Σπύρος. Με 400 $ μαζί του πήγαινε στην Φαγιέτβιλ (Fayetteville) της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε το κατάστημά του που ονόμασε “New York Café”. Ο Κων. Κυρίτσης είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1911-23 και εργάστηκε πάλι στην Φαγιέτβιλ.
·         Η Ειρήνη Κυρίτση ήταν 19 ετών και παντρεμένη. Ο πεθερός της λεγόταν Σπύρος. Η Ειρήνη Κυρίτση συνοδευόμενη από το σύζυγό της Κωνσταντίνο, πήγαινε στη Φαγιέτβιλ της Βόρ. Καρολίνας, όπου εκείνος είχε το κατάστημα “New York Café”.
·         Ο Αλκιβιάδης Παπαγιάννης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε πανδοχέας-ξενοδόχος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 200 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ουέλτον της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε το κατάστημά του που λεγόταν “New York Café”. Ο Αλκιβ. Παπαγιάννης είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1920-24 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
·         Η Σπυριδούλα Παπαγιάννη ήταν 20 ετών και παντρεμένη. Δήλωσε οικιακά. Με το σύζυγό της Αλκιβιάδη Παπαγιάννη πήγαινε στο Ουέλτον της Βόρ. Καρολίνας, όπου είχε κατάστημα.
·         Ο Σεραφείμ Σερετάκης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο τελευταίας διαμονής δήλωσε την Αθήνα. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 100 $ μαζί του πήγαινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν η κατοικία του. Είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1911-24 και εργάστηκε στην Πενσυλβάνια.
   Η μοναδική (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1924 έγινε από την Ευφροσύνη Πανταζή. Στις 25 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το πλοίο “Byron” και στις 12 Οκτωβρίου αφίχηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 23 ετών και παντρεμένη. Η μητέρα της στην πατρίδα λεγόταν Θεοδώρα Ζαχαροπούλου. Προορισμός της ήταν το Πόρτσμουθ (Portsmouth) της Βιρτζίνια για να συναντήσει το σύζυγό της Σταύρο Πανταζή.


Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                 φυσικός


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Ήταν οι : Α’ Βαλκανικός (5 Οκτωβρίου 1912 - 17 Μαΐου 1913) και Β’ Βαλκανικός (16 Ιουνίου - 18 Ιουλίου 1913).
[2] Ως αρχικό τόπο προορισμού δήλωσε το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, αλλά άλλαξε γνώμη και έγραψε Άκρον του Οχάιο.
[3] Αρχικά δήλωσε ως τόπο προορισμού τη νέα Υόρκη, αλλά φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη.
[4] Σε μερικές καταγραφές μεταναστών (Ship Manifest) έχει γραφεί ως ημερομηνία αναχώρησης 14 Μαρτίου, ενώ σε άλλες 17 Μαρτίου. Αν δεν είναι λάθος, τότε ίσως το πλοίο παρέμενε στο λιμάνι της Πάτρας λίγες μέρες και οι μετανάστες καταγράφονταν αμέσως μόλις επιβιβάζονταν.
[5] Το ποσό των 160 $ διέθετε ο έμπορος Ιωάννης Οικονομίδης και για τις δύο αδερφές του Ευανθία και Γεωργία, που πήγαν μαζί στις ΗΠΑ.
[6] Πρώτα δήλωσε ως τόπο προορισμού τη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη τελικά.
[7] Ως αρχικό τόπο προορισμού δήλωσε τη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη.
[8] Η πλήρης διεύθυνση ήταν : Ιωάννης Πλάκας στο Εστιατόριο New York, Πέτερσμπουργκ, Βιρτζίνια.
[9] Στις ΗΠΑ συνήθιζαν να συγκόπτουν τα μεγαλύτερα επώνυμα. Έτσι το Σερετάκης έγινε Σέρις.
[10] Ως αρχικό τόπο προορισμού δήλωσε τη Μάντισονβίλ του Κεντάκυ (Madisonville, Ky.), αλλά άλλαξε γνώμη.
[11] Ίσως γράφτηκε λανθασμένα στην Αμερική. Μπορεί να είναι Κομπορόζος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου