"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

8/10/16

Ο ΟΗΕ, η χολέρα και η συγκάλυψη



 Από το μεγάλο σεισμό στην Αϊτή




  Στις 12 Ιανουαρίου 2010 (το απόγευμα) σεισμός 7 Ρίχτερ έγινε στην Αϊτή, σε απόσταση 16 χλμ. από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, με εστιακό βάθος 16 χλμ. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Η καταστροφή ήταν πλήρης σε κτίρια και βασικές υποδομές (δίκτυα νερού, ηλεκτρικού, κλπ.), οι δε νεκροί ξεπέρασαν τις 300.000 άτομα, με πλέον του 1 εκατ. τραυματίες.
   Η νησιωτική αυτή χώρα βρέθηκε σε κατάσταση μεγάλης έκτακτης ανάγκης. Η παγκόσμια κοινότητα συγκέντρωσε μεγάλα ποσά, η δε ανθρωπιστική βοήθεια που ήρθε - δυστυχώς - δεν βελτίωσε την τραγική κατάσταση της χώρας.
  Ιδιαίτερα η καταστροφή στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στέρησε χιλιάδες ανθρώπους από καθαρό νερό και την προσωπική τους υγιεινή, αναγκάζοντας τους Αϊτινούς να καταφύγουν σε ποτάμια. Βασικό άμεσο έργο έπρεπε να ήταν η κάλυψη του πληθυσμού με πόσιμο νερό και η ταχεία κατασκευή του δικτύου ύδρευσης. Ανάλογη άμεση ανάγκη θα ήταν η βελτίωση και λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης ή εναλλακτικοί τρόποι απομάκρυνσης των λυμάτων.
  Δυστυχώς, οι απεσταλμένοι από 900 ΜΚΟ αντί να συμβάλλουν στις επείγουσες ανάγκες, ζούσαν δίπλα στα χαλάσματα της Αϊτής μια άνετη ζωή. Ο ΟΗΕ φαίνεται ότι απλώς παρακολουθούσε ανέλεγκτα τα μέλη των οργανώσεων αυτών. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια και δεσμεύτηκε να κατασκευάσει 700 σπίτια, αλλά το 2016 είχε φτιάξει μόνον 6! Επίσης, πολλές χιλιάδες γεύματα σε άστεγους και πεινασμένους δεν έφτασαν ποτέ σ’ αυτούς.
   Οι δυστυχείς κάτοικοι έπιναν νερό από ποτάμια, όπου επίσης πολλοί άλλοι έκαναν την προσωπική τους καθαριότητα. Δίπλα σε ποτάμι επίσης ήταν οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και η συνήθης πρακτική (όπως και στο Νεπάλ) ήταν να ρίχνουν τα λύματα των εγκαταστάσεων στο ποτάμι.
Διαμαρτυρία με τίτλο “Χολέρα από ΟΗΕ”
   Από εκεί ξέσπασε η επιδημία χολέρας στην Αϊτή, που είχε εξαφανιστεί πριν από 150 χρόνια. Τα στοιχεία συγκλίνουν στον ποταμό Αρτιμπονίτη. Ήταν επιδημία του «πιο επικίνδυνου τύπου» (στέλεχος 01), που προκαλεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά από την επιδημία έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες νόσησαν απ’ αυτήν. Μέχρι το 2014 το πρόβλημα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό δεν είχε επιλυθεί!
   Τον Αύγουστο του 2016, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η “πηγή” της επιδημίας χολέρας ήταν ένα ειρηνευτικό στρατόπεδο του ΟΗΕ. Από πρόσφατη διαρροή εσωτερικής έκθεσης του ΟΗΕ προέκυψε ότι τα μέλη της μεγάλης αποστολής απέρριπταν τα λύματα των εγκαταστάσεων στα ποτάμια της Αϊτής! Η αλήθεια όμως αποκρυβόταν, ο ΟΗΕ σιωπούσε, ενώ άλλοι έλεγαν ότι:
·         η αιτία της χολέρας δεν είναι σημαντική (από εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας)
·         μπορεί να μην βρούμε ποτέ τις πραγματικές καταβολές του στελέχους της χολέρας αυτής (από επιδημιολόγο του CDC, Κέντρου για έλεγχο και πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ).
   Τεστ DNA που έγινε, απέδειξε ότι το στέλεχος της χολέρας στην Αϊτή, δεν προήλθε από εκεί, αλλά έμοιαζε με ασιατικά στελέχη.
   Το 2013 θύματα και οικογένειες που επλήγησαν από την επιδημία, μήνυσαν τον ΟΗΕ. Τότε εκείνος κρύφτηκε πίσω από τη διπλωματική ασυλία (έχει ειδικά προνόμια). Προφανώς, ο ΟΗΕ είναι πάνω από το ανθρώπινο δίκαιο (τους νόμους). Η συγκάλυψη ήταν παράλληλη με το θράσος των “ειρηνοποιών” να συνεχίζουν την απόρριψη των λυμάτων στα ποτάμια, αντί να επισκευάσουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
   Τον Αύγουστο του 2016, μετά από διαρροή μιας άλλης έκθεσης (του Philip Alston) ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί κάποιες ευθύνες στην έναρξη της επιδημίας και  για το κακό που ακολούθησε. Συγκεκριμένα ανέφερε :
 Καθώς η έκταση της καταστροφής έγινε γνωστή, διεθνείς αξιωματούχοι σε θέσεις-κλειδιά απέφυγαν προσεκτικά να αναγνωρίσουν ότι η επιδημία είχε προκληθεί από απορρίμματα των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ”. Όμως άλλος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Farhan Haq - πρόσφατα - δήλωσε ότι «η νομική θέση μας για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ δεν περιγράφει κάποια από τις ενέργειές του ως "αποζημίωση". Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ είχε τη νομική κάλυψη, αλλά δεν ήθελε και να πληρώσει!
   Η τελική επιβεβαίωση ήρθε από μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με αυτήν,  η χολέρα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Νεπάλ που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα για να βοηθήσουν τους πολίτες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010. Ωστόσο ο ΟΗΕ, που μέλη της αποστολής του ήταν οι στρατιώτες του Νεπάλ, απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και την ευθύνη για την επανεμφάνιση της χολέρας.
   Είναι πλέον φανερό ότι για τους Αϊτινούς, τα μικροβιακά στελέχη της χολέρας ήρθαν από αλλού και απορρίφθηκαν στο ποτάμι, απ’ όπου διαδόθηκαν γρήγορα στον πληθυσμό της Αϊτής (στις 2 πρώτες μέρες) με ταχύτητα ενός νέου ασθενή χολέρας κάθε 3 ½ λεπτά! Το ξέσπασμα μεγάλωσε τόσο γρήγορα επειδή ο πληθυσμός της Αϊτής δεν είχε ανοσία στη χολέρα.
   Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα, από την επιδημία ευλογιάς που κατέστρεψε τους Αζτέκους και προήλθε από τους Ισπανούς κονκισταδόρες του Κορτέζ. Αντίστοιχη είναι η λοιμώδης ασθένεια σύφιλη, που ήρθε από την Αμερική στην Ευρώπη με τα ταξίδια του Κολόμβου.
   Η αποκάλυψη της σχέσης μελών της δύναμης του ΟΗΕ με την έναρξη της επιδημίας χολέρας, σε  συνδυασμό με την προσπάθεια συγκάλυψης και την οικονομική ωφέλεια των ΜΚΟ (χωρίς συντονισμό και έλεγχο από την εποπτεύουσα αρχή που λέγεται ΟΗΕ) αποβαίνει σε μείωση του κοινωνικού και ηθικού ρόλου όλων αυτών Οργανώσεων.
   Αρκετά  αρνητικά περιστατικά καταγράφηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, από φερόμενες ή αληθινές ΜΚΟ στα νησιά μας και στην Ειδομένη, με τον ερχομό των προσφύγων (σε ένα ανοργάνωτο ελληνικό κράτος).
    Ίσως είναι καιρός να καθαρίσει το τοπίο …

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
                 φυσικός

------------------


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
1.    “Σεισμός στην Αϊτή το 2010” (από Βικιπαίδεια).
2.    Πέτρου Αργυρίου : “ΟΗΕ, ο πραγματικός ένοχος”, περ. “Holistic Life”, τεύχ. 75, σ. 52-53, Σεπ.-Οκτ. 2016, Αθήνα.
3.    “Χιλιάδες νεκροί από την επιδημία χολέρας” (ιστοσελίδα http://tvxs.gr/news/kosmos)
4.    Μετά το σεισμό, η χολέρα θερίζει την Αϊτή (ηλεκτρονική έκδοση εφ. ΠΑΤΡΙΣ, http://www.patris.gr/articles)
5.    U.N. Admits Role In Haiti Cholera Outbreak That Has Killed ...” - NPR (άρθρο στην ιστοσελίδα www.npr.org/) 18-8-2016



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου