"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

30/1/17

Οι Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές της Λαμίας



Γενικά


      Μέχρι το 1940 δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν (κυρίως τη δεκαετία του  ’30) ιδιωτικές κλινικές : Παθολογικές – Χειρουργικές (9) και Γυναικολογικές – Μαιευτικές (6)
      Συγκεκριμένα έχουμε τις παρακάτω Κλινικές :
Παθολογικές-Χειρουργικές : Αναστασίου Νικ., Βακαλόπουλου Παναγ., Ζάχου  Ζάχ., Καρπούζα  Δημοσθ., Καρυαμπά  Κων., Μανούκου Ξενοφ., Μπαρμπούτη Ανάργ., Παπασιόπουλου Ιωάν. και  Σκουτέλη Χρ.
Μαιευτικές-Γυναικολογικές : Γ.  Χορμόβα, Παν. Παναγιωτοπούλου, Νικ. Κοντογιάννη, Λ. Μαντά, Ευστ.  Γκλέτσου, Λουκά Τσαγκάρη. Μεταπολεμική είναι η Κλινική του Κων. Ανδρικοπούλου.
    Μερικές απ’ απ’ αυτές είχαν μεικτή λειτουργία δηλ. ήταν ταυτόχρονα παθολογικές, μαιευτικές, χειρουργικές, παιδιατρικές, κ.λ.π.
      Ο όρος Κλινική ίσως είναι εντυπωσιακός, αλλά για την περίοδο που αναφερόμαστε είναι υπερβολικός. Εννοούμε ότι στο μεγάλο σπίτι του γιατρού της εποχής εκείνης, είχαν μετατρέψει 1-2 δωμάτια, έτσι ώστε το ένα να είναι μικρό χειρουργείο και το άλλο θάλαμος νοσηλείας (με 2-3 κρεβάτια). Οι χειρούργοι γιατροί διέθεταν τα αποστειρωμένα κατάλληλα εργαλεία για μικροεπεμβάσεις, όπως ράψιμο πληγών, αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, αμυγδαλών, κ.ά.
        Τέτοια ήταν η Κλινική του χειρούργου Παναγ. Βακαλόπουλου (τέρμα της οδού Πατρόκλου) κοντά στον Άγιο Λουκά και η Μαιευτική Κλινική του Γ.  Χορμόβα.
        Αντίθετα, τη δεκαετία του ’30 ιδρύονται και κατασκευάζονται εξαρχής τα κτίρια που προορίζονταν για Κλινικές. Αυτές διέθεταν περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας, γιατρούς και προσωπικό. Τέτοιες ήταν οι Κλινικές του χειρουργού Ζάχου Ζάχου (το 1931), του παθολόγου Κων. Καρυαμπά (το 1933), του παθολόγου Νικ. Αναστασίου (το 1936) στην οδό Βύρωνος, του παθολόγου Ξενοφ. Μανούκου (το 1936) στην οδό Βενιζέλου και Πατρόκλου, κ.ά. Μερικές διέθεταν και εξωτερικό ιατρείο για εξέταση ασθενών.
      Ιδιαίτερα αναφέρουμε τις μαιευτικές-γυναικολογικές Κλινικές τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών- κλινικαρχών του Ευστ. Γκλέτσου και του Λουκά Τσαγκάρη. Αυτές είχαν περισσότερα δωμάτια νοσηλείας και 1-2 χειρουργεία, με περισσότερο προσωπικό (νοσοκόμες, μαγείρους, κ.ά.).
       Μεταπολεμικά και κυρίως μετά το 1950, κυριαρχεί το κρατικό σύστημα υγείας με τη λειτουργία των 2 Νοσοκομείων της Λαμίας (Γενικό και Σανατόριο). Λίγες κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν (Νικ. Κοντογιάννη, Ιωάν. Παπασιοπούλου, Ευστ. Γκλέτσου, Λουκά Τσαγκάρη, κ.ά.). Δημιουργούνται όμως και πάλι Ιδιωτικές Κλινικές από νεότερους γιατρούς όπως : Γ. Δερβενούλα, Αδελφούς Σκουτέλη, Ηρακλή Τσακατίκα, Παν. Μανδρέκα, Κων. Τσεκούρα, Σπυρίδωνα,  Ξυδιά, Πολύζο-Λάμπρου, Αθ. Γ. Μπουργανό, Σπ. Κατσάνο, κ.ά.




1. Κλινική Γεωργίου Χορμόβα


   Ο Γεώργιος Χορμόβας γεννήθηκε το 1889 στο Αρχάνι  του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας. Οι γονείς του ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Σταυρούλα. Είχαν πέντε παιδιά (Αθανάσιος[1], Νικόλαος, Γεώργιος, Ευαγγελία και Βασιλική).  Ο Γεώργιος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έγινε γιατρός παθολόγος. Από το 1914 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Αρχές της δεκαετίας του ’20 έφυγε στην Ελβετία για να ειδικευτεί στην μαιευτική-γυναικολογία.
Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, 13-11-1927, Λαμία
    Τελειώνοντας τις σπουδές του έφυγε μέσω Ιταλίας με το καράβι για την Ελλάδα. Για άγνωστους λόγους όμως τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στη φυλακή για κάποιο χρονικό διάστημα. Εκεί έπαθε  φυματίωση των οστών. Αναζητήθηκε από τους δικούς του και τελικά απελευθερώθηκε, αλλά είχε ήδη αρρωστήσει.
   Εγκαταστάθηκε στη Λαμία στα μέσα της δεκαετίας του ’20 και διέμενε στην περιοχή της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων[2]. Το Νοέμβριο 1927 άνοιξε Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική[3] που το 1928 τη μετέφερε[4] έναντι του Γυμνασίου (δηλ. στην οδό Καποδιστρίου ή Ροζάκη Αγγελή, όπου ήταν το Μουστάκειο Γυμνάσιο). Τη διαφήμιζε[5] στον τοπικό τύπο.
    Παντρεύτηκε. Τη γυναίκα του έλεγαν Καλλιρρόη. Δεν απέκτησαν παιδιά. Η σοβαρή του αρρώστια, που εκείνα τα χρόνια ήταν ανίατη, του άφησε λίγα χρόνια ζωής. Το Νοέμβριο του 1930 πέθανε, σε ηλικία 41 ετών
    Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας  εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο διέθεσε ποσό 800 δραχ. υπέρ των μαθητικών συσσιτίων στη μνήμη του.


2. Κλινική Λουκά Τσαγκάρη & Υιών


Λουκάς Τσαγκάρης
   Ο Λουκάς Τσαγκάρης γεννήθηκε το 1899 στη Μάκρη Φθιώτιδας του σημερινού Δήμου Μακρακώμης. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος (πέθανε νέος) και η μητέρα του Κωνσταντία. Παρά την ορφάνια και τη φτώχια κατάφερε να σπουδάσει γιατρός. Ενδιάμεσα υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Μικρά Ασία[6]. Πήγε στη Γερμανία (σε συγγενή του) όπου σπούδασε και ειδικεύτηκε στη Γυναικολογία και Μαιευτική.
    Το 1924 απέκτησε την άδεια άσκησης της ιατρικής τέχνης και από το 1928 άρχισε το ιατρικό επάγγελμα[7] (χωρίς Κλινική). Προσωρινά δεχόταν και εξέταζε ασθενείς στο φαρμακείο του Γεωργίου Πιπιλίγκα, στην πλατεία Πάρκου. 
   Το 1926 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Λαμίας. Το 1929[8], σε ενοικιασμένο διώροφο οίκημα που βρισκόταν στη γωνία των οδών Θερμοπυλών και Παλαιολόγου, άνοιξε και λειτούργησε για 5 περίπου χρόνια την πρώτη του Κλινική «ο Άγιος Αθανάσιος». Διέθετε 12 κλίνες.


Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ (4-1-1933)
 

Το πρώτο ενοικιασμένο κτίριο, όπου στεγάστηκε

η Κλινική Λουκά Τσαγκάρη (στη ΝΔ γωνία
των οδών Θερμοπυλών και  Παλαιολόγου στη Λαμία).

   Τότε παντρεύτηκε τη γερμανίδα Τίλλη Κούντσε[9] του Φρανς (1899-1981), που είχε γνωρίσει όταν σπούδαζε στη Γερμανία. Απέκτησαν δύο γιους (Χρήστος και Φρανς). Σπούδασαν και οι δύο κι έγιναν μαιευτήρες-γυναικολόγοι γιατροί.
   Στην κατάταξη επιτηδευματιών του 1934, από οικονομική άποψη, ο Λουκάς Τσαγκάρης βρέθηκε στην 7η κλάση, με φόρο επιτηδεύματος το μεγάλο ποσό (για την εποχή εκείνη) των 2.320 δραχμών και επιπλέον ένα πάγιο ποσό 480 δραχμών για τη λειτουργία της Κλινικής του.

Το δεύτερο κτίριο (ιδιόκτητο) στη οδό Θερμοπυλών 33
στη Λαμία, όπου στεγάστηκε η Κλινική Λουκά Τσαγκάρη.

   Από το 1935, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, που βρισκόταν στην οδό Θερμοπυλών αριθ. 33-35, ο Λουκάς Τσαγκάρης οικοδόμησε και λειτούργησε με επιτυχία[10] τη νέα Μαιευτική του Κλινική. Από το βομβαρδισμό των Γερμανικών αεροπλάνων τον Απρίλιο 1941 και από την ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών στο Στρατόπεδο Τσαλτάκη τον Οκτώβριο 1944 κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τη Λαμία, το κτίριο της Κλινικής του έπαθε κάποιες ζημιές.


Δημοσιεύτηκε στις 7-11-1928, στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ της Λαμίας. Αναφέρει
ότι ο γιατρός δέχεται  «προσωρινώς» στο Φαρμακείο Γεωργίου Πιπιλίγκα.

   Η ολιγοήμερη επιστράτευση[11] του Λουκά Τσαγκάρη για προετοιμασία του πολέμου του ’40, διαφημίστηκε στον τύπο της εποχής. Ακολούθησε ο πόλεμος 1940-41, όπου ο Λουκάς Τσαγκάρης υπηρέτησε προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες.
    Στο κτίριο αυτό η Κλινική λειτούργησε για 35 περίπου χρόνια. Τη δεκαετία του ’60, την Κλινική ανέλαβαν οι γιοι του Χρήστος και Φρανς, οικοδομώντας το 1970, στη θέση της προηγούμενης, τη νέα πολυώροφη Κλινική, που υπάρχει μέχρι σήμερα.


Το τελευταίο ιδιόκτητο κτίριο, όπου στεγάστηκε η Κλινική

των υιών Λουκά Τσαγκάρη (στη οδό Θερμοπυλών 33 στη

 Λαμία). Υπάρχει μέχρι σήμερα. Από το 2009 γράφει
 «Πωλείται».

   Τη χρονική περίοδο 1969-71 ο Φρανς Τσαγκάρης υπηρέτησε τη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Την τελευταία 10ετία του 20ού αι. η Κλινική υπολειτουργούσε, μέχρι τη συνταξιοδότηση των γιατρών Χρήστου και Φραντς Τσαγκάρη. Το 2008 η Κλινική έπαυσε[12] τη λειτουργία της.
    Η προσφορά του Λουκά Τσαγκάρη είναι πολύ σημαντική, τόσο στον ιατρικό τομέα σώζοντας πολλές γυναίκες από δύσκολες εγκυμοσύνες[13], όσο και κοινωνικά στην πόλη και την περιοχή, με σωτήριες παρεμβάσεις στα σκληρά χρόνια της Κατοχής, όσο και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Λαμίας 1951-54 και 1959-63. Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας αναλαμβάνοντας τη θέση του Αντιπροέδρου.
   Ο Λουκάς Χρ. Τσαγκάρης πέθανε στις 18-8-1985 στη Λαμία, σε ηλικία 86 ετών. Ο Χρήστος Τσαγκάρης πέθανε το 2014, σε ηλικία 79 ετών.



3. Κλινική Ευσταθίου Γκλέτσου


Ευστάθιος Γκλέτσος
   Ο Ευστάθιος Γκλέτσος γεννήθηκε στη Στυλίδα το 1901[14]. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη. Τελείωσε την ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1918-24). Ενδιάμεσα υπηρέτησε τη θητεία του στη Μ. Ασία και στη Στρατιά Έβρου (1920-23). Ειδικεύτηκε στη γυναικολογία-μαιευτική στο Βέλγιο και στο Παρίσι. Το 1924 άρχισε να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα.
   Το 1928 εγκαταστάθηκε στη Λαμία[15], χωρίς κλινική. Δεχόταν και εξέταζε ασθενείς στο Φαρμακείο Ελευθ. Δασκαλοπούλου, αλλά και στο σπίτι του στην οδό Υψηλάντου.
   Δημιούργησε Ιδιωτική Μαιευτική Κλινική[16] «Η Αγία Ελένη» [17] το 1928, στην οδό Σατωβριάνδου «παρά τη Σιταγορά». Αργότερα λειτούργησε σε κτίριο που βρισκόταν στη ΝΔ γωνία των οδών Λεωσθένους Δεδούση και Παλαιολόγου. Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός με την Κλινική του Λουκά Τσαγκάρη ήταν έντονος (με σειρά δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο) και συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών της Λαμίας.
 
Από διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, στις 18-2-1928, στη Λαμία
   Η ολιγοήμερη επιστράτευση[18] και των ιατρών, για προετοιμασία του πολέμου του ’40, διαφημίστηκε στον τύπο της εποχής. Ακολούθησε ο πόλεμος 1940-41, όπου προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες. Η Κλινική έκλεισε το έτος 1956.

εφ. «Η ΕΠΑΡΧΙΑ», 1931, Λαμία
   Παντρεύτηκε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής την Ελένη Ευστ. Καρατζά (1912-1991) από το Δομοκό. Απέκτησαν μια κόρη κι ένα γιο.
   Ασχολήθηκε και εργάστηκε για τον Ιατρικό Σύλλογο Λαμίας. Κατάφερε να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου του Δ.Σ.
   Ο Ευστάθιος Γκλέτσος εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με το ψηφοδέλτιο του επίσης γιατρού Ευάγ. Μυρεσιώτη, την περίοδο 1951-54.
   Πέθανε στις 8-4-1979, σε ηλικία 78 ετών.






 

Το κτίριο της Κλινικής Ευστ. Γκλέτσου
στη ΝΔ γωνία των οδών Λεωσθένους και Παλαιολόγου.


4. Κλινική Παναγιώτη Παναγιωτοπούλου


   Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1899 στη Λαμία. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος Ο Παναγιώτης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έγινε γιατρός. Απέκτησε την ειδικότητα του μαιευτήρα - γυναικολόγου. Από το 1923 κατείχε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
    Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 δεχόταν[19] και εξέταζε ασθενείς στο Φαρμακείο του Βασιλείου Καϊλάνη, στο Σταροπάζαρο (Πλατεία Πάρκου). Από το 1932 δημιούργησε τη Νέα Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική[20] στην ιδιόκτητη κατοικία του. Το 1934-35 η Κλινική ήταν έτοιμη και λειτουργούσε. Μέχρι το 1937 διαφημιζόταν[21] στον τοπικό τύπο. Στις 5-12-1938 ο Παν. Παναγιωτόπουλος έφυγε στην Αθήνα Φυσικά η Κλινική έκλεισε. Ακολούθησε ο πόλεμος και η Κατοχή. 
    Εργάστηκε για τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας και εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. καταλαμβάνοντας τη θέση του Γραμματέα του Συλλόγου.
    Μεταπολεμικά, τη δεκαετία του ’50,  ο Παν. Παναγιωτόπουλος επέστρεψε κι έγινε γιατρός του ΙΚΑ. Το 1963 συνταξιοδοτήθηκε.
    Δεν είναι γνωστή η οικογενειακή του κατάσταση, όπως και η χρονολογία θανάτου του.
 

5. Κλινική Λ. Θ. Μαντά


   Δεν είναι γνωστός ο τόπος και ο χρόνος γέννησής του. Σπούδασε γιατρός και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Δεν βρέθηκε γραμμένος στα βιβλία Μητρώου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.
Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ (1929)
   Προς το τέλος της δεκαετίας 1920-30 άνοιξε Μαιευτική-Γυναικολογική-Χειρουργική Κλινική, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50, την οποία και διαφήμισε στον τοπικό τύπο το έτος 1929.
   Η Κλινική του πρέπει να είχε λιγόχρονη ζωή στη Λαμία, εφόσον δεν διέθετε τα απαραίτητα τυπικά στοιχεία (άδεια λειτουργίας της Κλινικής, εγγραφή του γιατρού στον Ι.Σ.Φ). Επίσης δεν αναφέρεται στον πίνακα Κλινικών και στην Κατάταξη[22] των επιτηδευματιών του έτους 1934. Είναι πολύ πιθανή η μεταστέγαση του γιατρού και της κλινικής του σε άλλο νομό.
   Ελλείπουν άλλα στοιχεία.



6. Κλινική Νικολάου Κοντογιάννη


   Ο Νικόλαος Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας το 1880. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Ελένη. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα χειρούργος. Το Μάιο του 1911, έγιναν τα εγκαίνια[23] του Ελασσωνείου Νοσοκομείου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης. Ο Ν. Κοντογιάννης ανέλαβε πρώτος γιατρός του Νοσοκομείου.
Νικ. Κοντογιάννης (1952)
    Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για όλους (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Το χειρότερο όμως έπαθε ο ίδιος ο χειρούργος γιατρός. Έχασε το ένα χέρι[24] πιθανά από κάποια μόλυνση ή τραυματισμό[25], που κατέληξε σε γάγγραινα. Έτσι εγκατέλειψε την ειδικότητα του χειρουργού κι έγινε παθολόγος. Ασκούσε πλέον ελεύθερο επάγγελμα και εξέταζε ασθενείς στο φαρμακείο Δασκαλοπούλου.
     Άνοιξε Παθολογική και Μαιευτική Κλινική στη βόρεια γωνία των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Σατωβριάνδου, όπου ήταν και το σπίτι του. Στους τοκετούς τον βοηθούσε ο μαιευτήρας Ευστ. Γκλέτσος.
    Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με το ψηφοδέλτιο του Γεωργίου Πλατή, που έγινε δήμαρχος για την περίοδο 1929-34. Μετά το 1936-37 δεχόταν ασθενείς σε ιατρείο, στην παραπάνω διεύθυνση.
       Παντρεύτηκε (το 1935, περίπου) την Καλλιόπη Στυλ. Μάνου, που γεννήθηκε το 1903. Απέκτησαν ένα γιο, το Δημήτριο (γεν. το 1936).
     Στη διάρκεια της Κατοχής, το 1943, ανέλαβε ως Διευθυντής του νέου τότε Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (που στεγαζόταν προσωρινά σε διάφορα κτίρια της πόλης). Την ίδια χρονιά, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο 1943, ήταν διορισμένος δήμαρχος Λαμίας[26].
    Ο γιατρός ήταν απόγονος της οικογένειας των αρματολών Κοντογιανναίων. Είχε και κειμήλια στο σπίτι του[27].
      Ο Νικόλαος Κοντογιάννης πέθανε στις 23-12-1960. Η γυναίκα του πέθανε στις 20-9-1988.



7. Κλινική Κωνσταντίνου Ανδρικοπούλου


   Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος γεννήθηκε στις 11-5-1914, στις Κομποτάδες του σημερινού Καποδιστριακού Δήμου Υπάτης. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Ευθυμία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική - Γυναικολογία.

Η πινακίδα στην είσοδο της
(κλειστής πλέον) Κλινικής
     Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, το 1953, πήρε το δίπλωμα του γιατρού και απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Αρχές του 1956 έρχεται από την Αθήνα και εγκαθίσταται στη Λαμία. Από το 1957 κατέχει πιστοποιημένη την ειδικότητα του μαιευτήρα-γυναικολόγου. Το ίδιο έτος (1957) εγγράφεται στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας.
    Παντρεύτηκε την Αθανασία Δημ. Κοτσάνη που γεννήθηκε στην Αμφίκλεια (το 1932). Ήταν μαία. Απέκτησαν ένα γιο τον Ιωάννη (γεν. το 1960).
      Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος ίδρυσε και λειτούργησε Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική στη Λαμία, σε πολυώροφο κτίριο που βρισκόταν στη γωνία των οδών Όθωνος και Λεβαδίτου, απέναντι από την οικία Λεβαδίτου-Δημούλη. Το κτίριο υπάρχει και σήμερα.
     Το 1986 συνταξιοδοτήθηκε. Πέθανε στις 29-5-1987, σε ηλικία[28] 74 ετών.

 

Το κτίριο της Κλινικής Ανδρικοπούλου (κλειστή πλέον) στη ΒΔ γωνία
των οδών Όθωνος και Λεβαδίτου  (φωτ. ΚΑΜ στις 9-7-2008)


 
8. Κλινική Ηρακλή Τσακατίκα

   Ο Ηρακλής Τσακατίκας γεννήθηκε στην Αμαλώτα  Υπάτης.  Ο πατέρας του λεγόταν Πέτρος. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το έτος 1950 πήρε το πτυχίο του. Το ίδιο έτος απέκτησε και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το 1954 απέκτησε την ειδικότητα του μαιευτήρα-γυναικολόγου.  Την περίοδο 1951-54 εργάστηκε στην Αθήνα.
      Τον Αύγουστο του 1954 ήρθε από την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Από το 1955, που ιδρύθηκε η Μαιευτική Κλινική στο Νοσοκομείο Λαμίας ανέλαβε τη θέση του (ωρομίσθιου) Διευθυντή της.

 
Το κτίριο της πρώην Κλινικής Ηρ. Τσακατίκα (φωτ. Κ.Α.Μ., 21-6-2009)

   Το 1956, ίδρυσε Μαιευτική Κλινική[29] “Η Θεοτόκος” στην οδό Λεωσθένους-Δεδούση 7, στη Λαμία. Η Κλινική διέθετε 15 κλίνες. Από το 1963 ήταν πλέον ιδιόκτητη. Το 1990 η κλινική έπαυσε τη λειτουργία της.
   Ο Ηρακλής Τσακατίκας τον Αύγουστο του 1990 συνταξιοδοτήθηκε. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον κόμβο της Έκθεσης Λαμίας.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] Οι πληροφορίες προέρχονται από μια κόρη του Αθανασίου Χορμόβα. Τις έλαβε ο συνταξιούχος δάσκαλος Αθανάσιος Χορμόβας τον Οκτώβριο του 2007. Τον ευχαριστώ (Κ.Α.Μ.)
[2]  στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, είχε αρθρογραφήσει εναντίον του τότε ιερέως των Αγ. Θεοδώρων Στέργιου Κατηχωρίτη.
[3] Από Διαφήμιση στην εφ. ΗΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1, σ.2, 13-11-1927, Λαμία, όπου γράφει : ΚΛΙΝΙΚΗ  ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Γ. Κ. ΧΟΡΜΟΒΑ. Εν Λαμία. Ακτινοθεραπείαι – Ηλεκτροθεραπείαι.
[4] ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ : Η κλινική του κ. Γ. Χορμόβα μετεφέρθη έναντι του Γυμνασίου [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 36, σ.4, 28-4-1928]
[5] Ειδοποίηση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 22, σ.3, 3-3-1928, Λαμία «Η Κλινική του μαιευτήρος ιατρού κ. Γ. Χορμόβα μετεφέρθη παρά το Γυμνάσιον».
[6]  Νικολάου Δαβανέλλου :  “Λαμία – τα πρόσωπα (1760-1930)”, Λαμία 2003.
[7] Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ,  φ. 90, σ. 4,  7-11-1928, Λαμίας.
[8] Από την εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 152, σελ. 4, 22-6-1929, ανακοινώνονται τα εγκαίνια : «Αύριον Κυριακήν 11 π.μ. γίνονται τα εγκαίνια της εν τη πόλει μας ιδρυομένης κλινικής του γυναικολόγου μαιευτήρος κ. Λουκά Τσαγκάρη. Θα παραστούν πολλοί επίσημοι και πλείστοι συμπολίται μας και εκ των περιχώρων».
[9] Η μητέρα της (και πεθερά του Λουκά Τσαγκάρη) η Οτίλιε Φ. Κούντσε (1869-1955) έζησε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά της και πέθανε στη Λαμία.
[10] Ο Λουκάς Τσαγκάρης ήταν μόνο μαιευτήρας - γυναικολόγος. Για δύσκολες γέννες στην κλινική του, τα χειρουργικά περιστατικά αναλάμβανε  ο Ζάχ. Ζάχος.
[11] Απολυθείς των τάξεων του Στρατού ο ιατρός Λουκάς Τσαγκάρης Μαιευτήρ – Γυναικολόγος δέχεται ως πρότερον. [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1469, σ. 1, 19-9-1940]
[12] Από τους πρώτους μήνες του 2009, αναρτήθηκε μια μεγάλη πινακίδα ότι “ΠΩΛΕΙΤΑΙ το παρόν κτίριο”.
[13] Στον άτυπο επαγγελματικό ανταγωνισμό μεταξύ Λουκά Τσαγκάρη και Ευστ. Γκλέτσου, που ήταν μαιευτήρες – γυναικολόγοι, αλλά και κλινικάρχες, σίγουρα υπερτερούσε ο Τσαγκάρης.
[14] Στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας δηλώθηκε έτος γέννησης 1900.
[15] «Ευχαρίστως πληροφορούμεθα ότι ο εκ Στυλίδος ιατρός κ. Γκλέτσος πρόκειται να εγκατασταθεί εις την πόλιν μας» (Από τη στήλη «Στα πεταχτά», της εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 10, σ. 4, 15-1-1928, Λαμία)
[16] εφ. «Η ΕΠΑΡΧΙΑ», φ. 91,10-11-1928, Λαμία.
[17] στη μνήμη της μητέρας του.
[18] Ο εν Λαμία Μαιευτήρ – Γυναικολόγος κ. Ευστάθιος Γκλέτσος επαναλαμβάνει τας εργασίας του δεχόμενος εν τη Κλινική του ως και πρότερον. [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1447, σ. 4, Δευτέρα 24-6-1940]
[19] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 365, σ. 1, Σάββατο 6-6-1931, Λαμία.
[20] Από την εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 454, σ. 2, 5-1-1932, Λαμία :  «Λίαν προσεχώς άρχεται των εργασιών της η Νέα Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Π. Παναγιωτοπούλου, εν τη ιδιοκτήτω κατοικία του».
[21] Κλινική Μαιευτική – Γυναικολογική Ιατρού Παναγ. Δ. Παναγιωτοπούλου. Εν Λαμία. Κλινική Μαιευτική-Γυναικολογική, ιατρού Παναγ. Δ. Παναγιωτοπούλου, εν Λαμία. Κλίναι Α΄, Β΄, και Γ΄ θέσεως. Εν τη Γ’ θέσει, οι τοκετοί μετά νοσηλείων εκτελούνται με δρχ. 1000. [Από διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1223, σ.2, Σάββατο 20-11-1937]
[22] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, 27 Μαρτίου 1934, Λαμία.
[23] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 663, σ. 2, 25-5-1933, Λαμία.
[24] Στον παπα-Γερμανό Δημάκο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, είπε ότι «είχε χάσει το χέρι του στον πόλεμο της Μικράς Ασίας» [βλ. Αρχιμ. Γερμανού Κ. Δημάκου, «Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη», σελ. 370, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, Τρίκαλα-Αθήνα 2004].
[25] «από ατύχημα στο χειρουργείο είχε χάσει το ένα του χέρι» γράφει η Μαρία Τζιβελέκη-Πολυμεροπούλου στο βιβλίο της «Τα Σαϊπαίικα – Συνοικία Τρουμπέ Λαμίας», 1994, Λαμία.
[26] Βλ. Δημ. Νάτσιου «Οι Δήμαρχοι της Λαμίας (1836-1996)», Λαμία 1996.
[27] Μαρίας Τζιβελέκη – Πολυμεροπούλου «Τα Σαϊπαίικα – Συνοικία Τρουμπέ Λαμίας», σελ. 83, Λαμία, 1994.
[28] Στην επιτύμβια πλάκα του Νεκροταφείου Ξηριώτισσας γράφει : [ΚΩΝ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ, ΕΤΩΝ 74, ΑΠΕΒ. 28-5-1987]. Στο Ληξιαρχείο Λαμίας όμως, ως ημερομηνία  γεννήσεως έχει γραφεί  11-5-1914.
[29] Αριθμ. άδειας λειτουργίας 22799/31-5-56.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου