"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

12/12/16

Σπυρίδων Γεωργ. Κατσάνος (1929-2016) & Κλινική ΜΗΤΕΡΑ




    Ο Σπύρος Κατσάνος γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Συκά της Δυτικής Φθιώτιδας. Οι γονείς του ονομάζονταν Γεώργιος και Βάια. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε και το 1955 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. 

Σπύρος Κατσάνος

  Το ίδιο έτος (1955) ήρθε με διάθεση προσφοράς στον τόπο του και εγκαταστάθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του (Συκά Υπάτης), με την ειδικότητα του γιατρού γενικής ιατρικής. Μετά το 1959 υπηρέτησε ως γιατρός στο νέο (τότε) Νοσοκομείο Λαμίας. Το 1964 φεύγει στην Αθήνα, όπου απέκτησε την ειδικότητα του μαιευτήρα – γυναικολόγου. Μετά διετία, το 1966 επέστρεψε στη Λαμία, όπου εγκαταστάθηκε.
      Το Σεπτέμβριο του 1966 ο Σπύρος Κατσάνος με το μαιευτήρα-γυναικολόγο Δημήτριο Νίκαινα ίδρυσαν την Ιδιωτική Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ. Βρισκόταν σε νοικιασμένο κτίριο στην οδό Λεωσθένους – Δεδούση στη Λαμία (απέναντι απ’ το σημερινό κρεοπωλείο του Λουκά Ζήρου). Μεταξύ των βασικών συνεργατών της Κλινικής ήταν η αναισθησιολόγος-γιατρός Αλίκη Κούτρα – Κατσάνου και σύζυγος του πρώτου.

      Αργότερα στο ιατρικό δυναμικό της προστέθηκαν ο Δημήτριος Γαλάτος και οι αδελφοί  Ιωάννης και Χρήστος Κολοκυθάς, όλοι γυναικολόγοι – μαιευτήρες γιατροί.


Το κτίριο της  Κλινικής “ΜΗΤΕΡΑ”

     Μετά την κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου ιδιοκτησίας Σπύρου Κατσάνου στην οδό  Σατωβριάνδου 23 (γωνία με οδό Φειδίου), η Κλινική μεταφέρθηκε εκεί, σε πολύ καλύτερες εγκαταστάσεις.
     Ο Δημ. Γαλάτος αποχώρησε από την Κλινική το 1981 για ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτριος (ή Τάκης) Νίκαινας έφυγε το 1992 στην Αθήνα. Επίσης αποχώρησαν και οι αδελφοί Κολοκυθά, που πήγαν στην Κλινική Κων. Ανδρικόπουλου.
     Η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ αποτέλεσε μια πολύ οργανωμένη και εξοπλισμένη ιατρική μονάδα. Από το 2012-13 ανέστειλε τη λειτουργία της Κλινικής (συνταξιοδότηση του ζεύγους Κατσάνου, άρνηση των παιδιών τους να την αναλάβουν, δύσκολοι καιροί και ανασφαλές οικονομικό πλαίσιο, κ.ά.). Ίσως επαναλειτουργήσει με άλλη ιατρική ομάδα (ενοικίαση της Κλινικής).
    Ο Σπυρ. Κατσάνος πέθανε στις 6 Δεκεμβίου 2016, στη Λαμία, σε ηλικία 87 ετών. Με τη γυναίκα του Αλίκη απέκτησαν τρία παιδιά : Φοίβος (γιατρός γυναικολόγος στην Αθήνα), Γεώργιος (γιατρός χειρουργός στο Βέλγιο), Λήδα (γιατρός αναισθησιολόγος).


Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                 φυσικός
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου