"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

3/4/17

Οι Ιδιωτικές Κλινικές της Λαμίας (2)



Πρόλογος


   Σε συνέχεια προηγούμενων παρουσιάσεων για τις Ιδιωτικές Κλινικές της Λαμίας, ακολουθούν τέσσερις κλινικές που άρχισαν τη λειτουργία τους στα προπολεμικά χρόνια (δεκαετία του ’30), αλλά μερικές συνέχισαν και μεταπολεμικά. Στο επόμενο θα δοθούν άλλες 5 κλινικές, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στα μεταπολεμικά χρόνια.

                                                                     Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                                                                                        φυσικός



1.    Παθολογική Κλινική των Καρπούζα-Μπαρμπούτη


Δημοσθένης Καρπούζας
    Ο Δημοσθένης Καρπούζας γεννήθηκε στην Καΐτσα (Μακρυρράχη), του σημερινού Δήμου Ξυνιάδας Δομοκού) το 1902. Οι γονείς του ονομάζονταν Αθανάσιος και Ευφροσύνη. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα του παθολόγου.

   Από το 1928 άρχισε την άσκηση του ιατρικού έργου. Εργάστηκε σε διάφορα Νοσοκομεία και το 1929 εγκαταστάθηκε στην Καΐτσα[1] Λοκρίδας, ως μόνιμος γιατρός. Στο Παρίσι πήγε και έκανε τριετή εξειδίκευση στα παιδιατρικά, αποκτώντας σημαντική εμπειρία. 
   Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, εγκαταστάθηκε στη Λαμία[2]. Δεχόταν ασθενείς στο Φαρμακείο του Γεωργ. Πιπιλίγκα, στην Πλατεία Πάρκου. Το 1932 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας.




Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 735,  9-11-1933.

   Ο Ανάργυρος Μπαρμπούτης γεννήθηκε το 1904 στη Λαμία. Σπούδασε ιατρός παθολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για τρία χρόνια (1929-32) πήγε στη Λυών (Γαλλία) και ειδικεύτηκε[3] στην Παιδιατρική. Στα μέσα του 1932 επέστρεψε στη Λαμία. Από το 1932 άρχισε να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Δεχόταν ασθενείς στο Φαρμακείο Παν. Τομαρά[4]. Το Νοέμβριο 1932 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Λαμίας.
   Μετά την αναχώρηση του παιδίατρου Σπύρου Χ. Μπαρτσώκα και τη μόνιμη πλέον εγκατάστασή του στην Αθήνα, ο Ανάργυρος Μπαρμπούτης δεχόταν τους ασθενείς του στο Φαρμακείο[5] Ελευθ. Δασκαλοπούλου (από το 1933). 
Διαφήμιση στην εφ. ΕΠΑΡΧΙΑ, 1933, Λαμία
   Από τις 10 Ιουνίου 1933 άρχισε τη λειτουργία του το «Πρότυπον Ιατρείον εν Λαμία»[6]. Το δημιούργησαν τρεις γιατροί οι : Δημ. Καρπούζας, Ανάργ. Μπαρμπούτης και Θωμ. Πενταγιώτης. Στηριζόταν στην ταυτόχρονη εξέταση των ασθενών και από τους τρεις γιατρούς. Στεγάστηκε σε ενοικιασμένο χώρο ιδιοκτησίας Ζήση Γαρδίκη, στη γωνία των οδών Καραγιαννοπούλου και Βύρωνος. Οι άποροι ασθενείς εξετάζονταν δωρεάν. Το σχήμα αυτό δεν είχε μεγάλη διάρκεια.
   Από το 1935 και μετά, ο Δημοσθένης Καρπούζας ανέλαβε καθήκοντα Σχολίατρου Φθιώτιδας.    Από το 1937 άνοιξε ιατρείο[7], κοντά στην πλατεία Σιταγοράς (Πάρκου) και εκεί πλέον δεχόταν τους ασθενείς. 
     Ο Ανάργυρος Μπαρμπούτης, μέχρι το 1936, δεχόταν και εξέταζε τους ασθενείς[8] του στο ίδιο Φαρμακείο. Μετά το 1937,  υποχρεώθηκε και άνοιξε ιατρείο[9] στην αρχή της οδού Βενιζέλου (οικία Σωτ. Τζιβελέκη, του σιδηρουργού), κοντά την πλατεία Πάρκου. Εκεί ήταν και η κατοικία[10] του.
 


   Ο Δημοσθένης Καρπούζας σε συνεργασία με το γιατρό Ανάργυρο Μπαρμπούτη δημιούργησαν Παθολογική Κλινική[11], που άρχισε να λειτουργεί[12] από τον Απρίλιο του 1939. Ήταν εντελώς νεόδμητη και οικοδομήθηκε στη θέση ενός παλιού και ακατοίκητου κτιρίου, στη Ν-Δ γωνία των οδών Βενιζέλου και Πατρόκλου (το κτίριο αυτό υπάρχει και σήμερα).  Είχε αρχικά 10 κλίνες, διέθετε κεντρική θέρμανση και όλα τα σύγχρονα για την εποχή της μέσα.

Η Ιδιωτική Παθολογική Κλινική Καρπούζα – Μπαρμπούτη (1939)


   Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και η μεταπολεμική λειτουργία του νέου (τότε) Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, έκαναν δύσκολη τη συνέχιση της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, όπως και άλλων στην πόλη. Εν τούτοις συνέχισε και μεταπολεμικά τη λειτουργία της και έκλεισε το 1967.
   Από τις 19-1-1941 ο Δημοσθένης Καρπούζας ανέλαβε ως Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.  Διετέλεσε και Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας μετά το Χαρίλαο Μουσάτο (που ήταν ο πρώτος Διευθυντής) και τον Ηλία Παπαδήμα. Ο Ανάργυρος Μπαρμπούτης επίσης απέκτησε θέση ως γιατρός του Νοσοκομείου.
   Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο Δημοσθένης Καρπούζας παντρεύτηκε τη Γεωργία Ιωάν. Στεφανή που καταγόταν από το ίδιο χωριό, δηλ. τη Μακρυρράχη. Απέκτησαν 3 κόρες[13].
   Ο Δημοσθένης Καρπούζας ήταν ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λαμίας. Εξελέγη σε πολλαπλές θητείες μέλος του Δ.Σ. και ανέλαβε τα αξιώματα του Γραμματέα και του Ταμία.
   Συνταξιοδοτήθηκε στις 24-9-1971. Στις 2-2-1978, ο Δημοσθένης Καρπούζας πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
  Ο Ανάργυρος Μπαρμπούτης ασχολήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας και αναδείχθηκε στη θέση του Γραμματέα του Δ.Σ.
   Κάποια στοιχεία της ζωής και της οικογένειας του γιατρού Ανάργ. Μπαρμπούτη παραμένουν άγνωστα. Στις 19-5-1948 έφυγε από τη Λαμία και πήγε στην Αμερική.



2. Χειρουργική Κλινική Ιωάν. Παπασιοπούλου


   Ο Ιωάννης Παπασιόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1904. Ο πατέρας του λεγόταν Γρηγόριος (1871-1963) και ήταν έμπορος υφασμάτων[14]. Η μητέρα του λεγόταν Ευαγγελία. Ο Ιωάννης Παπασιόπουλος σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα του χειρουργού.
     Από το 1926 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, φεύγοντας απ’ το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εγκαταστάθηκε στη Λαμία.
      Αναζήτησε και βρήκε κατάλληλο κτίριο[15] για τη δημιουργία Ιδιωτικής Χειρουργικής Κλινικής. Στο τέλος[16] του 1935 η νέα Χειρουργική Κλινική[17] Ιωάν. Παπασιοπούλου ήταν έτοιμη. Βρισκόταν σε ενοικιασμένο κτίριο (νέα οικοδομή) στη γωνία  των οδών Δροσοπούλου και Έσλιν (ιδιοκτησίας Κων. Κωνσταντέλλου, του χημικού). Η κλινική διέθετε 8 κλίνες.
Ιωάννης Παπασιόπουλος

     Το 1933 ήρθε και εγκαταστάθηκε[18] στη Λαμία η μικροβιολόγος Ανδρονίκη (Νίκη) Αβραάμ Χουρμουζιάδου. Είχε μεγάλη εμπειρία στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εργαζόταν. Πολύ πιθανό να γνωρίστηκαν εκεί. Το 1934, στο μεσαίο όροφο[19] της οικίας του Γρηγ. Παπασιοπούλου[20], η Νίκη Χουρμουζιάδου δημιούργησε ένα μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο.
    Το Δεκέμβριο του 1934 ο Ιωάννης Παπασιόπουλος γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Λαμίας.
     Ο Ιωάννης Παπασιόπουλος και η Νίκη Χουρμουζιάδου παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Απέκτησαν δύο παιδιά, ένα γιο (Γρηγόριος, που είναι γιατρός[21] εγκατεστημένος στην Αγγλία) και μια κόρη.
      Η Κλινική μεταφέρθηκε σε νέα ιδιόκτητη θέση, στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Τσιριμώκου, όπου ήταν και η κατοικία του. Η λειτουργία της συνεχίστηκε κατά την Κατοχή. Από τις 30-3-1944 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής[22] του Νέου τότε Νοσοκομείου[23] Λαμίας, παραμένοντας στη θέση αυτή για χρόνια. Η Κλινική συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι το 1959 που έκλεισε.
     Ο Ιωάννης Παπασιόπουλος ασχολήθηκε με τα κοινά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διορίστηκε Δήμαρχος Λαμίας για 3 μήνες (Φεβρουάριο-Μάιο), το ταραγμένο έτος 1946. Εξελέγη όμως δήμαρχος με μεγάλη πλειοψηφία για 2 τετραετίες (1955-64), αναμορφώνοντας την πόλη και αφήνοντας πολύ σημαντικό έργο. Ως δήμαρχος άφησε εποχή με την εργατικότητα, την προοδευτικότητα, τη διαρκή ανησυχία για δημιουργία έργων και την ανιδιοτέλεια του. Μερικά από τα έργα της θητείας του : το Δημοτικό Θέατρο, αναμόρφωση Ωδείου και δημιουργία Χορωδίας, διάνοιξη δρόμων, επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, δεντροφύτευση, κ.ά.
     Πέθανε στις 23-5-1967, σε ηλικία 63 ετών.



3. Παθολογική Κλινική Γεωργίου Δερβενούλα


    Ο Γεώργιος Δερβενούλας γεννήθηκε το 1908 στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Βασιλική. Σπούδασε γιατρός παθολόγος και ειδικεύτηκε στην παιδιατρική.
Γεώργιος Δερβενούλας

     Το 1935 άρχισε να ασκεί το ιατρικό έργο και εγκταστάθηκε στη Λαμία[24]. Το 1936 γράφτηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας. Το 1937, άνοιξε ιατρείο απέναντι από το Κατάστημα των Αδελφών Ιωσήφ (στην οδό Έσλιν ή Δροσοπούλου). Συμμετείχε στην ίδρυση «Νέας Κλινικής»[25] από τις αρχές του 1939, μαζί με τους γιατρούς Χαρίλαο Μουσάτο και Πάνο Κούρο.
     Το 1940 παντρεύτηκε[26] την Ευαγγελία Αναστ. Γεμενή. Κουμπάρος τους ήταν[27] ο παιδίατρος Σπύρος Μπαρτσώκας. Το 1941 διορίστηκε ως γιατρός στο νέο τότε Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, για λίγα χρόνια. Παράλληλα εργαζόταν και στην Κλινική Ν. Αναστασίου[28], στην οδό Βύρωνος.
      Στο 1954, σε προικώο οικόπεδο προηγούμενης ιδιοκτησίας Αναστ. Γεμενή, που βρισκόταν στη γωνία των οδών Χατζοπούλου και Λεωσθένους Δεδούση, οικοδόμησε[29] Ιδιωτική Παθολογική Κλινική και ταυτόχρονα την κατοικία της οικογένειάς του. Την Κλινική ονόμασε «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Ήταν εξαιρετικός γιατρός, με καλό όνομα στον κόσμο.

Το κτίριο της Κλινικής Γ. Δερβενούλα (φωτ. 2008)

   Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με το ψηφοδέλτιο του επίσης γιατρού Ευάγ. Μυρεσιώτη, για την περίοδο 1951-54, με δήμαρχο το Σπ. Πετρόπουλο. Ασχολήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας, εξελέγη μέλος του  Δ.Σ  και διετέλεσε ταμίας του.
    Απέκτησε 3 παιδιά, 2 κόρες (Βασιλική και Αργυρούλα[30]) κι ένα γιο, τον Ιωάννη, που έγινε επίσης γιατρός – αιματολόγος. Ο Ιωάννης[31] εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.
      Ο Γεώργιος Δερβενούλας πέθανε από συγκοπή της καρδιάς, ένα πρωί, βαδίζοντας σε δρόμο της Λαμίας, στις 21-4-1960, σε πρώιμη ηλικία 52 ετών. Η γυναίκα του πέθανε στις 19-9-2007, σε ηλικία 93 ετών.



4. Χειρουργική Κλινική των Λάμπρου-Πολύζου


Ίδρυση Κλινικής Αλέξ. Πολύζου
   Ο Αλέξανδρος Πολύζος γεννήθηκε στη Λαμία το 1927. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Μέσα στα χρόνια του εμφυλίου εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1954 ως γιατρός. Επέλεξε την ειδικότητα του χειρουργού γιατρού, την οποία απέκτησε μέχρι το τέλος του 1958. 
   Ο Ιωάννης Λάμπρου γεννήθηκε το 1928 στη Μοσχοκαρυά Λαμίας. Ο πατέρας του λεγόταν Θεμιστοκλής. Τελείωσε το Γυμνάσιο μέσα στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1953 ως γιατρός γενικής ιατρικής και το 1954 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Το 1955 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας.
    Το 1956 έφυγε στην Αθήνα. Μέχρι το 1960 ολοκλήρωσε και απέκτησε την ειδικότητα του χειρουργού. Το ίδιο έτος επέστρεψε στη Λαμία.
    Ο Αλέξανδρος Πολύζος μετά τη λήξη των σπουδών του έφυγε από την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Ίδρυσε Ιδιωτική Χειρουργική Κλινική[32] που την ονόμασε «Άγιος Παύλος», αρχικά σε ενοικιασμένο κτίριο ιδιοκτησίας Γεωργ. Μπούτλα, στη ΝΑ γωνία των οδών Ροζάκη-Αγγελή 14 και Καλύβα-Μπακογιάννη, επάνω από το ποτοποιείο του Γεωργ. Μπούτλα. Η Κλινική αυτή άρχισε να λειτουργεί από την 1η  Απριλίου 1959 και ήταν εξοπλισμένη με νέα διαγνωστικά μηχανήματα.
    Στη συνέχεια εισήλθε στην Κλινική ως συνεταίρος και ο Ιωάννης Λάμπρου. Η Κλινική μεταστεγάστηκε σε νεότερο μεγαλύτερο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 11. Διέθετε 12 κλίνες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η κλινική έκλεισε.
Ιωάννης Λάμπρου
    Το 1972 ο Αλέξανδρος Πολύζος έφυγε από τη Λαμία για την Ευρυτανία. Δεν είναι γνωστή η υπόλοιπη επαγγελματική διαδρομή του στο χώρο της  υγείας.

   Ο Ιωάννης Λάμπρου, από το 1966 εργαζόταν ως χειρουργός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Τη δεκαετία του ’80, ανέλαβε τη θέση του προϊσταμένου των γιατρών του ΙΚΑ, στο κτίριο της οδού Παλαιολόγου, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το Δεκέμβριο του 1995.
    Ήταν δραστήριο άτομο με μεγάλη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό της πόλης και ειδικά το ποδόσφαιρο, συμμετέχοντας στο Δ. Σ. του Συλλόγου «Λαμία».
     Το 1998, ο Ιωάννης Λάμπρου πέθανε σε ηλικία 70 ετών.


----------------

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

1.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Γιατροί της Φθιώτιδας (1860-1960)”. Ανέκδοτη εργασία, 2009.
2.    Αρχείο Ιατρικών Συλλόγων Φθιώτιδος και Λοκρίδος.
3.    Βιβλία Πρακτικών του Ι.Σ. Φθιώτιδος.
4.    Βιβλία Ι. Ν. της Λαμίας
5.    Επιτύμβιο υλικό Νεκροταφείο Λαμίας
6.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ ετών 1927-1940, Λαμία.
7.    Μαρτυρία και πληροφοριακό υλικό Παναγ. Τσατσάνη.
8.    Μαρτυρία αειμνήστου ιατρού Δημητρίου (Τάκη) Νίκαινα (1934-2010) και της συζύγου του Ελένης (Μπέκη) Νίκαινα.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] Από διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 118, σ.4, 23-2-1929, διαβάζουμε : «Ιατρός Δημοσθ. Α. Καρπούζας. Μετά μακροχρονίους σπουδάς και πολυετή πείραν εις διάφορα νοσοκομεία, εγκατεστάθη ως μόνιμος ιατρός εις Καΐτσαν Λοκρίδος.»
[2] «Ιατρός Δημοσθ. Αθ. Καρπούζας, ειδικός παιδίατρος-παθολόγος. Δέχεται καθ’  εκάστην εις το Φαρμακείον του κ. Πιπιλίγκα» [Από διαφήμιση, εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 937, σελ. 4, 23-4-1935].
[3] «Αφίχθη προχθές εκ Γαλλίας όπου διέμεινεν επί τριετίαν ειδικευόμενος εις τα παιδιατρικά, ο συμπατριώτης μας ιατρός κ. Ανάργυρος Ν. Μπαρμπούτης. Θα εγκατασταθεί προσεχώς ενταύθα.»  [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 543, σ. 4, 4-8-1932, Λαμία]
[4] Από τη στήλη «Αφίξεις», της εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 589, σ. 4, 24-11-1932, της Λαμίας : «Μετά χαράς αναγγέλλομεν την άφιξιν του κ. Αναργ. Ν. Μπαρμπούτη, αριστούχου του Πανεπιστημίου της Λυώνος και επί τριετίαν ειδικευθέντος εις τα παιδιατρικά εν Παρισίοις. … Ο κ. Μπαρμπούτης εγκατασταθείς εις την πόλιν μας δέχεται εις το Φαρμακείον Π. Τομαρά.»
[5] «Εις το Φαρμακείον του κ. Ε. Δασκαλοπούλου, αναχωρήσαντος του Παιδιάτρου κ. Μπαρτσόκα και εγκατασταθέντος εις Αθήνας, δέχεται τους αρρώστους ο παιδίατρος κ. Ανάργ. Μπαρμπούτης.» [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 736, σ. 3, 11-11-1933, Λαμία]
[6] Διαφήμιση στην εφ. ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 668, σ. 3,  6-6-1933, Λαμία.
[7] «Ο ιατρός Δημοσθένης Καρπούζας, εκπαιδευθείς εις τα Παιδιατρικά εν Παρισίοις, δέχεται καθ’  εκάστην εν τω ιατρείω του (οικία Αθ. Ντούζγου, παρά την πλατείαν Σιταγοράς).» [εφ.  Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1211, Σάββατο 25-9-1937, Λαμία]
[8] «Ανάργ. Ν. Μπαρμπούτης – παιδίατρος-παθολόγος – Δέχεται εις το Φαρμακείον κ.  Ε. Δασκαλοπούλου» [Από διαφήμιση, εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 937, σελ. 3, 23-4-1935]
[9] «Ο ιατρός  Ανάργ. Μπαρμπούτης, Ειδικός παιδίατρος – παθολόγος, δέχεται καθ’  εκάστην εν τω ιατρείω του  εις οικίαν Σ. Τζιβελέκη, πλατεία Βασιλ. Κωνσταντίνου (Πλατεία Σιταγοράς).» [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1209, Σάββατο 18-9-1937, Λαμία]
[10] Αλλαγή κατοικίας :  «Ο ιατρός κ. Αν. Μπαρμπούτης μετώκησεν εις την οικίαν Τζιβελέκη, παρά την πλατείαν Βασιλ. Κωνσταντίνου (Σιταγορά).» [εφ.  Η ΕΠΑΡΧΙΑ, 31-7-1937, Λαμία]
[11] Αριθ. άδειας λειτουργίας 69127/12-6-39.
[12] Από ρεπορτάζ «Η Παθολογική Κλινική Καρπούζα-Μπαρμπούτη» στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1364, σ.1, 9-7-1939, Λαμία.
[13] Μία από τις κόρες του, η Φρύνη, είναι γιατρός αναισθησιολόγος στην Αθήνα. [η πληροφορία προέρχεται από την κ. Μπέκη Νίκαινα και  τον αείμνηστο γιατρό σύζυγό της Τάκη Νίκαινα].
[14] Τη δεκαετία του ’30, είχε μεγάλο κατάστημα (με ενοίκιο) στην οδό Ρήγα Φεραίου, εταιρικό «Σιόπουλος-Παπασιόπουλος» (στα αριστερά ανεβαίνοντας από την πλατεία Πάρκου), που πουλούσε υφάσματα σε τόπια. Μετά η εταιρεία διαλύθηκε και χώρισαν.
[15] Σε διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1030, της 31-12-1935, Λαμία, γράφτηκε : «Νέα χειρουργική Κλινική εν Λαμία, οδός Δροσοπούλου και Έσλιν (παρά την πλατείαν Σιταγοράς) υπό την διεύθυνσιν του χειρουργού Ιωάν. Γρ. Παπασιοπούλου.»
[16] Στις 17-11-1935 έγιναν τα εγκαίνια της Κλινικής.
[17] Με αριθ. άδειας  λειτουργίας 25220/37.
[18] «Νίκη Χουρμουζιάδου, μικροβιολόγος γιατρός. Εγκαθίσταται λίαν προσεχώς εν Λαμία.» [Διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 728, σ. 4, 24-10-1933, Λαμία].
[19] Από την εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 771, σ. 4, 8-2-1934, Λαμία.
[20] Το σπίτι του Γρηγ. Παπασιοπούλου βρισκόταν στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Τσιριμώκου, δίπλα στο Πέτρινο Γυμνάσιο (τότε Παρθεναγωγείο). Απέναντι ήταν τότε το Ταχυδρομείο.
[21] Στην Αγγλία, όπου ζει και εργάζεται, έχει εξυπηρετήσει πολλούς συμπατριώτες του, που τον συμβουλεύονται όταν πηγαίνουν εκεί για θεραπείες και εγχειρήσεις.
[22] Στις 28-6-1966, προσλήφθηκε ο Δημήτριος Ι. Ρηγινιώτης, ως Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής.  Στις 18-9-1974  ο Λάμπρος Ηλ. Παπαδήμας έγινε Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής.
[23] Στεγαζόταν προσωρινά στο σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, στην οδό Υψηλάντου, από το 1944-1948. Την περίοδο της Κατοχής (1941-44), η χειρουργική Κλινική του νεοσύστατου Γεν. Νοσοκομείου Λαμίας λειτούργησε σε κτίριο της οδού Βενιζέλου, όπου πριν το 1940 λειτούργησε η Ιδιωτική Κλινική του Ξενοφ. Μανούκου.
[24] «Ο ιατρός Γεώργ. Ι. Δερβενούλας. Νοσήματα – Παιδικά – Παθολογικά  Λαμία. Δέχεται καθ’  εκάστην εν τω ιατρείω του, έναντι καταστήματος αδελφών Ιωσήφ.» [εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1212, 2-9-1937, Λαμία]
[25] Από διαφήμιση στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1317, σελ. 3, 4-1-1939, Λαμία.
[26] «Γεώργιος Δερβενούλας & Ευαγγελία Γεμενή ετέλεσαν τους γάμους των …» [Από την εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 1443, σ. 4, Δευτέρα 10-6-1940, Λαμία]
[27] Από το Βιβλίο Γάμου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαμίας.
[28] Από το 1946 ο γιατρός Ν.  Αναστασίου είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου είχε γραφτεί στο εκεί Ιατρικό  Σύλλογο και ασκούσε το επάγγελμα. Από τότε είχε διαγραφεί, από μέλος του ΙΣΦ. Το 1949, η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση (με έδρα τη Λαμία) αποφάσισε την επίταξη κάποιων δωματίων της Κλινικής Ν. Αναστασίου, την οποία λειτουργούσε ο γιατρός Γεώργιος Δερβενούλας. Με αίτησή του στον ΙΣΦ, ο Γ. Δερβενούλας ζήτησε τη μεσολάβησή του για ματαίωση της επίταξης. Η αίτησή του απερρίφθη, εφόσον η Κλινική ήταν στο όνομα του Ν. Αναστασίου που δεν ήταν μέλος του.
[29] υπάρχει και σήμερα.
[30] Παντρεύτηκε το Δημήτριο Οικονόμου, γνωστό γιατρό παθολόγο της Λαμίας.
[31] Στα τέλη του 2011 ανακοινώθηκε η εκλογή του ως καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 17-1-2012 έγινε τιμητική εκδήλωση γι’ αυτόν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
[32] Με αριθ. άδειας  του Υπουργείου Υγείας 47981/9-11-60.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου