"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

7/11/16

Γιώργος Γεωργουλόπουλος (1923-2016)


                                               εις μνήμην



Μεγάλος άνθρωπος είναι μονάχα κείνος
που κάτι πιο μεγάλο του αγαπάει.
     Πέτρος Βλαστός (1879-1941)

   Ήθελε πάντα να συμμετέχει σε συλλογικές προσπάθειες, που αναδείκνυαν τον τόπο που έζησε και δοκίμαζε τον εαυτό του στα δύσκολα. Όσο αγαπούσε τη φύση, άλλο τόσο και τους ανθρώπους γύρω του. Συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ενεργού πολίτη και φανατικού Λαμιώτη, με μεγάλη διάθεση προσφοράς. ‘Έθετε πάντα ψηλότερα τον προσωπικό του πήχη, δοκιμάζοντας τον εαυτό του στα δύσκολα Αυτός ήταν ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος. Ένας διαρκής νέος.
  Γεννήθηκε στη Λαμία το 1923 (όπως μου είπε ο ίδιος) και ήταν το 7ο παιδί της οικογένειας (με 9 παιδιά). Εργάστηκε από μικρή ηλικία. Από το 1944 εργαζόταν στην Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας. Στις 17 Οκτωβρίου 1944 (παραμονή της αναχώρησης των Γερμανών από τη Λαμία) έπεισε τον Σουηδό Στούρε Λιννέρ, υπεύθυνο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, να παρέμβει στο Γερμανό Διοικητή να μην ανατιναχτεί το Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Η παρέμβαση έγινε και το Εργοστάσιο σώθηκε. Για την προσφορά του αυτή η πόλη της Λαμίας - δυστυχώς - δεν τον τίμησε!

Γιώργος Γεωργουλόπουλος
(φωτ. 6-12-2014, Κ.Α.Μ.)
   Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, επέστρεψε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας. Παράλληλα σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών Παναγιωτόπουλου και στη Σχολή Εργοδηγών Μηχανολόγων. Μετά την εξαγορά της Εταιρείας από τη ΔΕΗ, ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος από το 1957 ήταν υπομηχανικός-ηλεκτρολόγος στο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ στη Λαμία.
   Δραστήριο άτομο, με ποικίλα ενδιαφέροντα, έγινε μέλος της Χορωδίας Λαμίας, με μαέστρους τους Μαργέτη, Αινιάν, Ψυχούλη και Ριζοκώστα. Δημιούργησαν και μια ομάδα που έψαλλε εκκλησιαστική μουσική σε ναούς ή σε τελετές (γάμους, κλπ.). Με τη Χορωδία Λαμίας το 1960 τραγούδησε σε διαγωνισμό στο Αρέτζο της Ιταλίας. Η Χορωδία απέσπασε το 2ο βραβείο με το τραγούδι «Μαρία Πενταγιώτισσα».
   Ήταν μέλος πολλών σωματείων αθλητικών, κοινωνικών, φυσιολατρικών και οικολογικών. Είχε αθλητικές επιδόσεις μεγάλων αποστάσεων ως βετεράνος αθλητής, χειμερινής κολύμβησης, ορειβασίας, χιονοδρόμος μέχρι την ηλικία των 80 ετών και πλέον. Μέχρι τα 78 χρόνια του έτρεχε σε αγώνες αντοχής. Οργάνωνε και συμμετείχε σε δραστηριότητες ποιότητας ζωής για την πόλη της Λαμίας (δενδροφύτευση, καθαριότητα και βελτίωση χώρων, κ.ά.). Σε κοινωνικές δράσεις ήταν πάντα παρών και κάθε φορά εκδήλωνε την αγάπη του για τη Λαμία.

  Από το 1982 έγινε συνταξιούχος. Συνέχισε όμως τη δραστηριότητά του σε όλους τους χώρους που προαναφέρθηκαν. Επιτυχής υλοποίηση της πρότασής του, ήταν η Βραδιά Όπερας, που οργανώθηκε το 2007 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, με χορωδία από κανταδόρους (διεύθυνση του Ιωάν. Θεοδωροπούλου) και σκηνικό παλιάς Πλακιώτικης ταβέρνας. Η εκδήλωση άρεσε πολύ.
   Τελευταία του δημόσια εμφάνιση, παρά τα προβλήματα υγείας που είχε με τα πόδια του, ήταν στις 17 Οκτωβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση για τον Σουηδό Στούρε Λιννέρ.
   Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω τον αείμνηστο Γιώργο, από το 2003, σε μια μελέτη για την Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας. Την τελευταία διετία χαιρόμουνα τη συζήτηση μαζί του τόσο για τα παλιότερα χρόνια, όσο και τα πιο πρόσφατα, για τα οποία ήταν πλήρως ενημερωμένος. Διάβαζε εφημερίδα και είχε άποψη και προτάσεις για τα επίκαιρα θέματα.
   Με παιδιά κι εγγόνια, πραγματική βελανιδιά της ζωής, τον μακαρίζω για την πληρότητα του ζωής του. Υποκλίνομαι στην ευγένεια και το αλληλέγγυο του χαρακτήρα του, όσο και στην ακάματη δραστηριότητα ενός μεγάλου Λαμιώτη, του Γιώργου (όπως ήθελε να τον αποκαλώ) και τον ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή της φιλίας του. Τη διατηρώ ως ιδιαίτερη παρακαταθήκη.
  
   Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                       φυσικός


Υ.Γ. Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας την απόδοση οφειλόμενης τιμής από την πόλη της Λαμίας στο Γιώργο Γεωργουλόπουλο (μεταθανάτια) για τη σωτηρία του Εργοστασίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας Λαμίας, από ανατίναξη στις 17 Οκτωβρίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου