"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

25/5/16

Από την Υπάτη, μετανάστες στην Αμερική (1906-1923)

Εισαγωγή




   Η προσπάθεια τούτη είναι πολύχρονη, όπως και πολλές άλλες αντίστοιχες, έχουν δε καταγραφεί πλέον των 4.000 μεταναστών της Φθιώτιδας. Φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η προσπάθειά μου ήταν να κατανεμηθούν στους τόπους προέλευσης (πόλεις ή χωριά). Όμως, όταν καταγράφηκαν στην Αμερική (μετά την άφιξή τους), δεν δήλωναν ακριβώς τον τόπο απ’ όπου ήρθαν. Αρκετοί λοιπόν από γειτονικούς οικισμούς και χωριά είπαν - και έτσι καταγράφηκε - ότι γεννήθηκαν ή ότι τελευταία διαμονή τους ήταν η Υπάτη, ή η Λαμία. Εδώ λοιπόν βρίσκεται το πρόβλημα, για κάποιον που δεν ξέρει επώνυμα, ώστε να προσδιορίσει τον πραγματικό τόπο καταγωγής των ατόμων.


   Η προσπάθεια αυτή κατέγραψε 60 μεταναστευτικά ταξίδια, από 166 άτομα που όλα δήλωσαν ως πατρίδα τους την Υπάτη. Προφανώς δεν προήλθαν όλοι από την Υπάτη, εφόσον αρκετά επώνυμα που δήλωσαν ως πατρίδα την Υπάτη τα συναντούμε σε μετανάστες από γειτονικά χωριά (π.χ. Ξηροτύρης και Ρούσκας στην Καστανιά, Παλαντάς στις Κομποτάδες, Στεργιόπουλος σε Βογόμιλο, Σφήκας σε Χαλίλη, κ.ά.). Στις αρχές του 20ού αι. η Υπάτη είχε 1.600 κατοίκους (βλ. παρατιθέμενο πίνακα 1) περίπου και το ποσοστό του πληθυσμού που έφυγε στη μετανάστευση είναι 10 % (μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας μας που ήταν 8 %).

   Ο σκοπός μου είναι αυτά να διαβαστούν από ανθρώπους της περιοχής Υπάτης (από οικισμούς και χωριά που βρίσκονται κοντά), όπου κάποιοι θα ξέρουν επώνυμα, χωριά και ίσως πρόσωπα. Αυτοί να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον τόπο γέννησης ή διαμονής, από την Υπάτη που δήλωσαν οι μετανάστες, στο σωστό τόπο. Έτσι κάθε τόπος της περιοχής θα βρει τους “δικούς” του μετανάστες.

    Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους της Υπάτης, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

      Μετά από ένα και πλέον αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος

                    φυσικός



Διοικητικές μεταβολές



Δήμος Υπάτης




   Από τις 20-4-1835 συστάθηκε ο δήμος Υπάτης του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος, με έδρα την Υπάτη. Περιλάμβανε τους οικισμούς : Γαρδίκι, Μάντετσι, Λιάσκοβον, Λάλα, Λυχνόν, Συκά, Βασιλικά, Καρυά, Μεξιάταις και Καστανιά.

  Από τις 25-7-1879, ο δήμος Υπάτης ανήκει στο νόμο Φθιώτιδος και Φωκίδος. Προσαρτήθηκαν[1] σ’ αυτόν και οι οικισμοί : Λαδικού, Μπουγομήλα, Ρηγόζιανον και Μονή Αγάθωνος. Το 1889 προσαρτήθηκε[2] ο οικισμός Καράλι στο δήμο Υπάτης.

   Το 1897 προσαρτήθηκαν[3] στο δήμο Υπάτης και οι οικισμοί Λουπάκι και Λουτρά Υπάτης. Από τις 8-7-1899 ο δήμος Υπάτης υπάγεται πλέον στο νομό Φθιώτιδος. Από τις 8-2-1908 ο οικισμός Αμαλώτα προσαρτήθηκε στο δήμος Υπάτης.

   Το 1909 ο νομός Φθιώτιδος ενώθηκε με αυτόν της Φωκίδος σε ενιαίο νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος.

   Το 1912 όλοι οι οικισμοί αποσπάστηκαν από το δήμο Υπάτης και έγιναν αυτόνομες Κοινότητες. Το ίδιο έγινε και για τον οικισμό Υπάτη, που έγινε και έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Προσαρτήθηκαν[4] στην κοινότητα και οι οικισμοί Αμαλώτας, Καρυάς, Μονής Αγάθωνος, Μπουγομήλας και Λουτρών Υπάτης. Ο οικισμός Λουπάκι καταργήθηκε.

   Από τις 18-12-1920 αναγνωρίστηκαν και προσαρτήθηκαν στην κοινότητα Υπάτης οι οικισμοί Πουρνιά, Μαγούλα και Κουρναρίτσα.

Δημογεροντία Ν. Πατρών (1825)

   Από τις 18-2-1924 ο οικισμός Μπουγομήλα αποσπάστηκε από την κοινότητα Υπάτης και έγινε αυτόνομη κοινότητα. Από τις 16-5-1928 καταργήθηκα οι οικισμοί Πουρνιά και Κουρναρίτσα. Επίσης αναγνωρίστηκε ο οικισμός Βαρκά και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Υπάτης. Το 1932 ο οικισμός Λουτρά Υπάτης ορίστηκε[5] ως θερινή έδρα της κοινότητας Υπάτης.

   Από τις 16-10-1940 το όνομα του οικισμού Μονή Αγάθωνος διορθώθηκε σε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος. Επίσης διορθώθηκε σε Αμαλιώτα το όνομα του οικισμού.

   Από τις 2-7-1941 προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Νεοχώρι Υπάτης, Χωμέριανη Εδώθε και Χωμέριανη Πέρα (που αποσπάστηκαν από το δήμο Καλλιέων).

  Το 1943 ο νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος χωρίζεται (ΦΕΚ 72Α, 31-3-1943). Η Υπάτη ανήκει στο νομό Φθιώτιδος. Το 1951 ο οικισμός Λουπάκιον καταργείται. Από την κοινότητα Υπάτης αποσπάστηκαν : το 1956 ο οικισμός Καρυάς (προσαρτήθηκε στην κοινότητα Ροδωνιάς) και το 1960 ο οικισμός Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος (προσαρτήθηκε στην κοινότητα Λυχνού).

   Το 1966 η έδρα της κοινότητας από τον οικισμό Υπάτη μεταφέρθηκε στον οικισμό Λουτρά Υπάτης. Επιπλέον η κοινότητα αναγνωρίστηκε[6] ως δήμος Υπάτης.

   Το 1971 αναγνωρίζεται ο οικισμός Νέα Υπάτη και προσαρτάται στο δήμο Υπάτης. Το 1980 ο οικισμός Λουτρά Υπάτης αποσπάστηκε από το δήμο και ορίστηκε ως έδρα κοινότητας Λουτρών Υπάτης. Σ’ αυτή προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Βαρκά και Μαγούλα. Επιπλέον η έδρα του δήμου μεταφέρθηκε από τον οικισμό Λουτρά Υπάτης στον οικισμό Υπάτη.

   Από το 1997 στο δήμος Υπάτης ανήκουν[7] οι οικισμοί : Ροδωνιάς, Λουτρών Υπάτης, Μαγούλας, Λαδικού, Κομποτάδων, Καπνοχωρίου, Καστανιάς, Δάφνης, Βασιλικών, Αργυροχωρίου, Καρυάς, Συκάς, Λιχνού, Μεξιατών, Νεοχωρίου Υπάτης, Πύργου, Βαρκών, Μεσοχωρίου Υπάτης, Περιστερίου, Νέας Υπάτης, Ιεράς Μονής Αγάθωνος και Αλώνια. Ο πληθυσμός του δήμου στην απογραφή του 2001 ήταν 6.855 κάτοικοι.

   Το 2010, ο δήμος Υπάτης καταργήθηκε και όλοι οι οικισμοί προσαρτήθηκαν[8] στο δήμο Λαμιέων.






1. Η κατάσταση στην Υπάτη – Η απόφαση μετανάστευσης



   Η Υπάτη είναι ορεινή κωμόπολη, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 400μ. ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια, με σημαντική ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Έχει πηγές, ρέματα και καταρράκτες. Στην είσοδο της Υπάτης, το ρέμα του Κάκαβου, τροφοδοτούσε τους μύλους του χωριού.

  Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Η καπνοπαραγωγή, όπως και το εμπόριο είχαν σημαντική θέση. Είχαν κτήματα στο πεδινό μέρος του πρώην δήμου, που κάλυπτε το 25 % της όλης έκτασής του. Η ζωή ήταν δύσκολη.

   Κάποιοι άκουσαν από άλλους τον ωραιοποιημένο μύθο της «γης της επαγγελίας». Ήταν το αμερικάνικο όνειρο.  Για έναν τόπο μακρινό, που έχει δουλειές, κερδίζουν πολλά λεφτά και ζουν καλύτερα. Ελάχιστοι στην αρχή και τολμηροί, αποφάσισαν να φύγουν. Η μεγάλη ανάγκη από τη φτώχεια που ζούσαν ξεπέρασε το φόβο[9] του μακρινού, άγνωστου και επικίνδυνου ταξιδιού.


   Έτσι έφυγαν, από τους πρώτους το 1906 ο Αθανάσιος και Δημήτριος Κακογιάννης, και ο Ιωάννης Σαλωνίτης. Ακολούθησαν αμέσως αρκετοί Αυτό ήταν! Η φυγή σύντομα κορυφώθηκε και στα επόμενα χρόνια κι άλλοι έγιναν μετανάστες (βλ. Πίνακα 2).

   Μαζί τους έφυγαν και άλλοι από γειτονικά χωριά. Πήγαν στην Αμερική[10] κι έδωσαν διέξοδο στην ανέχεια, επιτρέποντας και υλοποιώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσαν και το παράδειγμα που ενθάρρυνε τους επόμενους.

   Δίνονται μερικά στατιστικά στοιχεία των μεταναστών της περιοχής της Υπάτης : Συγκεκριμένα από τους 166 μετανάστες που κατέγραψε αυτή η εργασία, 34 άτομα (δηλ. ποσοστό 20 %) έφυγαν το 1906 και 24 άτομα (ποσοστό 14%) έφυγαν το 1907. Το 1910, εγκατέλειψαν την Υπάτη 40 άτομα (δηλ. ποσοστό 24%) για την Αμερική. Την τετραετία 1906-10 έφυγαν συνολικά 104 άτομα (δηλ. το 63 % των μεταναστών).


   Να ληφθεί υπόψη ότι στην εικοσαετία 1900-1920 ο μεταναστευτικός πυρετός στην Ελλάδα θα κορυφωθεί και η χώρα μας θα χάσει το 8% του συνολικού της πληθυσμού. Τότε 25.000 άνθρωποι περίπου εγκατέλειπαν ετησίως την Ελλάδα.

   Στους μετανάστες κυριάρχησαν οι άρρενες, αλλά υπήρχαν και 11 θήλεις. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες έως 20 ετών, με 60 μετανάστες (36 %). Οι ηλικίες των αριθμητικά περισσότερων μεταναστών του χωριού κατά ηλικία δίνονται στον πίνακα 3.

    Σε ομάδες ηλικιών, οι αντίστοιχοι αριθμοί μεταναστών δίνονται στον πίνακα 4. Ο μέσος όρος των ηλικιών των 166 μεταναστών της Υπάτης ήταν 25 έτη.

      Σε μεγαλύτερη απ’ όλους ηλικία πήγαν στην Αμερική οι : Μαριγώ Σαμαρά (50 ετών) το 1921 και  Περδικάκης Δημήτριος (42 ετών) το 1914. Τις μικρότερες ηλικίες είχαν : Ιωάν. Κορκόβελος, 5 ετών (το 1910), Θωμαΐς Κορκόβελου 7 ετών (το 1910), Αναστασία Κορκόβελου 9 ετών (το 1906) και Αλεξάνδρα Κορκόβελου, 10 ετών (το 1906).



   Οι περισσότεροι μετανάστες της Υπάτης δεν ήταν παντρεμένοι. Πιο συγκεκριμένα από τους 166 μετανάστες οι 132 ήταν άγαμοι (ποσοστό 80%), οι υπόλοιποι 32 ήταν έγγαμοι, ενώ υπήρχαν και 2 χήρες.

    Από τις ευρύτερες οικογένειες της περιοχής Λιδωρικίου τους περισσότερους - αριθμητικά - μετανάστες στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα : Καραχάλιος, Πέτρου, Δρόσος, Μαργιέλλος, Κλώσσας, Κάππας, Κόκκινος, Κούστας, Μπούγαλης, Ντούμας, κ.λ.π.

   Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τη συχνότητα των επωνύμων :



2. Τα πλοία



Διαφήμιση σε εφημερίδα της Λαμίας
(Αρχές 20ού αι.)


Τα μεγάλα ταξίδια γίνονταν με ατμόπλοια, που ανήκαν σε ελληνικές ή σε ξένες εταιρείες. Μεγάλη ξένη εταιρεία ήταν η Austro-Americana Line[11], με μεγάλα υπερωκεάνια, όπως τα : Alice, Giulia, Kaiser Franz Josef I, Laura, Martha Washington, Gerty, Argentina, κ.ά.  Οι άλλες ξένες εταιρείες ήταν μικρότερες.

Ελληνικές ατμοπλοϊκές εταιρείες δημιουργήθηκαν από το έτος 1907, στη γραμμή[12] Ελλάδα-Αμερική.  Οι πρώτες εταιρείες ήταν : “Μωραΐτης”[13] (1906-1908) και “Υπερωκεάνιος Ελληνική Ατμοπλοΐα[14]” (1910-1912), που δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό και χρεοκόπησαν. 
Η αναχώρηση του πλοίου για την Αμερική

Αντίθετα, η εταιρεία “Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος[15]” των αδελφών Εμπειρίκου κυριάρχησε στο χώρο των υπερωκεανίων για 30 χρόνια (1908-1937), με πλοία όπως : Patris[16], Themistocles, Macedonia, Ioannina, Thessaloniki, Vassilefs  Constantinos[17], Athinai, κ.ά.

   Τα ελληνικής πλοιοκτησίας ατμόπλοια έπαιρναν επιβάτες από διάφορα λιμάνια (Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Γύθειο, Καλαμάτα, Πάτρα) με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. Με σχετικά μικρή συνολική χωρητικότητα 5-6 χιλιάδων κόρων μετέφεραν 1.200 περίπου επιβάτες. Τα  μεγάλα ξένα ατμόπλοια της υπερατλαντικής γραμμής Μεσόγειος-Νέα Υόρκη έπαιρναν επιβάτες (κυρίως μετανάστες) από πολλά λιμάνια της Μεσογείου. Αυτά τα πλοία ήταν συνήθως μεγαλύτερα για μεταφορά πλέον των 1.500 επιβατών (τα πιο μεγάλα μετέφεραν 2.000 και πλέον επιβάτες).

Άλλη επιλογή ταξιδιού των μεταναστών ήταν να περάσουν από ελληνικό λιμάνι (Πειραιά, Πάτρα, κ.ά.) σε ξένο λιμάνι (Τεργέστη, Μεσσήνη ή Νάπολη της Ιταλίας, στη Χάβρη, Χερβούργο, Βουλώνη ή Μασσαλία της Γαλλίας). Από εκεί, έπαιρναν άλλο ατμόπλοιο (ξένης εταιρείας) κι έφταναν στην Αμερική. Τέτοια πλοία υπήρχαν πολλά όπως Sicilian Prince, Sofia Hohenberg, La Gascogne, Gerty, Eugenia, Napolitan Prince, κ.ά.

Η επιλογή του πλοίου δεν είχε ιδιαίτερη σημασία για το μετανάστη εκτός από το κόστος του εισιτηρίου. Πυκνότερη κίνηση είχαν τα ξένης ιδιοκτησίας ατμόπλοια εφόσον ήταν αριθμητικά περισσότερα. Από ελληνικό λιμάνι, οι περισσότεροι μετανάστες της Υπάτης (14 άτομα) ταξίδεψαν από τον Πειραιά με το πλοίο “Athinai”.

Μετανάστες περιμένουν να επιβιβαστούν στο πλοίο

Το 1906, με το πλοίο “Gerty από το ιταλικό λιμάνι της Μεσσήνης, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 9 μετανάστες, ενώ από το λιμάνι της Χάβρης, το ίδιο έτος, σε ένα άλλο ταξίδι έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “La Lorraine ”.  Το 1907, από το λιμάνι της Νάπολης, έφυγαν σε ένα ταξίδι 6 μετανάστες με το πλοίο “Florida”. Από το λιμάνι της Πάτρας, το 1910, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Argentina” και άλλοι 5 μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο “Patris”. Με το πλοίο “Macedonia”, από τo λιμάνι του Πειραιά σε ένα ταξίδι, το 1912, έφυγαν 9 μετανάστες μαζί! Από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι το 1921, έφυγαν 5 άτομα με το πλοίο “King Alexander”.

Πολλοί μετανάστες της Υπάτης προτίμησαν τα ελληνικής πλοιοκτησίας καράβια, όπως : Athinai (24), Patris (15), Macedonia (10), Themistocles (6), Moraitis (3), κλπ. Αρκετοί διακινήθηκαν με ξένα πλοία, όπως : Gerty (13), La Lorraine (8), Argentina (7), Martha Washington (6), Napolitan Prince (6), κλπ.

   Περισσότερα στοιχεία δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 6.







3. Το ταξίδι – η άφιξη - προορισμοί




Οι περισσότεροι μετανάστες της Δωρίδας (Λιδωρικίου) - όπως προαναφέρθηκε - προτίμησαν το μεγάλο ελληνικό λιμάνι της Πάτρας και πήραν το ατμόπλοιο για την Αμερική ή μέσω Ιταλίας ή Γαλλίας, απ’ όπου πήραν άλλο πλοίο για τον ίδιο τελικό προορισμό. Σε πλοία των 5-6 χιλιάδων κόρων, οι 1.000-1.300 επιβάτες της 3ης θέσης (οι μετανάστες) στοιβάζονταν σε πολύ στενούς χώρους, κάτω απ’ το κατάστρωμα.  
Άφιξη των μεταναστών στην Αμερική

Σ’ ένα κρεβάτι-κουκέτα μόνο περνούσαν αναγκαστικά όλες  τις ώρες και μέρες του ταξιδιού, λόγω του συνωστισμού. Η πολυκοσμία, η ανύπαρκτη καθαριότητα (η ατομική και των χώρων), η ναυτία, το κρύο και η κακή ποιότητα του φαγητού ήταν, για τις 20 περίπου μέρες ταξιδιού, ένα μαρτύριο που το υπέμεναν αναγκαστικά.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, περνούσαν όλοι από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την καταγραφή και τον τελικό έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

Οι νεοαφιχθέντες έμεναν για λίγο στη Νέα Υόρκη [18] (η πρώτη εικόνα της Αμερικής). Ήταν όμως ακριβή πόλη[19] και αναγκαστικά έφευγαν σύντομα για τον τελικό προορισμό τους. Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.
Οι προορισμοί των μεταναστών, σε φθίνουσα προτίμηση ήταν:

(α) Η Καλιφόρνια, από 48 άτομα, στις πόλεις Ώκλαντ κυρίως (37 άτομα), Δυτικό Μπέρκλεϋ (9 άτομα) και Σπρούκελς (2 άτομα).  Ποσοστό προτίμησης πολύ υψηλό 29 %!

(β) Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, από 32 άτομα, στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ποσοστό 19 %.

(γ)  Στην πολιτεία Νιού Χαμσάιρ, προτιμήθηκε η Νασούα (από 22 άτομα) κυρίως και το Μάντσεστερ (από 2 άτομα). Ποσοστό προτίμησης 19 %.

(δ) Στην Μασαχουσέτη βρέθηκαν 14 άτομα, στις πόλεις  Χάβερχιλ (7 άτομα), Βοστώνη (3 άτομα), Χαιντενβίλ (3 άτομα) και Ουώρστερ (1 άτομο). Ποσοστό προτίμησης 8%.

(ε) Στη Μοντάνα πήγαν 11 άτομα, στις πόλεις Κάνσας Σίτυ (7 άτομα), Ουϊτσίτα (2 άτομα) και Μέρουιν (2 άτομα).

(ζ) Τη Γιούτα επέλεξαν 8 άτομα, στις πόλεις Όγκντεν (5 άτομα), Χέλπερ (2 άτομα) και Πράις (1 άτομο).

(η) Στην Αϊόβα βρέθηκαν 5 άτομα, όλα στην πόλη Ντάβενπορτ.

(θ) Στην Πενσυλβάνια πήγαν 3 άτομα, όλα στην πόλη Μπρίστολ.

(ι) Το Οχάιο επέλεξαν 3 άτομα στις πόλεις Πόρτσμουθ, Σινσινάτι και Λίμα.

(κ) Ελάχιστοι προτίμησαν την πολιτεία Μέην (στο Πόρτλαντ 2 άτομα), την πολιτεία Ουάσινγκτον (σε Σηάτλ και Τακόμα από 1 άτομο) και Νεμπράσκα (στην Ομάχα 1 άτομο).






4. Διπλά ταξίδια στην Αμερική




   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 6 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.       Σπύρος Κοντογεώργης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1908 στην Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στον ίδιο προορισμό.

2.       Νικόλαος Κοκκινόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στο Σικάγο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1913 στον ίδιο προορισμό.

3.       Δημήτριος Περδικάκης 1 :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1911 στο Κάνσας Σίτυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μέρβιν της Μοντάνα.

4.       Δημήτριος Περδικάκης 2 :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 στην πόλη Μέρβιν της Μοντάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στον ίδιο προορισμό.

5.       Βασίλειος Κατσίμπρας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1913 στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στον ίδιο προορισμό.

6.       Βασίλειος Σακελλαρίδης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.







5. Αρχικοί προορισμοί μεταναστών




   Με βάση τους τόπους που δήλωσαν οι μετανάστες της Ελάτειας φτάνοντας στην Αμερική, έχουμε τους παρακάτω προορισμούς (με ονόματα σε χρονολογική σειρά άφιξης και σε παρένθεση είναι το έτος άφιξης) :

Στο Ώκλαντ (Oakland, Cal.) : Κακογιάννης Αθ. (1906), Κακογιάννης Δημ. (1906), Σαλωνίτης Ιωάν. (1906), Θεοδωρόπουλος Περ. (1906), Καρυαμπάς Κων. (1906), Λαϊνάς Χρ. (1906), Παππούσης Δημ. (1906), Ζαφείρης Ηλ. (1906), Σαλωνίτης Νικ. (1907), Αλεξάκης Νικ. (1907), Δελόπουλος Παν. (1907), Σπατάρας Δημ. (1907), Στέφος Αθ. (1907), Δημόπουλος Κων. (1907), Γεωργίου Γεώρ. (1910), Δροσόπουλος Περ. (1910), Ζαγκανάς Περ. (1910), Ζαχαρόπουλος Ευάγ. (1910), Χονδραλής Κώστ. (1911), Σακκάς Αλέξ. (1911), Σαλωνίτης Μιλτ. (1912), Δελόπουλος Αθ. (1912), Φωτόπουλος Δημ. (1912), Μπαζιώνης Ιωάν. (1912), Κόκκοτας Ευθ. (1912), Λαϊνάς Αθ. (1912), Παγουρόπουλος Χρ. (1912), Παπαρούκης Δημ. (1912), Γιαμπορλής Νικ. (1914), Κατσίμπρας Βασ. (1914), Σαμαρά Μαριγώ (1921), Σαμαρά Βασιλική (1921), Σαμαρά Ουρανία (1921), Σαμαράς Παν. (1921), Γεωργίου Αναστ. (1923) και Γεωργίου Ιωάν. (1923).

Στο Δυτικό Μπέρκλεϋ (West Berkeley, Cal.) : Κούτρας Κώσ. (1909), Μπάτσος Σπ. (1909), Ξηροτύρης Ηλ. (1909), Ρούσκας Χρ. (1909), Κακογιάννης Γεώρ. (1910), Καλούτσης Αθ. (1910), Αλεξανδρής Δημ. (1910), Κατσαντώνης Ιωάν. (1910) και Κατσούδας Αθ. (1910).

Στη Νέα Υόρκη (New York, N.Y.) : Γεωργίου Κων. (1906), Γιαμπουρλής Δημ. (1906), Γιαμπουρλής Κων. (1906), Δροπόπουλος Κων. (1906), Καλόγερος Κων. (1906), Χάχας Ευστ. (1906), Νταμάτης Ευθ. (1906), Παπαϊωάννου Παναγ. (1906), Κορκόβελος Δημ. (1906), Κορκόβελος Κων. (1906), Κορκοβέλου Αλεξάνδρα (1906), Κορκοβέλου Αναστασία (1906), Παλαντάς Παν. (1906), Πολυμεροπούλου Ειρ. (1906), Πολυμεροπούλου Βασ. (1906), Λαϊνάς Δημ. (1907), Παγουρόπουλος Βασ. (1907), Παγουρόπουλος Νικ. (1907), Παπαζαχαρίας τυλ. (1907), Περδικάκης Χρ. (1907), Δημητρίου Σωτ. (1907), Παπουτσής Ιωάν. (1907), Φέρτης Ιωάν. (1909), Δάσπασης Χρ. (1910), Ντάτσικας Χρ. (1910), Κορκόβελος Γεώρ. (1912), Κουκοβίστης Αθ. (1912), Λιβάνης Αθ. (1912), Δημητρίου Σωτ. (1912), Κουφοκώστα Ελένη (1912), Ράπτης Νικ. (1913) και Σακελλαρίδης Βασ. (1915).

Στη Νασούα (Nashua, N.H.) : Κουτρούμπας Γεώρ. (1906), Αλατάς Ευάγ. (1910), Καμπάς Λεων. (1910), Μακρής Ευθ. (1910), Κορκόβελου Βασιλική (1910), Κορκόβελου Ελένη (1910), Κορκόβελος Ιωάν. (1910), Κορκόβελου Θωμαΐς (1910), Κορκόβελος Ιωάν. (1910), Ηλιόπουλος Νικ. (1911), Κουτρούμπας Θεόδ. (1911), Μκρόπουλος Κώσ. (1911), Δημητρέλος Κων. (1912), Μουντούρης Νικ. (1912), Καρβέλης Αθ. (1912), Καρβέλης Κώσ. (1912), Αναγνωστόπουλος Δημ. (1914), Κουτσόβολος Αθ. (1914), Κουτσόβολος Κώσ. (1914), Τσοχαντάρης Δημ. (1914), Κοντογεώργος Κλεόμβρ. (1914) και Αναγνωστόπουλος Ξενοφ. (1921).

Στο Μάντσεστερ (Manchester, N.H.) : Ψημένος Γεώρ. (1910) και Κουτρούμπας Δημ. (1912).

Στο Χάβερχιλ (Haverhill, Mass.) : Θεοδωρόπουλος Αθ. (1907), Μακαρώνας Κων. (1907), Μακαρώνας Νικ. (1907), Στιφίκας Γεώρ. (1907), Ξηροτύρης Παν. (1910), Μίχος Γεώρ. (1911) και Ξηροτύρης Νικ. (1911).

Στην Χάιντενβιλ (Haydenville, Mass.) : Καμάρας Σερ. (1911), Κοντογεώργης Σπ. (1912) και Παγώνης Γεώρ. (1912).

Στη Βοστώνη (Boston, Mass.) : Κυριαζής Αθ. (1906), Κυριαζής Δημ. (1906) και Κυριαζής Νικ. (1906).

Στην Ουώρστερ (Worcester, Mass.) :  Στεργιόπουλος Νικ. (1909).

Στην Κάνσας Σίτυ (Kansas City, Mo.) : Κατσίμπρας Βασ. (1906), Παλαντάς Ιωάν. (1906), Ταξιάρχου Χρ. (1906), Αυγίκος Γεώρ. (1906), Λαϊνάς Χρ. (1906), Πατήθρας Αθ. (1906) και Περδικάκης Ανδρ. (1915).

Στο Σικάγο (Chicago, Ill.) : Κατσίμπρας Λεων. (1907), Σολόπουλος Πέτρ. (1907), Σακελλαρίδης Βασ. (1910), Σαλωνίτης Κώσ. ((1910), Παπαϊωάννου Διον. (1911), Κοκκινόπουλος Νικ. (1913) και Σολόπουλος Πέτρ. (1921).

Στο Ντάβενπορτ (Davenport, Iowa) : Σίμος Ιωάν. (1906), Καρακίτσος Αθ. (1910), Κόκκοτας Ευάγ. (1910), Αθανασίου Γεώρ. (1910) και Φρουτάς Νικ. (1912).

Στην Ουϊτσίτα (Wichita, Kansas) : Πουγκακιώτης Δημ. (1910) και Σαμαράς Χρ. (1910).

Στην Μέρουιν (Merwin, Mo.) :  Περδικάκης Δημ. 1 (1914) και Περδικάκης Δημ. 2 (1914).

Στην Όγκντεν (Ogden, Utah) : Παπανδρέου Χρ. (1910), Παπανικολάου Νικ. (1910), Τριανταφύλλου Αθ. (1910), Τσινιάος Κώσ. (1910) και Φέρτης Γεώρ. (1910).

Στην Χέλπερ (Helper, Utah) : Γκίκας Ιωάν. (1911) και Αντωνόπουλος Νικ. (1912).

Στην Πράις (Price, Utah) : Τριανταφύλλου Σωτ. (1910).

Στο Σπρούκελς (Sprukels, Cal.) : Αποκορίτης Κων. (1912) και Τσαντός Δημ. (1912).

Στην Μπρίστολ (Bristol, Pa.) : Κοντογεώργος Δημ. (1907), Παλαντάς Κων. (1907) και Σφήκας Ιωάν. (1907).

Στο Σηάτλ (Seattle, Wash.) : Αποστολόπουλος Σπ. (1911).

Στην Τακόμα (Tacoma, Wash.) : Κασελάς Κων. 1914)

Στο Πόρτσμουθ (Portsmouth, Ohio) : Νικόπουλος Ιωάν. (1912).

Στο Σινσινάτι (Cincinnati, Ohio) : Πιπιρίγκος Πέτρος (1912).

Στην Λίμα (Lima, Ohio) :  Τρούμπουλας Κων. (1912)

Στο Πόρτλαντ (Portland, Me.) : Καραγεώργος Δημ. (1910) και Μανιώτης Ευάγ. (1910).

Στην Ομάχα (Omaha, Nebr.) : Δέκαρος Γεώρ. (1907).



- Για τους επόμενους μετανάστες δεν είναι γνωστός ο τόπος προορισμού των : Ρήγας Δημ. (1907), Ανδρούτσος Κων. (1910), Μάγκας Κων. (1910), Σίμος Δημ. (1910) και Σολόπουλος Κώσ. (1910).





6. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών της Υπάτης




      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες της Ελάτειας που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[20]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Υπάτης δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

α/α      Ονοματεπώνυμο                   χρ. άφιξης        ηλικία     έγγαμ.        πλοίο που ταξίδεψε   λιμάνι αναχ.
1          Αθανασίου Γεώργιος              29-9-1910        35            ναι           Oceania                        Πάτρα
2          Αλατάς Ευάγγελος                 28-3-1910        25            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
3          Αλεξάκης Νικόλαος                6-7-1907          20            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
4          Αλεξανδρής Δημήτριος          28-3-1910        37            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
5          Αναγνωστόπουλος Δημ.         20-1-1914        36            ναι           Kaiser Franz Josef I      Πάτρα
6          Αναγνωστόπουλος Ξεν.          22-2-1921        28            όχι           Calabria                        Πάτρα
7          Ανδρούτσος (;) Κωνσ.             18-4-1910        20            όχι           Celtic                             Νάπολη
8          Αντωνόπουλος Νικ.                15-5-1912        38            ναι           Oceania                        Πάτρα
9          Αποκορίτης Κωνστ.                 ;-3-1912           20            όχι           Themistocles                Πειραιεύς
10        Αποστολόπουλος Σπύρ.         18-2-1911        20            όχι           Atlanta                          Πάτρα
11        Αυγίκος Γεώργιος                    7-10-1906        23            όχι           Calabria                        Νάπολη
12        Γαλάνης Ιωάννης                    7-7-1922          39            ναι           Acropolis                       Πειραιεύς
13        Γεωργίου Αναστάσιος             1-9-1923          24            όχι           Byron                            Πειραιεύς
14        Γεωργίου Γεώργιος                 29-6-1910        20            όχι           Argentina                      Πάτρα
15        Γεωργίου Ιωάννης                   1-9-1923          30            όχι           Byron                            Πειραιεύς
16        Γεωργίου Κωνσταντ.               2-5-1906          18            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
17        Γιαμπορλής Νικόλαος            14-4-1914        40            ναι           Celtic                             Νάπολη
18        Γιαμπουρλής Δημ.                  2-5-1906          25            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
19        Γιαμπουρλής Κωνστ.              2-5-1906          27            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
20        Γκίκας Ιωάννης                        3-4-1911          19            όχι           Germania                     Μασσαλία
21        Δαλόπουλος Παναγ.              6-7-1907          29            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
22        Δάμπασης Χρήστος                31-5-1910        34            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
23        Δέκαρος Γεώργιος                  17-11-1907      18            όχι           Francesca                     Πάτρα
24        Δελόπουλος Αθανάσ.             14-3-1912        28            όχι           Patris                            Πειραιεύς
25        Δημητρέλος Κωνστ.                30-5-1912        23            όχι           Macedonia                    Πειραιεύς
26        Δημητρίου Σωτήριος              24-9-1907        29            όχι           Moraitis                        Πειραιεύς
27        Δημητρίου Σωτήριος              3-8-1912          34            ναι           Pannonia                       Πάτρα
28        Δημόπουλος Κωνστ.               21-12-1907      17            όχι           Alice                              Πάτρα
29        Δροπόπουλος Κωνστ.             2-5-1906          18            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
30        Δροσόπουλος Περικλ.            29-6-1910        20            όχι           Argentina                      Πάτρα
31        Ζαγκανάς Περικλής                29-6-1910        20            όχι           Argentina                      Πάτρα
32        Ζαφείρης Ηλίας                      29-12-1906      23            όχι           La Lorraine                    Χάβρη
33        Ζαχαρόπουλος Ευάγγ.           29-6-1910        20            όχι           Argentina                      Πάτρα
34        Ηλιόπουλος Νικόλαος            18-2-1911        20            όχι           Atlanta                          Πάτρα
35        Θεοδωρόπουλος Αθαν.          11-11-1907      25            όχι           Florida                          Νάπολη
36        Θεοδωρόπουλος Περ.            4-12-1906        23            όχι           Citta di Napoli              Νάπολη
37        Κακογιάννης Αθανάσ.             27-4-1906        32            όχι           Hudson                         Χάβρη
38        Κακογιάννης Γεώργιος            24-1-1910        23            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
39        Κακογιάννης Δημήτρ.              27-4-1906        30            όχι           Hudson                         Χάβρη
40        Καλόγερος Κωνσταν.              2-5-1906          31            ναι           Gerty                             Μεσσήνη
41        Καλούτσης Αθανάσιος            24-1-1910        17            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
42        Καμάρας Σεραφείμ                24-4-1911        23            όχι           Patris                            Πειραιεύς
43        Καμπάς Λεωνίδας                  28-3-1910        28            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
44        Καραγεώργος Δημ.                 28-3-1910        27            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
45        Καρακίτσος Αθανάσ.               29-6-1910        23            όχι           Argentina                      Πάτρα
46        Καρβέλης Αθανάσιος              19-9-1912        38            ναι           Pannonia                       Πάτρα
47        Καρβέλης Κώστας                   19-9-1912        17            όχι           Pannonia                       Πάτρα
48        Καρυαμπάς Κωνστ.                4-12-1906        31            όχι           Citta di Napoli              Νάπολη
49        Κασελάς Κωνσταν.                  28-3-1914        27            όχι           Themistocles                Πειραιεύς
50        Κατσαντώνης Ιωάν.                 28-3-1910        23            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
51        Κατσίμπρας Βασίλ.                 2-5-1906          27            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
52        Κατσίμπρας Βασίλ.                 15-5-1914        35            όχι           Patris                            Πειραιεύς
53        Κατσίμπρας Λεων.                  24-9-1907        19            όχι           Moraitis                        Πειραιεύς
54        Κατσούδας Αθανάσ.               28-3-1910        25            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
55        Κοκκινόπουλος Νικ.                25-12-1913      30            όχι           Laura                             Πάτρα
56        Κόκκοτας Ευάγγελος              29-6-1910        20            όχι           Argentina                      Πάτρα
57        Κόκκοτας Ευθύμιος                20-4-1912        20            όχι           Macedonia                    Πειραιεύς
58        Κοντογεώργης Σπύρος            20-4-1912        32            ναι           Macedonia                    Πειραιεύς
59        Κοντογεώργος Δημ.                18-5-1907        38            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
60        Κοντογιώργος Κλεόμ.              5-4-1914          26            όχι           Patris                            Πειραιεύς
61        Κορκόβελος Γεώργιος             20-4-1912        30            όχι           Macedonia                    Πειραιεύς
62        Κορκόβελος Δημήτρ.              29-12-1906      40            ναι           La Lorraine                    Χάβρη
63        Κορκόβελος Κωνσταν.             29-12-1906      16            όχι           La Lorraine                    Χάβρη
64        Κορκόβελος Ιωάννης 1            23-11-1910      17            όχι           Patris                            Πειραιεύς
65        Κορκόβελος Ιωάννης 2            23-11-1910      5              όχι           Patris                            Πειραιεύς
66        Κορκοβέλου Αλεξάνδρα         29-12-1906      10            όχι           La Lorraine                    Χάβρη
67        Κορκοβέλου Αναστασία         29-12-1906      9              όχι           La Lorraine                    Χάβρη
68        Κορκοβέλου Βασιλική             23-11-1910      40            ναι           Patris                            Πειραιεύς
69        Κορκοβέλου Ελένη                 23-11-1910      20            όχι           Patris                            Πειραιεύς
70        Κορκοβέλου Θωμαΐς              23-11-1910      7              όχι           Patris                            Πειραιεύς
71        Κουκοβίστης Αθαν.                 20-4-1912        40            ναι           Macedonia                    Πειραιεύς
72        Κούτρας Κώστας                     16-5-1909        30            όχι           Caroline                        Χάβρη
73        Κουτρούμπας Γεώργ.             3-12-1906        18            όχι           Cretic                            Νάπολη
74        Κουτρούμπας Δημήτρ.           19-1-1912        19            όχι           Argentina                      Πάτρα
75        Κουτρούμπας Θεόδ.              13-3-1911        20            όχι           Martha Washington     Πάτρα
76        Κουτσόβουλος Αθαν.              20-1-1914        25            όχι           Kaiser Franz Josef I      Πάτρα
77        Κουτσόβουλος Κώστ.              20-1-1914        31            όχι           Kaiser Franz Josef I      Πάτρα
78        Κουφοκώστα Ελένη                19-9-1912        22            όχι           Pannonia                       Πάτρα
79        Κυριαζής Αθανάσιος               31-5-1906        20            όχι           Gera                              Νάπολη
80        Κυριαζής Δημήτριος               31-5-1906        24            όχι           Gera                              Νάπολη
81        Κυριαζής Νικόλαος                 31-5-1906        23            όχι           Gera                              Νάπολη
82        Λαϊνάς Αθανάσιος                  20-4-1912        24            όχι           Macedonia                    Πειραιεύς
83        Λαϊνάς Δημήτριος                   14-1-1907        18            όχι           Sofia Hohenberg          Πάτρα
84        Λαϊνάς Χρήστος 1                   4-12-1906        17            όχι           Citta di Napoli              Νάπολη
85        Λαϊνάς Χρήστος 2                   11-12-1906      19            όχι           Gerty                             Πάτρα
86        Λιβάνης Αθανάσιος                 20-4-1912        17            όχι           Macedonia                    Πειραιεύς
87        Μάγκας Κωνσταντίνος            18-4-1910        29            όχι           Celtic                             Νάπολη
88        Μακαρώνας Κωνστ.                11-11-1907      25            όχι           Florida                          Νάπολη
89        Μακαρώνας Νικόλαος            11-11-1907      18            όχι           Florida                          Νάπολη
90        Μακρής Ευθύμιος                  28-3-1910        19            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
91        Μακρόπουλος Κώστας           13-3-1911        20            όχι           Martha Washington     Πάτρα
92        Μανιώτης Ευάγγελος             28-3-1910        37            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
93        Μίχος Γεώργιος                       16-11-1911      20            όχι           Patris                            Πειραιεύς
94        Μουντούρης Νικόλαος           3-8-1912          25            όχι           Pannonia                       Πάτρα
95        Μπαζιώνης Ιωάννης                29-3-1912        24            όχι           Oceania                        Πάτρα
96        Μπάτσιος Σπύρος                  16-5-1909        25            όχι           Caroline                        Χάβρη
97        Νικόπουλος Ιωάννης              1-3-1912          20            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
98        Νταμάσης Ευθύμιος              4-12-1906        27            όχι           Citta di Napoli              Νάπολη
99        Ντάτσικας Χρήστος                 31-5-1910        30            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
100      Ξηροτύρης Ηλίας Ιω.              16-5-1909        18            όχι           Caroline                        Χάβρη
101      Ξηροτύρης Νικόλαος              16-11-1911      19            όχι           Patris                            Πειραιεύς
102      Ξηροτύρης Παναγ..                 24-1-1910        19            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
103      Παγουρόπουλος Βασ.            14-1-1907        31            όχι           Sofia Hohenberg          Πάτρα
104      Παγουρόπουλος Νικ.             14-1-1907        24            όχι           Sofia Hohenberg          Πάτρα
105      Παγουρόπουλος Χρ.               20-4-1912        35            ναι           Macedonia                    Πειραιεύς
106      Παγώνης Γεώργιος                  20-4-1912        28            ναι           Macedonia                    Πειραιεύς
107      Παλαντάς Ιωάννης                 2-5-1906          23            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
108      Παλαντάς Κωνστ.                   18-5-1907        24            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
109      Παλαντάς Παναγιώτ.             29-12-1906      20            όχι           La Lorraine                    Χάβρη
110      Παπαζαχαρίας Στυλ.              14-1-1907        27            ναι           Sofia Hohenberg          Πάτρα
111      Παπαϊωάννου Διονύσ.           13-3-1911        20            όχι           Martha Washington     Πάτρα
112      Παπαϊωάννου Παναγ.            11-12-1906      25            όχι           Gerty                             Πάτρα
113      Παπανδρέου Χρήστος            28-3-1910        19            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
114      Παπανικολάου Νικόλ.            28-3-1910        19            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
115      Παπαρούκης Δημήτρ.            20-4-1912        40            ναι           Macedonia                    Πειραιεύς
116      Παπουτσής Ιωάννης               21-10-1907      25            όχι           Neustria                        Πειραιεύς
117      Παππούσης Δημήτριος          4-12-1906        27            όχι           Citta di Napoli              Νάπολη
118      Πατήθρας Αθανάσιος             11-12-1906      26            όχι           Gerty                             Πάτρα
119      Περδικάκης Ανδρέας              20-6-1915        35            όχι           Themistocles                Πειραιεύς
120      Περδικάκης Δημ. 1                 28-3-1914        42            ναι           Themistocles                Πειραιεύς
121      Περδικάκης Δημ. 2                 28-3-1914        30            ναι           Themistocles                Πειραιεύς
122      Περδικάκης Χρήστ.                 16-2-1907        18            όχι           Gerty                             Πάτρα
123      Πιπιρίγκος Πέτρος                  14-3-1912        25            όχι           Patris                            Πειραιεύς
124      Πολυμεροπούλου Βασιλ.      29-12-1906      11            όχι           La Lorraine                    Χάβρη
125      Πολυμεροπούλου Ειρ.           29-12-1906      40            χήρα        La Lorraine                    Χάβρη
126      Πουγκακιώτης Δημ.                24-1-1910        31            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
127      Ράπτης Νικόλαος                    25-12-1913      40            ναι           Laura                             Πάτρα
128      Ρήγας Δημήτριος                    21-2-1907        22            όχι           Gregory Morch             Πειραιεύς
129      Ρούσκας Χρήστος                    16-5-1909        28            ναι           Caroline                        Χάβρη
130      Σακελλαρίδης Βασ.                21-8-1910        25            όχι           Martha Washington     Πάτρα
131      Σακελλαρίδης Βασ.                9-3-1915          29            όχι           Carpathia                      Πειραιεύς
132      Σακκάς Αλέξανδρος                4-9-1911          20            όχι           Martha Washington     Πάτρα
133      Σαλωνίτης Ιωάννης                 27-4-1906        28            όχι           Hudson                         Χάβρη
134      Σαλωνίτης Κώστας                  21-8-1910        22            όχι           Martha Washington     Πάτρα
135      Σαλωνίτης Μιλτιάδης             1-3-1912          20            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
136      Σαλωνίτης Νικόλ. Στ.              18-5-1907        20            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
137      Σαλωνίτης Στυλιανός             1-3-1912          25            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
138      Σαμαρά Βασιλική                   5-1-1921          22            όχι           King Alexander             Πειραιεύς
139      Σαμαρά Μαριγώ                     5-1-1921          50            χήρα        King Alexander             Πειραιεύς
140      Σαμαρά Ουρανία                   5-1-1921          17            όχι           King Alexander             Πειραιεύς
141      Σαμαράς Παναγιώτης            5-1-1921          14            όχι           King Alexander             Πειραιεύς
142      Σαμαράς Χρήστος                   24-1-1910        26            όχι           Athinai                          Πειραιεύς
143      Σίμος Δημήτριος                     10-8-1910        23            όχι           Oceania                        Πάτρα
144      Σίμος Ιωάννης                         7-10-1906        17            όχι           Calabria                        Νάπολη
145      Σολόπουλος Πέτρος               24-9-1907        19            όχι           Moraitis                        Πειραιεύς
146      Σουλόπουλος Κωνστ.             5-1-1921          28            όχι           King Alexander             Πειραιεύς
147      Σο(υ)λόπουλος Κώστ.            10-8-1910        19            όχι           Oceania                        Πάτρα
148      Σπατάρας Δημήτριος             11-11-1907      25            όχι           Florida                          Νάπολη
149      Στεργιόπουλος Νικ.                15-4-1909        25            όχι           Columbia                      Πάτρα
150      Στέφος Αθανάσιος                  11-11-1907      25            όχι           Florida                          Νάπολη
151      Στιφίκας Γεώργιος                  11-11-1907      19            όχι           Florida                          Νάπολη
152      Σφήκας Ιωάννης Δ.                 18-5-1907        24            όχι           Napolitan Prince           Πειραιεύς
153      Ταξιάρχου Χρήστος                2-5-1906          35            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
154      Τριανταφύλλου Αθαν.           28-3-1910        35            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
155      Τριανταφύλλου Σωτ.             28-3-1910        30            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
156      Τρούμπολας Κωνστ.               14-3-1912        27            ναι           Patris                            Πειραιεύς
157      Τσαντός Δημήτριος                 ;-3-1912           26            ναι           Themistocles                Πειραιεύς
158      Τσινιάος Κώστας                     28-3-1910        38            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
159      Τσοχαντάρης Δημ.                  22-3-1914        18            όχι           Carpathia                      Πάτρα
160      Φέρτης Γεώργιος                    28-3-1910        38            ναι           Athinai                          Πειραιεύς
161      Φέρτης Ιωάννης                      9-4-1909          24            όχι           Alice                              Πάτρα
162      Φρουτάς Νικόλαος                 14-3-1912        25            όχι           Patris                            Πειραιεύς
163      Φωτόπουλος Δημ.                  14-3-1912        20            όχι           Patris                            Πειραιεύς
164      Χάχας Ευστάθιος                    2-5-1906          21            όχι           Gerty                             Μεσσήνη
165      Χονδραλής Κώστας                 3-4-1911          19            όχι           Germania                     Μασσαλία
166      Ψημένος Γεώργιος                  14-4-1910        35            ναι           Alice                              Πάτρα


7. Μεταναστευτικό χρονικό





Α. Αρχή στο 1906 και πρώτη κορύφωση της μετανάστευσης



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 8 μεταναστευτικά ταξίδια (7 ομαδικά και 1 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 34 άτομα. Πιο συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 έγινε από 3 άτομα, τους : Αθαν. Κακογιάννη, Δημ. Κακογιάννη και Ιωάν. Σαλωνίτη. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 14 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Hudson” και στις 27 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Αθανάσιος Κακογιάννης ήταν 32 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Προορισμός του, με 24 $ μαζί του, ήταν το Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ζημακόπουλος.

·         Ο Δημήτριος Κακογιάννης ήταν 30 ετών. Ως εργάτης, με 30 $ στην τσέπη για το ταξίδι, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο του Δ. Ρουμελιώτη.

·         Ο Ιωάννης Σαλωνίτης ήταν 28 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας. Με 50 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ζημακόπουλος.

   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 αριθμούσε 9 άτομα και συγκροτήθηκε από τους: Κων. Γεωργίου, Δημ. Γιαμπουρλή, Κων. Γιαμπουρλή, Κων. Δροπόπουλο, Κων. Καλόγερο, Βασ. Κατσίμπρα, Ιωάν. Παλαντά, Χρ. Ταξιάρχου και Ευστ. Χάχα. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι τη Σικελία. Από το λιμάνι της Μεσσήνης, στις 13 Απριλίου αναχώρησαν με το πλοίο “Gerty” και στις 2 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Από το αρχείο γνωρίζουμε επίσης ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου ήταν τότε 18 ετών. Δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Υπάτη και ήταν εργάτης. Με 22 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Άγγελος Μακρυκώστας.

·         Ο Δημήτριος Γιαμπουρλής ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Με 18 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Παπαγεωργίου.



Πλοίο “Gerty”

·         Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουρλής ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 20 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Κωνστ. Παπαγεωργίου.

·         Ο Κωνσταντίνος Δροπόπουλος[21] (Dropopoulos) ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του (με 15 $ μαζί του για τα πρώτα έξοδα) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Ι. Γαλανόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Καλόγερος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης και με 15 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Ρουμελιώτη.

·         Ο Βασίλειος Κατσίμπρας ήταν 27 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 10 $ στην τσέπη) στο Κάνσας Σίτυ[22] της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Θωμ. Μπάκας.

·         Ο Ιωάννης Παλαντάς ήταν 23 ετών. Με 8 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Κασούμης.

·         Ο Χρήστος Ταξιάρχου ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με μόλις 9 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στο φίλο του Ευθύμιο Χατζηκώστα.

·         Ο Ευστάθιος Χάχας (Chachas) ήταν 21 ετών και αναλφάβητος. Ως εργάτης, με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Ρουμελιώτης.

   Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 έγινε από τρία άτομα (αδέρφια) τους Αθαν. Κυριαζή, Δημ. Κυριαζή και Νικ. Κυριαζή. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 14 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gera” και στις 31 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Αθανάσιος Κυριαζής ήταν τότε 20 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σπύρο.

·         Ο Δημήτριος Κυριαζής ήταν 24 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Με 37 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σπύρο.

·         Ο Νικόλαος Κυριαζής ήταν 23 ετών. Αναζητούσε δουλειά (με 28 $ μαζί του) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σπύρο.

   Η τέταρτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Αυγίκο και Ιωάν. Σίμο. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 21 Σεπτεμβρίου έφυγαν με το πλοίο “Calabria” και στις 7 Οκτωβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :

·         Ο Γεώργιος Αυγίκος (Angicos) ήταν 23 ετών. Ως εργάτης (με 13 $ στην τσέπη) έψαχνε για δουλειά στην Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Κασούμη.

·         Ο Ιωάννης Σίμος ήταν 17 ετών. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 13 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε το θείο του Γεώργιο Μπάζα.

   Η μοναδική μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από το Γεώργιο Κουτρούμπα. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 20 Νοεμβρίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Cretic” και στις 3 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά (με 30 $ για τα έξοδα του ταξιδιού) στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Αργυρόπουλος.

  Η πέμπτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 έγινε από πέντε άτομα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονταν οι : Περ. Θεοδωρόπουλος, Κων. Καρυαμπάς, Χρ. Λαϊνάς, Ευθ. Νταμάσης και Δημ Παππούσης. Η ομάδα ταξίδεψε πρώτα από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 18 Νοεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Citta di Napoli” και στις 4 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει επιπλέον ότι :

·         Ο Περικλής Θεοδωρόπουλος ήταν 23 ετών. Με 62 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε το γνωστό του Ιωάννη Σαλωνίτη.

·         Ο Κωνσταντίνος Καρυαμπάς ήταν 31 ετών. Ήταν εργάτης και αναζητούσε δουλειά (με 75 $ στην τσέπη) στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Ασημακόπουλο.

·         Ο Χρήστος Λαϊνάς ήταν 17 ετών. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 65 $ για το ταξίδι) στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε το γνωστό του Ιωάννη Σαλωνίτη.

·         Ο Ευθύμιος Νταμάσης ήταν 27 ετών. Προορισμός τους για δουλειά εργάτη (με 15 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Περδικάκης.

·         Ο Δημήτριος Παππούσης ήταν 27 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 75 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε ένα γνωστό του.

  Η έκτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 έγινε από τριμελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Χρ. Λαϊνάς, Παν. Παπαϊωάννου και Αθ. Πατήθρας. Στις 20 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Gerty” και στις 11 Δεκεμβρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Χρήστος Λαϊνάς ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 20 $ μαζί του, στην Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στο συμπατριώτη του Κώστα Σακκά.

·         Ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Με 11 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Στυλιανός Γεωργουσόπουλος.

·         Ο Αθανάσιος Πατήθρας ήταν 26 ετών. Δήλωσε αγρότης-καλλιεργητής (agriculturer). Έψαχνε για δουλειά (με 15 $ μαζί του) στην πόλη Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στο συμπατριώτη του Κώστα Σακκά.

  Η έβδομη (και τελευταία) ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1906 αριθμούσε 8 άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Ηλ. Ζαφείρης, Δημ. Κορκόβελος, Κων. Κορκόβελος, Αλεξ. Κορκοβέλου, Αναστ. Κορκοβέλου, Παν. Παλαντάς, Βασ. Πολυμεροπούλου και Ειρ. Πολυμεροπούλου. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα με πλοίο έφτασαν στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 22 Δεκεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “La Lorraine  και στις 29 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Ηλίας Ζαφείρης ήταν 23 ετών. Προορισμός του (με 20 $ στην τσέπη) για δουλειά εργάτη ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Αθ. Κακογιάννη.

·         Ο Δημήτριος Κορκόβελος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Με 54 $ για τα έξοδα του ταξιδιού πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γεώργιος Τσαμοχρήστος.

·         Ο Κωνσταντίνος Κορκόβελος ήταν 16 ετών. Γράφτηκε ως σπουδαστής (student). Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κοινός φίλος Γεώργιος Τσαμοχρήστος.

·         Η Αλεξάνδρα Κορκοβέλου ήταν 10 ετών.

·         Η Αναστασία Κορκοβέλου ήταν 9 ετών.

·         Ο Παναγιώτης Παλαντάς ήταν 20 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 14 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γεώργιος Τσαμοχρήστος.

·         Η Ειρήνη Πολυμεροπούλου ήταν 40 ετών, αναλφάβητη και χήρα. Γράφτηκε “οικιακά” και με 11 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ανεψιό της Γ. Περδικάκη.

·         Η Βασιλική Πολυμεροπούλου ήταν 11 ετών και αναλφάβητη. Μαζί με τη μητέρα της πήγαινε στη Νέα Υόρκη να συναντήσει τον ξάδερφό της Γ. Περδικάκη.

   Επιπλέον αυτών στο 1906 πήγαν για πρώτη φορά στην Αμερική και οι : Σπύρος Κοντογεώργης, (στην Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης) και Νικόλαος Κοκκινόπουλος (στο Σικάγο).



Ατμόπλοιο La Lorraine” (Photo: Richard Faber Collection)






Β. Μικρή μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 10 μεταναστευτικά ταξίδια (5 ομαδικά και 5 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 25 άτομα. Αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από 4 άτομα,  τους : Δημ. Λαϊνά, Βασ. Παγουρόπουλο, Νικ. Παγουρόπουλο και Στυλ. Παπαζαχαρία. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 24 Δεκεμβρίου 1906, αναχώρησαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 14 Ιανουαρίου 1907 αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Δημήτριος Λαϊνάς ήταν 18 ετών. Ως εργάτης, με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Βασίλειος Παγουρόπουλος ήταν 31 ετών. Γράφτηκε ως καλλιεργητής-αγρότης και με 70 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Νικόλαος Παγουρόπουλος ήταν 24 ετών. Ήταν εργάτης και με 60 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Στυλιανός Παπαζαχαρίας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 18 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σταμάτιος Γαλάνης.

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από το Χρήστο Περδικάκη. Στις 22 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Gerty” και στις 16 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Ως εργάτης, με 10 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Γεώργιο Περδικάκη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από το Δημήτριο Ρήγα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις αρχές Φεβρουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Gregory Morch” και στις 21 Φεβρουαρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 22 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.



Πλοίο Napolitan Prince” (Photo: World Ship Society)


   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από 4 άτομα, τους : Δημ. Κοντογεώργο, Κων. Παλαντά, Νικ. Σαλωνίτη και Ιωάν. Σφήκα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Napolitan Prince” και στις 18 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Δημήτριος Κοντογεώργος ήταν 38 ετών και αναλφάβητος. Ήταν εργάτης και με 15 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Μπρίστολ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημήτριος Λαϊνάς.

·         Ο Κωνσταντίνος Παλαντάς ήταν 24 ετών. Με 28 $ για τα πρώτα έξοδα, αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Μπρίστολ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημήτριος Λαϊνάς.

·         Ο Νικόλαος Στ. Σαλωνίτης ήταν 21 ετών και αναλφάβητος. Προορισμός του (με 15 $ μαζί του) ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο αδελφός του Ιωάννης Σαλωνίτης.

·         Ο Ιωάννης Δ. Σφήκας ήταν 24 ετών. Δήλωσε εργάτης και (με 15 $ στην τσέπη) έψαχνε για δουλειά στο Μπρίστολ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Β. Ζαχαράκης.

   Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από 2 άτομα, τους : Νικ. Αλεξάκη και Παν. Δελόπουλο. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 6 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία αναφέρουν ότι :

·         Ο Νικόλαος Αλεξάκης ήταν 20 ετών. Ήταν εργάτης και αναζητούσε δουλειά (με 22 $ στην τσέπη) στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνσταντίνος Γεωργίου.

·         Ο Παναγιώτης Δελόπουλος[23] (Dalopulos) ήταν 29 ετών. Με 35 $ για το ταξίδι, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Γρηγόριο Ασημακόπουλο.

   Η τέταρτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από 3 άτομα και περιλάμβανε τους : Σωτ. Δημητρίου, Λεων. Κατσίμπρα και Πέτ. Σουλόπουλο. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το πλοίο “Moraitis” και στις 24 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Σωτήριος Δημητρίου ήταν 29 ετών. Η μητέρα του στην Υπάτη λεγόταν Πηνελόπη Κωστάκη. Ως εργάτης, με 12 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ν. Ευτυχιάδης.

·         Ο Λεωνίδας Κατσίμπρας ήταν 19 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 9 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Σικάγο, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Κατσίμπρα.

·         Ο Πέτρος Σουλόπουλος (Solopoulos) ήταν 19 ετών. Στην πατρίδα πίσω είχε τον αδερφό του Στυλιανό. Προορισμός του (με 6 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν το Σικάγο, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Σουλόπουλο.


Ατμόπλοιο Moraitis




   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από τον Ιωάννη Παπουτσή. Στις 29 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Neustria” και στις 21 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Απόστολος. Με 17 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο πατριώτης του Στυλιανός Γεωργουσόπουλος.

   Η πέμπτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1907 αριθμούσε 6 άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Αθαν. Θεοδωρόπουλο, Κων. Μακαρώνα, Νικ. Μακαρώνα, Δημ. Σπατάρα, Αθ. Στέφο και Γεώρ. Στιφίκα. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 27 Οκτωβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Florida” και στις 11 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ακόμη ότι :

·         Ο Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Κωνσταντίνος[24]. Ως εργάτης, με 11 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, αναφέροντας ως γνωστό του άνθρωπο στην Αμερική τον ξάδερφό του Κωνστ. Λουκόπουλο (που ήταν στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια).

·         Ο Κωνσταντίνος Μακαρώνας ήταν 25 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Αθανάσιο. Με 40 $ για τα έξοδα του ταξιδιού, έψαχνε για δουλειά στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Κυριακού (Kuriagus).

·         Ο Νικόλαος Μακαρώνας ήταν 18 ετών. Στην πατρίδα είχε τον πατέρα του Δημήτριο. Κι αυτός πήγαινε στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, με 14 $ στην τσέπη, για δουλειά εργάτη, με “δικό του άνθρωπο” εκεί τον ξάδερφό του Σπύρο Κυριακού.

·         Ο Δημήτριος Σπατάρας (Spatara) ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 10 $ μαζί του, επέλεξε για δουλειά εργάτη το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε τον ξάδερφό του Στέφανο.

·         Ο Αθανάσιος Στέφος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Με 60 $ για τα έξοδα του ταξιδιού πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, με γνωστό του το Στέφανο.

·         Ο Γεώργιος Στιφίκας[25] (Stifikas) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Τελικός προορισμός του με 12 $ στην τσέπη για δουλειά εργάτη ήταν το Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο.


Ατμόπλοιο Florida




   Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από το Γεώργιο Δέκαρο. Στις αρχές Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Francesca” και στις 17 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Δημήτριος. Ήταν εργάτης και με 10 $ επέλεξε για δουλειά την Ομάχα της Νεμπράσκα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Λουκόπουλος.

   Η τέταρτη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1907 έγινε από τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Στις 3 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Alice” και στις 21 Δεκεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του (με 12 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Θρασύβουλος Γράψας.

   Στη διάρκεια του 1907 πήγε (στο πρώτο του ταξίδι) επίσης και ο Δημήτριος Περδικάκης 2 (στην πόλη Μέρβιν της Μοντάνα). Το επόμενο έτος 1908, πήγε και ο συνονόματός του Δημήτριος Περδικάκης 1 (στην πόλη Κάνσας Σίτυ).







Γ. Νέα μεγάλη μείωση των μεταναστών στο 1909



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν μόνο 3 μεταναστευτικά ταξίδια (1 ομαδικό και 2 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 6 άτομα της Υπάτης. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1909 έγινε από τον Ιωάννη Φέρτη. Στις 22 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 9 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 20 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αλκιβιάδη Φέρτη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1909 έγινε από το Νικόλαο Στεργιόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Μαρτίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Columbia” και στις 15 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 25 ετών. Η Ξανθή ήταν ο “δικός του” άνθρωπος στην Υπάτη. Ήταν εργάτης και αναζητούσε δουλειά (είχε μαζί του 47 $) στο Ουόρστερ (Worcester) της Μασαχουσέτης, όπου είχε το φίλο Ευθύμιο Χρήστου.

   Η μοναδική ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1909 έγινε από 4 άτομα. Αυτά ήταν : Κώσ. Κούτρας, Σπ. Μπάτσιος, Ηλ. Ξηροτύρης και Χρ. Ρούσκας. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 3 Μαΐου αναχώρησαν με το πλοίο “Caroline” και στις 16 Μαΐου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Κώστας Κούτρας ήταν 30 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Βαγγέλης. Δήλωσε εργάτης και με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Δυτικό Μπέρκλεϋ (West Berkeley) του Ώκλαντ στην Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

·         Ο Σπύρος Μπάτσιος ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Στην Υπάτη είχε τη μητέρα του Μαρία. Ως εργάτης, με 10 $ για έξοδα ταξιδιού, αναζητούσε δουλειά στο Δυτικό Μπέρκλεϋ του Ώκλαντ στην Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Μπάτσιο.

·         Ο Ηλίας Ξηροτύρης (Xerotyres) ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 10 $ στην τσέπη) ήταν το Δυτικό Μπέρκλεϋ του Ώκλαντ στην Καλιφόρνια, όπου είχε τον αδερφό του Ευάγγελο Ξηροτύρη.

·         Ο Χρήστος Ρούσκας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κατερίνα. Με 15 $ μαζί  του, έψαχνε για δουλειά εργάτη στο Δυτικό Μπέρκλεϋ του Ώκλαντ στην Καλιφόρνια, κοντά στο ξάδερφό του Κώστα Ρούσκα.

  Επιπλέον να αναφέρουμε το Βασίλειο Σακελλαρίδη, που πήγε στη διάρκεια του 1909 (στο α’ ταξίδι του στις ΗΠΑ) στην πόλη Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια.







Δ. Νέα κορύφωση της μεταναστευτικής φυγής στο 1910



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 10 μεταναστευτικά ταξίδια (8 ομαδικά και 2 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 40 άτομα της Υπάτης. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από 5μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Γεώρ. Κακογιάννη, Αθαν. Καλούτση, Παν. Ξηροτύρη, Δημ. Πουγκακιώτη και Χ. Σαμαρά. Στις 2 Ιανουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 24 Ιανουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Γεώργιος Κακογιάννης ήταν 23 ετών. Η μητέρα του στην Υπάτη λεγόταν Χρυσούλα. Ως εργάτης, με 20 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Δυτ. Μπέκλεϋ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Δημ. Κακογιάννη.

·         Ο Αθανάσιος Καλούτσης ήταν τότε 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 20 $ μαζί του) στο Δυτικό Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, κοντά στο θείο του Δημ. Κακογιάννη.

·         Ο Παναγιώτης Ξηροτύρης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Αλέξανδρος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 25 $ μαζί του, στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Σ. Σφήκα.

·         Ο Δημήτριος Πουγκακιώτης ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 20 $) ήταν η πόλη Ουϊτσίτα (Wichita) του Κάνσας, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Πουγκακιώτη.

·         Ο Χρήστος Σαμαράς ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Κι αυτός δήλωσε εργάτης και με 25 $ για έξοδα ταξιδιού πήγαινε στην Ουϊτσίτα (Wichita) του Κάνσας, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Πουγκακιώτης.

   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 ήταν η πολυαριθμότερη στην ιστορία της Υπάτης. Ήταν 14 άτομα και τη συγκρότησαν οι : Ευάγ. Αλατάς, Δημ. Αλεξανδρής, Λεων. Καμπάς, Δημ. Καραγεώργος, Ιωάν. Κατσαντώνης, Αθ. Κατσούδας, Ευθ. Μακρής, Ευάγ. Μανιώτης, Χρ. Παπανδρέου, Νικ. Παπανικολάου, Αθ. Τριανταφύλλου, Σωτ. Τριανταφύλλου, Κώσ. Τσινιάος και Γεώρ. Φέρτης. Στις 7 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν με το πλοίο “Athinai” και στις 28 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Ευάγγελος Αλατάς ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Με 25 $ για τα έξοδα του ταξιδιού πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Σκαφίδας.

·         Ο Δημήτριος Αλεξανδρής ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Υπάτη λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στο Δυτ. Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου ήταν οι φίλοι του Αφοι Κακογιάννη.

·         Ο Λεωνίδας Καμπάς ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Τελικός προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Νασούα (Nashua) του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Κουτσόβουλος.

·         Ο Δημήτριος Καραγεώργος ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Κώστας. Δήλωσε εργάτης και με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Πόρτλαντ του Μέην, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Καραγεώργο.

·         Ο Ιωάννης Κατσαντώνης ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη ήταν το Δυτ. Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Λαμπρόπουλο.

·         Ο Αθανάσιος Κατσούδας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Κώστας. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Δυτ. Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Καρβέλης.


Ατμόπλοιο Athinai” (1910)



·         Ο Ευθύμιος Μακρής ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευαγγελία. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στο συγγενή του Ευάγγελο Κουτσόβουλο.

·         Ο Ευάγγελος Μανιώτης ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του (με 25 $ για έξοδα ταξιδιού) για δουλειά εργάτη ήταν το Πόρτλαντ του Μέην, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Καραγεώργος.

·         Ο Χρήστος Παπανδρέου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γρηγόριος. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Όγκτεν (Ogden) της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Απόστολος Φέρτης.

·         Ο Νικόλαος Παπανικολάου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) στην πόλη Όγκτεν (Ogden) της Γιούτα, κοντά στο θείο του Ευάγγελο Σκαρμούτσο.

·         Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Τη γυναίκα του έλεγαν Μαρία. Ήταν εργάτης και με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όγκτεν (Ogden) της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Σκαρμούτσος.

·         Ο Σωτήριος Τριανταφύλλου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η πόλη Πράις (Price) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευστάθιος Κωστόπουλος.

·         Ο Κώστας Τσινιάος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αναστασία. Με 25 $ για τα έξοδα του ταξιδιού, επέλεξε για τόπο εργασίας την πόλη Όγκτεν (Ogden) της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Μαγκνάς.

·         Ο Γεώργιος Φέρτης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Αθανασία. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όγκτεν (Ogden) της Γιούτα, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Φέρτη.

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από το Γεώργιο Ψημένο (Psimenos). Στις 28 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Alice” και στις 14 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Λίτσα. Προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μάντσεστερ του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Καλλιώρας.

      Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από 2 άτομα, τους : Κων. Ανδρούτσο και Κων. Μάγκα. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης στις 7 Απριλίου αναχώρησαν με το πλοίο “Celtic” και στις 18 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Τα περιορισμένα στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Ανδρούτσος[26] ήταν 20 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Γεώργιος. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.

·         Ο Κωνσταντίνος Μάγκας (Magas) ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ηλίας. Ο μετανάστης δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.

      Η τέταρτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από διμελή ομάδα, τους : Χρ. Δάμπαση και Χρ. Ντάτσικα. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το πλοίο “Athinai” και στις 31 Μαΐου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Μερικά επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Χρήστος Δάμπασης ήταν τότε 34 ετών. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 20 $ στην τσέπη) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Γεώργιο Τζανόπουλο.

·         Ο Χρήστος Ντάτσικας (Datsikas) ήταν 30 ετών. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Τζανόπουλο.



Ατμόπλοιο Argentina


      Η πέμπτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από 6 άτομα, που αποτελούσαν οι : Γεώρ. Γεωργίου, Περ. Δροσόπουλος, Περ. Ζαγκανάς, Ευάγ. Ζαχαρόπουλος, Αθ. Καρακίτσος και Ευάγ. Κόκκοτας.. Στις 13 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 29 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Γεωργίου ήταν τότε 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Κωνσταντούλα. Δήλωσε υπάλληλος-γραμματέας (clerk) και με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε τον αδελφό του Κ. Γεωργίου.

·         Ο Περικλής Δροσόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Δημήτριος. Ως εργάτης σε φάρμα (με 25 $ για το ταξίδι) αναζητούσε δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος του Θ. Ζήκας.

·         Ο Περικλής Ζαγκανάς ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Απόστολος. Με 29 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στο συγγενή του Α. Λαϊνά.

·         Ο Ευάγγελος Ζαχαρόπουλος ήταν 20 ετών. Στην πατρίδα είχε την αδερφή του Ευανθία. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου είχε το φίλο Βασίλειο Κατσίμπρα.

·         Ο Αθανάσιος Καρακίτσος ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Τον πατέρα του έλεγαν Κώστα. Με 45 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, κοντά στο φίλο του Α. Τζοβάρα.

·         Ο Ευάγγελος Κόκκοτας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 44 $ στην τσέπη, στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Σ. Τζουβάρας.

   Η έκτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Σίμο και Κώσ. Σο[υ]λόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Oceania” και στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Αναφέρουμε επίσης ότι :

·         Ο Δημήτριος Σίμος ήταν τότε 23 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία (αδυναμία του αρχείου).

·         Ο Κώστας Σο[υ]λόπουλος ήταν 19 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία (αδυναμία του αρχείου).

   Η έβδομη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από  διμελή ομάδα, που μετείχαν οι : Βασ. Σακελλαρίδης και Κώσ. Σαλωνίτης. Στις 8 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο 21 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Βασίλειος Σακελλαρίδης ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Στην πατρίδα πίσω είχε τον αδελφό του Σπύρο. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε στο Σικάγο, κοντά στο φίλο του Π. Παπαϊωάννου.

·         Ο Κώστας Σαλωνίτης ήταν 22 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασίλω. Με 25 $ στην τσέπη, ως εργάτης σε φάρμα, επέλεξε για προορισμό του το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Π. Παπακωνσταντίνου.

   Η δεύτερη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε από το Γεώργιο Αθανασίου. Στις 12 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Oceania” και στις 29 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Στυλιανή. Ως τόπο τελευταίας διαμονής του δήλωσε τη Λαμία. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Ρήγας.

   Η όγδοη (και τελευταία) ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1910 έγινε 5 άτομα, όλα μέλη της οικογένειας Κορκόβελου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 3 Νοεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 23 Νοεμβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ακολουθούν τα διαθέσιμα στοιχεία :

·         Η Κορκόβελου Βασιλική ήταν 40 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Στην Υπάτη είχε τον αδερφό της Αριστείδη Κατζόγιαννο. Με επάγγελμα οικιακά και 25 $ για τα έξοδα του ταξιδιού, πήγαινε στην Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, για να συναντήσει το σύζυγό της Τζέιμς Κορκόβελο.

·         Η Κορκόβελου Ελένη ήταν 20 ετών, κόρη της Βασιλικής. Κι αυτή πήγαινε στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, για να συναντήσει τον πατέρα της Τζέιμς.

·         Ο Κορκόβελος Ιωάννης 1 ήταν 17 ετών, γιος της Βασιλικής. Δήλωσε εργάτης,  με προορισμό την πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, για να συναντήσει τον πατέρα του Τζέιμς.

·         Η Κορκόβελου Θωμαΐς ήταν 7 ετών, η άλλη κόρη της Βασιλικής. Πήγαινε στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, για να συναντήσει τον πατέρα της Τζέιμς.

·         Ο Κορκόβελος Ιωάννης 2 ήταν 5 ετών, ο άλλος γιος της Βασιλικής. Ίδιος προορισμός.







Ε. Σημαντική ελάττωση του αριθμού μεταναστών στο 1911



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 6 μεταναστευτικά ταξίδια (4 ομαδικά και 2 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 11 άτομα της Υπάτης. Πιο αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1911 έγινε από 2 άτομα, τους Σπ. Αποστολόπουλο και Νικ. Ηλιόπουλο. Στις 30 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Atlanta” και στις 18 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ότι :

·         Ο Σπύρος Αποστολόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης σε φάρμα, με 40 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στο Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδελφό του Σ. Αποστολόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Ηλιόπουλος ήταν 20 ετών. Πίσω στην πατρίδα ήταν ο πατέρας του Κώστας. Με 26 $ για έξοδα ταξιδιού, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Νασούα (Nashua) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Τριανταφυλλόπουλος.

   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1911 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Θεόδ. Κουτρούμπα, Κώσ. Μακρόπουλο και Διον. Παπαϊωάννου. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχείο μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Θεόδωρος Κουτρούμπας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η μητέρα του στην Υπάτη λεγόταν Βασιλική. Με 35 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, κοντά στον αδελφό του Γ. Κουτρούμπα.

·         Ο Κώστας Μακρόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιερεμίας. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός (carpenter). Αναζητούσε δουλειά (με 24 $ στην τσέπη) στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος Γ. Κουτρούμπας.

·         Ο Διονύσιος Παπαϊωάννου ήταν 20 ετών. Στην Υπάτη είχε τον πατέρα του Κώστα. Τελικός προορισμός του (με 25 $ για έξοδα ταξιδιού) για αναζήτηση εργασίας σε φάρμα ήταν το Σικάγο, κοντά στον ξάδερφό του Παν. Παπαϊωάννου.



Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)


   Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1911 έγινε από 2 άτομα, τους : Ιωάν. Γκίκα και Κώσ. Χονδραλή. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Μασσαλίας, στις 18 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Germania” και στις 3 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Ιωάννης Γκίκας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Γεώργιος. Ως καλλιεργητής-αγρότης (cultivator) και με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Χέλπερ της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Ζαρκάδας.

·         Ο Κώστας Χονδραλής ήταν 19 ετών. Δήλωσε καλλιεργητής-αγρότης. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Τελικός προορισμός του (με 22 $ στην τσέπη) ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Χαράλαμπο Χονδραλή.

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1911 έγινε από το Σεραφείμ Καμάρα. Στις 4 Απριλίου από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 24 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών και αναλφάβητος. Στην Ταράτσα Λαμίας είχε τη μητέρα του Ξανθή. Με 20 $ για έξοδα ταξιδιού έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Χάιντενβίλ (Haydenville) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Αρβανίτης.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1911 έγινε από τον Αλέξανδρο Σακκά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Αυγούστου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης σε φάρμα (με 25 $) αναζητούσε δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Δ. Σακκά.

   Η τέταρτη ομαδική άφιξη (και τελευταία) στην Αμερική του 1911 έγινε από διμελή ομάδα, από τους Γεώρ. Μίχο και Νικ. Ξηροτύρη. Στις 29 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 16 Νοεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Γεώργιος Μίχος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας τους λεγόταν Χρήστος. Δήλωσε εργάτης και με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Σφήκας.

·         Ο Νικόλαος Ξηροτύρης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αλέξιος. Ως εργάτης, με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Σφήκα.



Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)





Ζ. Νέα αύξηση της μεταναστευτικής φυγής στο 1912



   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 10 μεταναστευτικά ταξίδια (6 ομαδικά και 4 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 29 άτομα της Υπάτης. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από το Δημήτριο Κουτρούμπα. Τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) του 1911, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Argentina” και στις 19 Ιανουαρίου 1912 αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός (carpenter).  Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 25 $) ήταν το Μάντσεστερ[27] του Νιού Χαμσάιρ, κοντά στον αδελφό του Γ. Κουτρούμπα[28].

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από διμελή ομάδα, με τους : Κων. Αποκορίτη και Δημ. Τσαντό. Αρχές Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 24 Φεβρουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Αποκορίτης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Παναγιώτα. Με 25 $ πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σπρούκελς της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο συγγενής του Γεώργ. Αμούντζας.

·         Ο Δημήτριος Τσαντός ήταν 26 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ως εργάτης σε φάρμα, έψαχνε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στο Σπρούκελς της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο συγγενής του Γεώργ. Αμούντζας.

   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από 3 άτομα, τους : Ιωάν. Νικόπουλο, Μιλτ. Σαλωνίτη και Στυλ. Σαλωνίτη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 31 Ιανουαρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και την 1η Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Ιωάννης Νικόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Ηλίας. Ήταν εργάτης και με 26 $ για τα έξοδα ταξιδιού, πήγαινε στο Πόρτσμουθ του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Ηλιόπουλο.

·         Ο Μιλτιάδης Σαλωνίτης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σταύρος. Με 29 $ μαζί του αναζητούσε[29] δουλειά εργάτη στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Κατσίμπρας.

·         Ο Στυλιανός Σαλωνίτης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Έψαχνε[30] για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Κατσίμπρα.

   Η τρίτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 ήταν αριθμητικά μεγαλύτερη και έφτασε τα 5 άτομα. Απαρτίστηκε από τους : Αθ. Δελόπουλο, Πέτ. Πιπιρίγκο, Κων. Τρούμπουλα, Νικ. Φρουτά και Δημ. Φωτόπουλο. Στις 25 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 14 Μαρτίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επίσης ότι :

·         Ο Αθανάσιος Δελόπουλος ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στέργιος. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε για δουλειά (με 25 $ για έξοδα ταξιδιού) στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον ξάδερφό του Τ. Δελόπουλο.

·         Ο Πέτρος Πιπιρίγκος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος. Δήλωσε εργάτης, γεννήθηκε στην Υπάτη, αλλά ως τόπο τελευταίας διαμονής του ανέφερε τη Λαμία. Τελικός προορισμός του (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Σινσινάτι του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Αναστ. Στασινό.

·         Ο Κωνσταντίνος Τρούμπουλας[31] (Troumbolas) ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βάια. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά στην πόλη Lima του Οχάιο, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Βέσκος.

·         Ο Νικόλαος Φρουτάς ήταν 25 ετών. Στην Υπάτη είχε τη μητέρα του Βασιλική. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Ράμμο.

·         Ο Δημήτριος Φωτόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Αλέκος. Ως εργάτης με 25 $ για το ταξίδι, έψαχνε για δουλειά στο Ώκλαντι της Καλιφόρνια, κοντά στο θείο του Π. Δελόπουλο.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από τον Ιωάννη Μπαζιώνη. Στις 11 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Oceania” και στις 29 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 24 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Δήλωσε ργάτης σε φάρμα και ο προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος του Π. Δελόπουλος.

   Η τέταρτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 αριθμούσε 9 άτομα και περιλάμβανε τους : Ευθ. Κόκκοτα, Σπ. Κοντογεώργη, Γεώρ. Κορκόβελο, Αθ. Κουκοβίστη, Αθ. Λαϊνά, Αθ. Λιβάνη, Χρ. Παγουρόπουλο, Γεώρ. Παγώνη και Δημ. Παπαρούκη. Στις 2 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Macedonia” και στις 20 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :

·         Ο Ευθύμιος Κόκκοτας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Ήταν εργάτης και με 23 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδελφό του Ευάγγελο Κόκκοτα.

·         Ο Σπύρος Κοντογεώργης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Καλλιόπη. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Χαϊντενβίλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Σιάμος. Για τον Σπύρο Κοντογεώργη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-08 και εργάστηκε στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Γεώργιος Κορκόβελος ήταν 30 ετών. Στην Υπάτη είχε την αδερφή του Μαριγώ Νικολάου. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Παναγιώτη Λιβάνη.

·         Ο Αθανάσιος Κουκοβίστης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στην Υπάτη είχε τη γυναίκα του Ασπασία. Με 24 $ για έξοδα ταξιδιού πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Τζενόπουλος.

·         Ο Αθανάσιος Λαϊνάς ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στην Υπάτη λεγόταν Απόστολος. Ως εργάτης (με 25 $ στην τσέπη) αναζητούσε δουλειά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Χρήστο Λαϊνά.

·         Ο Αθανάσιος Λιβάνης ήταν 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδελφός του Παναγιώτης Λιβάνης.

·         Ο Χρήστος Παγουρόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Υπάτη λεγόταν Μόρφω. Τελικός προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στο φίλο του Ιωάν. Λαϊνά.

·         Ο Γεώργιος Παγώνης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Στην πατρίδα είχε τη γυναίκα του Βαγγελιώ. Με 24 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στην Χαϊντενβίλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Σάμος.

·         Ο Δημήτριος Παπαρούκης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγλαΐα. Ωε τελικό τόπο εργασίας (με 25 $) για δουλειά εργάτη επέλεξε το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον κουνιάδο του Χρίστο Ταξιαρχόπουλο.

   Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από το Νικόλαο Αντωνόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Απριλίου έφυγε με το πλοίο “Oceania” και στις 15 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 35 $ για τα έξοδα ταξιδιού πήγαινε στην πόλη Χέλπερ της Γιούτα, όπου ήταν ο συγγενής του Τζούφλας Διουμεντής.

   Η τέταρτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από τον Κωνσταντίνο Δημητρέλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Macedonia” και στις 30 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 23 ετών. Η δουλειά του ήταν υποδηματοποιός (shoemaker). Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Σταύρος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, όπου είχε ένα φίλο του.



Πλοίο Pannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)


   Η πέμπτη ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 έγινε από 2 άτομα, τους Σωτ. Δημητρίου και Νικ. Μουντούρη. Στις 15 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Pannonia” και στις 3 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Σωτήριος Δημητρίου ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπέης.

·         Ο Νικόλαος Μουντούρης ήταν 25 ετών. Στην Υπάτη είχε τον πατέρα του Αναστάσιο. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, κοντά στον αδερφό του Πέτρο Μουντούρη.

   Η έκτη (και τελευταία) ομαδική άφιξη στην Αμερική του 1912 αριθμούσε τρία άτομα, τους : Αθ. Καρβέλη, Κώσ. Καρβέλη και Ελ. Κουφοκώστα. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 19 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ότι :

·         Ο Αθανάσιος Καρβέλης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Αριστείδης Κατσογιάννης.

·         Ο Κώστας Καρβέλης ήταν 17 ετών, γιος του προηγούμενου. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Κι αυτός πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, στον ίδιο φίλο.

·         Η Ελένη Κουφοκώστα ήταν 22 ετών και αναλφάβητη. Ο πατέρας της λεγόταν Αθανάσιος. Δήλωσε εργάτρια και με 10 $ για το ταξίδι, πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον αδερφό της Νίκο Κουφοκώστα.



Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)






Η. Μία αναχώρηση μόνο στο 1913



   Έγινε στον τελευταίο μήνα του έτους και περιλάμβανε 2 άτομα, τους : Νικ. Κοκκινόπουλο και Νικ. Ράπτη. Στις 8 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Laura” και τη μέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :

·         Ο Νικόλαος Κοκκινόπουλος ήταν 30 ετών. Δήλωσε υπάλληλος-γραμματέας (clerk). Ο πατέρας του λεγόταν Θεόδωρος. Με 50 $ για το ταξίδι αναζητούσε δουλειά στο Σικάγο[32], κοντά στο φίλο του Δ. Ευταξία. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στο Σικάγο.

·         Ο Νικόλαος Ράπτης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Γεώργιο. Δήλωσε εργάτης και με 46 $ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, με γνωστό του στην Αμερική το φίλο Δ. Ευταξία, που ήταν στο Σικάγο.









Θ. Μικρή αύξηση των αναχωρήσεων στο 1914



   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 μεταναστευτικά ταξίδια (2 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους) στα οποία έφυγαν συνολικά 10 άτομα. Πιο συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από 3 άτομα, τους : Δημ. Αναγνωστόπουλο, Αθαν. Κουτσόβολο και Κώσ. Κουτσόβολο. Στις 5 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 20 Ιανουαρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :

·         Ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Υπάτη λεγόταν Αθηνά. Ως εργάτης, με 30 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Χριστογιώργος.

·         Ο Αθανάσιος Κουτσόβολος (Coutsovolos) ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 35 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Χριστόπουλο.

·         Ο Κώστας Κουτσόβολος ήταν 31 ετών. Στην Υπάτη είχε το θείο του Ιωάννη. Δήλωσε εργάτης και με 60 $ έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Χριστογιώργος. Ο Κώστας Κουτσόβολος είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε πάλι στο Νιού Χαμσάιρ.



Ατμόπλοιο Carpathia  (Photo: Richard Faber Collection)


   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από το Δημήτριο Τσοχαντάρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Carpathia” και στις 22 Μαρτίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Τον πατέρα του έλεγαν Ανδρέα. Προορισμός του (με 30 $ για έξοδα ταξιδιού) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, κοντά στον θείο του Γεώργιο Κουτρούμπα.

   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από τριμελή ομάδα που περιλάμβανε τους : Κων. Κασελά, Δημ. Περδικάκη και Δημ. Περδικάκη. Στις 9 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Κασελάς ήταν 27 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευθυμία. Δήλωσε εργάτης και με 35 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Τακόμα της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μπενέσης.

·         Ο Δημήτριος Περδικάκης 1 ήταν 42 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στην Υπάτη είχε τη γυναίκα του Λίτσα. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μέρβιν της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Περδικάκη. Για τον Δημήτριο Περδικάκη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1908-1911 και εργάστηκε στο Κάνσας Σίτυ.

·         Ο Δημήτριος Περδικάκης  2 ήταν 30 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Παναγιού. Ως εργάτης έψαχνε για δουλειά (με 25 $) στην πόλη Μέρβιν της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Περδικάκη. Για τον Δημ. Περδικάκη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πρωτοέρθει την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από τον Κλεόμβροτο Κοντογιώργο. Στις 16 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 5 Απριλίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 26 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Παναγιού. Με 25 $ μαζί του επέλεξε ως τόπο εργασίας την πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου είχε το φίλο Γεώργιο Κουτρούμπα.

   Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από το Νικόλαο Γιαμπορλή (Ghianborlis). Τέλος Μαρτίου αναχώρησε από την Ελλάδα με πλοίο για την Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, την 1η Απριλίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Celtic” και στις 14 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 40 ετών και παντρεμένος.  Στην Υπάτη είχε τη γυναίκα του Ζαφείρα. Τελικός προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο φίλος του Ζαχ. Κατσίμπρας.

   Η τέταρτη (και τελευταία) μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική το 1914 έγινε από το Βασίλειο Κατσίμπρα. Στις 11 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Patris” και στις 15 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε καταστηματάρχης (shop keeper).  Η γυναίκα του στην Υπάτη λεγόταν Σοφία. Με 140 $ στην τσέπη, πήγαινε στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο συνεταίρος του Κ. Γεωργίου. Για το Βασίλειο Κατσίμπρα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-1913 και εργάστηκε πάλι στο Ώκλαντ.









Ι. Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1915



   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική έγινε από το Βασίλειο Σακελλαρίδη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Φεβρουαρίου έφυγε με το πλοίο “Carpathia” και στις 9 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 29 ετών. Στην Υπάτη είχε τον αδερφό του Σπύρο. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Με 24 $ για τα έξοδα του ταξιδιού αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά σ’ ένα φίλο του. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Βασ. Σακελλαρίδης την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στην πόλη Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια.

   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική έγινε από τον Ανδρέα Περδικάκη. Στις 29 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Themistocles” και στις 20 Ιουνίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών. Δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Υπάτη, αλλά η τελευταία του διαμονή ήταν στη Λαμία, όπου είχε τη μητέρα του Παναγιώτα. Με 16 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά εργάτη στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Χρήστο Περδικάκη.





Ατμόπλοιο King Alexander






Κ. Τελευταίες αναλαμπές από λίγους μετανάστες στο 1921 και 1922



   Στη διάρκεια του 1921 έγιναν 2 ταξίδια (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο άτομο). Συνολικά έφυγαν 6 άνθρωποι. Στο 1922 έγινε ένα μόνο ταξίδι μεμονωμένα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η ομαδική άφιξη στην Αμερική το 1921 έγινε από 5μελή ομάδα, που περιλάμβανε τα 4 μέλη της οικογένειας Σαμαρά (Μαριγώ, Βασιλική, Ουρανία και Παναγιώτη) και τον Πέτ. Σουλόπουλο. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Από τα στοιχεία του αρχείου πληροφορούμαστε ότι :

·         Η Μαριγώ Σαμαρά ήταν τότε 50 ετών, αναλφάβητη και χήρα. Στην Υπάτη ήταν ο αδερφός της Γεώργιος. Με 100 $ μαζί της και για τα παιδιά, πήγαινε να συναντήσει το γιο της Σταύρο Σαμαρά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια.

·         Η Βασιλική Σαμαρά ήταν 22 ετών. Ο πατέρας της στην Υπάτη λεγόταν Γεώργιος. Επάγγελμα οικιακά. Με 40 $ στην τσέπη πήγαινε να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της Ευάγγελο Βαϊνά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια.

·         Η Ουρανία Σαμαρά ήταν 17 ετών. Στην Υπάτη ήταν ο θείος της Γεώργιος. Προορισμός ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο αδερφός της Σταύρος Σαμαράς.

·         Ο Παναγιώτης Σαμαράς ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής. Ο θείος του στην Υπάτη λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός πήγαινε στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο αδερφός του Σταύρος Σαμαράς.

·         Ο Πέτρος Σο[υ]λόπουλος (Solopoulos) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στυλιανός. Ήταν εργάτης και αναζητούσε δουλειά (με 6 $ στην τσέπη) στο Σικάγο, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Σουλόπουλο.

   Η μεμονωμένη άφιξη στην Αμερική το 1921 έγινε από τον Ξενοφώντα Αναγνωστόπουλο. Στις 30 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Calabria” και στις 22 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 28 ετών. Στην Υπάτη είχε τη μητέρα του Μαρία. Με 15 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Αναγνωστόπουλος.





Λ. Μεταναστευτικός επίλογος στο 1923



   Έγινε ένα ομαδικό ταξίδι με 2 άτομα, που ήταν τα αδέρφια Αναστ. και Ιωάν. Γεωργίου. Στις 12 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το πλοίο “Byron” και την 1η Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Αναστάσιος Γεωργίου ήταν 24 ετών. Η μητέρα του στην Υπάτη λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν το Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Σταύρο Γεωργίου.

·         Ο Ιωάννης Γεωργίου ήταν 30 ετών. Η μητέρα του Μαρία ήταν στην Υπάτη. Με 120 $ για τα έξοδα των δύο αδερφών κι αυτός πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Σταύρο Γεωργίου.









ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



1.       Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.       Β.Δ.  3/15-12-1833

3.       ΦΕΚ ετών 1912, 1932, 1966, 1997, 2010.

4.       Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

5.       Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.

6.       Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Λαμίας στην Αμερική (αρχές 20ού αι.)» περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» 2012-2013, Λαμία.

7.       Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1& 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008  και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα.

8.       Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Γραβιάς στην Αμερική (τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα)», Λαμία, 2009.

9.       Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

10.   Ιστοσελίδα : https://ypati.wordpress.com

11.   Ιστοσελίδα : web3.eetaa.gr

12.   http://infofthiotida.blogspot.gr

13.   περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

14.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

15.   «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

16.   Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

17.   Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

18.   Βικιπαίδεια





ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[2] ΦΕΚ 251Α, 4/10/1889.
[3] ΦΕΚ 59Β, 17/6/1897.
[4] ΦΕΚ 261Α, 31/8/1912.
[5] ΦΕΚ 122Β, 12/12/1932.
[6] ΦΕΚ 43Α, 2/3/1966.
[7] ΦΕΚ 244Α, 4-12-1997.
[8] ΦΕΚ 87Α, 7-6-2010.
[9] Ήταν και αρκετοί αναλφάβητοι (κυρίως οι γυναίκες). Εδώ βρέθηκαν 25 άτομα, δηλ. ποσοστό 15%.
[10] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[11] Αντιπρόσωπος (πράκτορας) της εταιρείας για τη Φθιώτιδα ήταν ο Αθανάσιος Γιαννούκος, με γραφείο στην οδό Ρήγα Φεραίου στη Λαμία.
[12] Οι ελληνικές υπερπόντιες γραμμές που αναπτύχθηκαν ήταν κυρίως δύο : η γραμμή βορείου Ατλαντικού (1907- 1977), που τη διέκοψε για επτά χρόνια ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η γραμμή Αυστραλίας (1947-1977).
[13] Εταιρεία των Δ. Μωραΐτη και Παν. Βαλλιάνου. Είχε τα αγγλικής κατασκευής υπερωκεάνια "Μωραΐτης" (Moraitis) και "Αθήναι" (Athinai).
[14] Είχε τα ίδια πλοία της προηγούμενης εταιρείας (δηλ. Moraitis και Athinai). Όμως χρεοκόπησε το 1912 και απορροφήθηκε από την εταιρεία των Αφών Εμπειρίκου.
[15] Η «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» συχνά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει επιτάξεις και φθορές πλοίων, από πολεμικές αντιξοότητες (Βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ παγκόσμιος πόλεμος) αλλά και από εχθρότητα των αντίπαλων πολιτικών μερίδων, που εναλλάσσονταν τότε στη διακυβέρνηση της χώρας. Στη συνέχεια η «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» ίδρυσε την αγγλική εταιρεία «Byron Steamship Company» που διαλύθηκε το 1928, μετά υπέγραψε μια ατυχή σύμβαση το 1932 με το κράτος και τελικά το 1937 διαλύθηκε.
[16] Ήταν το πρώτο πλοίο που παρέλαβε το 1909 από τα αγγλικά ναυπηγεία (4.890 κόρων).
[17] Τα επόμενα χρόνια μετονομάστηκε σε Megali Hellas (το 1919) και σε Byron (το 1923).
[18] Στις αρχές του 20ου αιώνα περίπου ένας στους επτά μετανάστες παρέμενε στη Νέα Υόρκη, που είχε το 1910 πάνω από 12.000 Έλληνες. Οι υπόλοιποι συνέχιζαν την πορεία τους στην τεράστια αμερικανική ενδοχώρα.
[19] «Ο βίος εν Νέα Υόρκη είναι αρκούντως πολυδάπανος. Αν ο μετανάστης μείνει ημέρας τινάς άεργος ενταύθα και δεν έχει συγγενείς ή φίλους, οι οποίοι να δαπανώσι δι΄ αυτόν, οφείλει να υπολογίζει εν τουλάχιστον δολλάριον καθ΄ ημέραν δια τροφήν και κατοικίαν, ήτοι πέντε περίπου φράγκα. Και ταύτα αν τρώγει εις τα ελληνικά μικροεστιατόρια και αποφεύγει τα ποτά και τα κεράσματα. Οιονδήποτε ποτόν στοιχίζει το ολιγότερον 5 σεντς, ήτοι 25 λεπτά. Καλόν είναι ο μετανάστης να προσπαθεί να μη μείνει μακρόν χρόνον εν Νέα Υόρκη, αλλά να διευθύνεται εις το εσωτερικόν. [Από τον «Οδηγόν του Μετανάστου», 1910].
[20] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.
[21] Πιθανά το σωστό να είναι Δροσόπουλος, αλλά το μεταφέρω όπως γράφτηκε στο Βιβλίο του αμερικανικού αρχείου.
[22] Μετακινήθηκε σε καλύτερο προορισμό, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια.
[23] Η ακριβής γραφή του ονόματος θα ήταν Δαλόπουλος. Νομίζω όμως ότι το σωστό πρέπει να είναι Δελόπουλος.
[24] Το όνομα στο χειρόγραφο αρχείο είναι κακογραμμένο. Πρέπει όμως να γράφει Κωνσταντίνος.
[25] Δυσανάγνωστο επώνυμο, αλλά δεν μπορεί να διαβαστεί καλύτερα. Μία υπόθεση είναι το επώνυμο Σφήκας.
[26] το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο στο χειρόγραφο αρχείο. Το γράφω με επιφύλαξη.
[27] Αρχικά δήλωσε ως προορισμό τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αλλά άλλαξε γνώμη.
[28] Βρισκόταν στην πόλη Νασούα (Nashua) της ίδιας πολιτείας (Νιού Χαμσάιρ).
[29] Αρχικά δήλωσε ως προορισμό έναν τόπο (είναι δυσανάγνωστος) στην πολιτεία του Ιλινόις, αλλά άλλαξε γνώμη.
[30] Αρχικά δήλωσε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη.
[31] Υπάρχει και 2η καταγραφή ως Constantinos Trembolas  με τα ίδια όμως στοιχεία.
[32] Αρχικά δήλωσε ως προορισμό του τη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη.


2 σχόλια:

  1. Γιατί το όνομα του Γεωργίου Ζουμπουρλού του Κων/νου ,από το Νεοχώρι Υπάτης γεννηθείς το έτος 1883 ,δεν αναγράφεται μεταξύ των πολιτών που μετανάστευσαν στην Γιούτα της Αμερικής περίπου τα έτη 191Ο - 1912 ,με την ιδιότητα του κτηνοτρόφου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τίτλος της εργασίας, που δεν προσέξατε, γράφει «Από την Υπάτη, μετανάστες στην Αμερική (1906-1923)» και πρόκειται για την κωμόπολη Υπάτη. Από το Νεοχώρι Υπάτης έχουμε άλλους μετανάστες. Αν και ο τρόπος που ρωτάτε είναι ανοίκειος και δεν είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω, θα καλύψω την ερώτηση. Ο Γεώργιος Ζουμπουρλός του Κων/νου, έφυγε στις 9 Μαρτίου 1914 από τον Πειραιά και στις 28 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 30 ετών και δήλωσε εργάτης. Αρχικός προορισμός του ήταν η πόλη Χέλπερ της Γιούτα (ανθρακωρυχεία), όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθαν. Αυγίκος. Αυτά.

      Διαγραφή