"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

31/10/17

Από το Ευπάλιο Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1901-1921)



Προλεγόμενα


   Το όνομα του χωριού αυτού μου είναι ακουστό από παλιά. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας. Μαζί με τον συνοικισμό Γρηγορίτικα αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Ευπαλίου. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Δεν το έχω επισκεφτεί δυστυχώς. Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προέρχονταν από το Ευπάλιο και Σουλέ. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 96 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017. Ακολούθησε έλεγχος και την τελική μορφή πήρε τον Αύγουστο του 2017.

Πανοραμική φωτογραφία (από το Διαδίκτυο)

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες και μέρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 36 μεταναστευτικά ταξίδια (κάποιοι μετανάστες έκαναν πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν 96 μετανάστες. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Λιδωρίκι, Άμφισσα, Λαμία) ή χωριό της περιοχής, ενώ γεννήθηκαν και ζούσαν σε άλλο γειτονικό χωριό. Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.
   Η παρούσα εργασία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με φωτογραφικό υλικό των μεταναστών στις ΗΠΑ, που εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Ο τοπικός Σύλλογος ή με πρωτοβουλία κάποιου (ή κάποιων) μπορεί να αναζητήσει και να βρεθούν στο χωριό κάποιες φωτογραφίες, που θα εμπλουτίσουν την προσπάθεια αυτή. Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η εργασία, με την τύχη των μεταναστών αυτών, δηλ. ποιοι γύρισαν στην πατρίδα και ποια ήταν η προκοπή τους (επαγγελματική και προσωπική).
   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους του Ευπαλίου-Σουλέ, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος
                  φυσικός


 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ


Από το Δήμο Οινεώνος στο δήμο Ευπαλίου[1] και τελικά στο δήμο Δωρίδας


  Στις 20 Απριλίου 1835 έγινε σύσταση του δήμου Οινεώνος του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος, με έδρα τον οικισμό Ευπαλίου. Στο δήμο Οινεώνος προσαρτήθηκαν οι οικισμοί : Άγιος Νικόλαος, Αμπλάς, Βλαχοκάτουνο, Καρδάρα, Καρυά, Λόγγος, Μαλάματα, Μαγούλι Μετόχι, Ομέρ Εφέντη και Χασάναγα.
   Το Νοέμβριο του 1936 ο Δήμος Οινεώνος καταργήθηκε. Οι οικισμοί : Άγιος Νικόλαος, Αμπλάς, Βλαχοκάτουνο, Καρδάρα, Καρυά, Κλήμα Ευπαλίου, Λόγγος, Μαγούλι Μετόχι, Μαλάματα, Ομέρ Εφέντη και Χασάναγα, προσαρτήθηκαν στο Δήμο Ποτιδανείας.
   Στις 31 Δεκεμβρίου 1869 (ΦΕΚ 57Α) έχουμε επανασύσταση του Δήμου Οινεώνος, στον οποίο περιλαμβάνονται οι οικισμοί  (αποσπάστηκαν από το Δήμο Ποτιδανείας) : Βλαχοκάτουνο, Γκουμαίοι, Καρυά, Κλήμα Ευπαλίου, Κάμπος, Καρδάρα, Καρούτια, Λόγγος, Μαλάματα, Μανάγουλη, Ομέρ Εφέντη, Παλαιόμυλος, Παλαιοχώρι, Πιλάλα, Σεργούλα και Χασάναγα. Επίσης  προσαρτήθηκε και ο οικισμός Χιλιαδού. Ως πρωτεύουσα του Δήμου Οινεώνος ορίστηκε ο οικισμός Κλήμα Ευπαλίου.
   Στις 25 Ιουλίου 1879 καταργήθηκαν οι οικισμοί Λόγγος και Πιλάλα. Στο δήμο Οινεώνος προσαρτήθηκε ο οικισμός Σουλέ. Στις 6 Φεβρουαρίου 1886 (ΦΕΚ 35Α) ο δήμος Οινεώνος μετονομάστηκε σε δήμο Ευπαλίου, του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος.
   Στις 20 Φεβρουαρίου 1890, η έδρα του δήμου από τον οικισμό Κλήμα Ευπαλίου μεταφέρθηκε στον οικισμό Σουλέ[2]. Από τις 167 Ιουνίου 1897 στο δήμο Ευπαλίου προσαρτήθηκε και ο οικισμός Μοναστηράκι.
   Στις 8 Ιουλίου 1899, ο δήμος Ευπαλίου πλέον υπάγεται στο νομό Φωκίδος. Στις 12 Φεβρουαρίου 1909 (ΦΕΚ 28Α) ο οικισμός Σουλέ του δήμου μετονομάζεται σε Ευπάλιον. Από το έτος 1910 απέκτησε ρυμοτομικό σχέδιο.
   Νέα αλλαγή στις 4 Δεκεμβρίου 1909 μεταφέρει διοικητικά το δήμο Ευπαλίου στο νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος.
   Στις 31 Αυγούστου 1912 ο δήμος Ευπαλίου καταργήθηκε και δημιουργήθηκαν πολλές κοινότητες (με τους ομώνυμους οικισμούς). Αυτές οι κοινότητες είναι : Ευπάλιον (προσαρτήθηκαν Κώμη ή Μοναστηράκι και Μαλάματα), Καρδάρα, Κάμπος (προσαρτήθηκε ο Παλαιόμυλος), Μανάγουλη, Καρούτια, Σεργούλα (προσαρτήθηκε το Παλαιοχώρι), Βλαχοκάτουνο, Γκουμαίοι (προσαρτήθηκε η Καρυά).
   Το 1928 ο οικισμός Καρυά της κοινότητας καταργήθηκε.
   Από τις 31 Μαρτίου 1943 η κοινότητα Ευπαλίου υπάγεται πλέον στο νομό Φωκίδας. Στην κοινότητα Ευπαλίου το 1961 προσαρτήθηκε ο οικισμός Γρηγορίτικα.
   Από τις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο Καποδίστριας) ο οικισμός Ευπάλιον[3] ορίστηκε ως έδρα του ομώνυμου Δήμου Ευπαλίου.
   Από το 2011 (σχέδιο Καλλικράτης) ο Δήμος Ευπαλίου καταργήθηκε και ο οικισμός (μαζί με άλλους) υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δωρίδος. Η δημοτική ενότητα Ευπαλίου είχε πληθυσμό  6.086 κατ. (απογραφή 2011), ενώ  ο οικισμός Ευπάλιο είχε 707 κατοίκους.

-------------------------------------------------
Σημείωση : Οι αριθμοί κατά την απογραφή του 1896 προήλθαν από τον οικισμό Σουλέ, ενώ  του έτους 1920 προήλθαν από τον οικισμό Ευπάλιον. Η μετονομασία, το έτος 1909, από Σουλέ σε Ευπάλιον, παρά τη μετατροπή του από δήμο σε κοινότητα, το έτος 1912, είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό του πληθυσμού του!



1.    Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[4]


   Από τους 96 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (24) έφυγαν το 1914 (ποσοστό 25%). Συνολικά έγιναν 36 μεταναστευτικά ταξίδια (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 28 μετανάστες που έκαναν διπλό ταξίδι.
   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 18 % του πληθυσμού, που είναι 2πλάσιο και πλέον από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή είχε περιορισμένη αυτονομία αγαθών, κυρίως με κτηνοτροφία και  γεωργικές καλλιέργειες σε περιορισμένη καλλιεργήσιμη έκταση γης, που δυσκόλευε τη ζωή[5] των κατοίκων της περιοχής αυτής.
    Οι μετανάστες ήταν μόνον άνδρες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι 20 ετών με 40 μετανάστες και ακολούθησαν οι ηλικίες 21-30 ετών, με 29 μετανάστες. Η κατανομή ηλικιών των μεταναστών του Ευπαλίου δίνονται στον πίνακα 3.
   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν : (α) Νίκου Χρήστος Αριστ., ετών 8 (πήγε το 1921), (β) Νίκου Χαράλαμπος Αριστ., ετών 12 (πήγε το 1921), (γ) Ψιμάλης Κων/νος, ετών 15 (πήγε το 1910) και (δ) Μπούρμπουλας Κων/νος, ετών 16 (πήγε το 1909).
   Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν : (α) Νίκου Αριστοτέλης, ετών 44 (πήγε το 1921), (β) Ναούμ Γεώργιος, ετών 40 (πήγε το 1913, β’ ταξίδι) και (γ) Ζέρβας Λεωνίδας, ετών 40 (πήγε το 1909).
   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 25 έτη.
   Οι περισσότεροι μετανάστες του Ευπαλίου ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα από τους 96 μετανάστες οι 56 ήταν άγαμοι (58 %) και οι υπόλοιποι 40 ήταν έγγαμοι.
   Από τις οικογένειες του Ευπαλίου, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :


   Συνολικά έγιναν 36 ταξίδια, που διακίνησαν τους 96 μετανάστες του Ευπαλίου. Σχεδόν όλοι οι μετανάστες (94 άτομα) προτίμησαν το λιμάνι της Πάτρας, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε μόνο 1 μετανάστης κι 1 από το λιμάνι της Καλαμάτας (βλ. πίνακα 4). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.
   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες έφυγαν με ελληνικά πλοία. Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1914 έφυγαν 9 μετανάστες με το πλοίο “Laconia (1912)”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι έφυγαν σε ένα ταξίδι πάλι 9 μετανάστες με το πλοίο “Pannonia”. Τέλος, από το λιμάνι της Πάτρας το 1921, πάλι σε ένα ταξίδι έφυγαν 10 μετανάστες, με το ελληνόκτητο πλοίο “Acropolis”.
    Αναλυτικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα 5, που ακολουθεί :



Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».
    Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.
   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.
   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες του Ευπαλίου φαίνονται στον Πίνακα 6. Κυριάρχησε η πολιτεία του Ουϊσκόνσιν (με 28 άτομα) και ακολούθησε αυτή της Νέας Υόρκης, με τρίτη στη σειρά τη Μασαχουσέτη  Ακολούθησαν οι πολιτείες  Ουάσινγκτον, Μόντρεαλ Καναδά, Μινεσότα, Νιου Τζέρσεϋ,  Κονέκτικατ, Τέξας και Οχάιο. Οι μεμονωμένοι προορισμοί φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 6.
   Πιο συγκεκριμένα, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΤΟΠΟΙ (αριθ. μεταναστών)
Ουϊσκόνσιν (Wis.)
Milwaukee (28)
Νέα Υόρκη (N.Y.)
New York (18)
Μασαχουσέτη (Mass.)
Holyoke (6), Springfield (5), Fitchburg (2)
Montreal, Can.
Montreal (8)
Ουάσινγκτον (Wash.)
Spokane (5), Othello (1), Seattle (1)
Μινεσότα (Min.)
Minneapolis (4), Hayfield (1), Redwing (1)
Νιου Τζέρσεϋ (N.J.)
Dover  (2), Monistown (1)
Κονέκτικατ (Con.)
Bridgeport (3)
Τέξας (Texas)
Houston (2)
Οχάιο (Ohio)
Warren (2)
Ιλινόις (Ill.)
Chicago (1)
Ουάσινγκτον (DC)
Washington DC (1)
Αϊόβα (Iowa)
Sioux City (1)
Πενσυλβάνια (Pa.)
Philadelphia (1)
Καλιφόρνια (Cal.)
San Frisco (1)
άγνωστος
(1)
ΣΥΝΟΛΑ
96



2.    Επαγγέλματα των μεταναστών


   Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών (85 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν : εργάτες σε φάρμα, αγρότες-κτηματίες, και κάποια μεμονωμένα επαγγέλματα.  Στοιχεία αυτών ακολουθούν:
Ø                    εργάτης (laborer, worker, workman) : 82 άτομα (ποσοστό 85 %)
Ø                    αγρότης-κτηματίας (farmer) : 1
Ø                    εργάτης σε φάρμα (farm laborer) : 8 άτομα
Ø                    ράπτης (tailor) : 1
Ø                    μηχανικός (mechanic) : 1
Ø                   μαθητής (scholar) : 1
Ø                   σπουδαστής (student) : 1
Ø                   σερβιτόρος (water): 1


3.    Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική


   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 28 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας. Στον παρατιθέμενο πίνακα 7 δίνονται τα χρόνια που εργάστηκαν στην Αμερική στο πρώτο ταξίδι τους, μέχρι την επιστροφή. Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας ήταν 4 έτη.  
   Περισσότερα χρόνια έμειναν :
(α) Αθανάσιος Σκέντζος (11 χρόνια),
(β) Δημήτριος Αλεξανδρής (10 χρόνια) και
(γ) Αλέξανδρος Ταραβίρας (9 χρόνια). 
   Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:
1.    Δημήτριος Αλεξανδρής : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1901-11 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
2.    Θεμιστοκλής Κοντζαμάνης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
3.    Γεώργιος Λακομέντας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στο Πάσκο της Νεμπράσκα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Σπρίνγκφηλντ της Μασαχουσέτης.
4.    Κώστας Τιγκίναγκας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
5.    Νικόλαος Ζέρβας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
6.    Επαμεινώνδας Κασκαβέλης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
7.    Νικόλαος Παπαναγιώτου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
8.    Ιωάννης Σκόνδρας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
9.    Παναγιώτης Σκόνδρας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Ρέβελστοκ της Βρετανικής Κολούμπια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
10.  Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.
11.  Νικόλαος Τσίρης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στην πόλη Μέμφις του Τεννεσί. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Χιούστον του Τέξας.
12.  Κωνσταντίνος Αλεξανδρής : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Χολυόκε της Μασαχουσέτης.
13.  Γεώργιος Κουφάκης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στο Σπρίνγκφηλντ της Μασαχουσέτης.
14.  Ιωάννης Μεϊντάσης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Χολυόκε της Μασαχουσέτης.
15.  Γεώργιος Καλαμάκης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-11 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στο Σπρίνγκφηλντ της Μασαχουσέτης.
16.  Χρήστος Γκανιάτσος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-13 στο Σαν Φρίσκο της Καλιφόρνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
17.  Νικόλαος Σμπαρούνης : Το α’  ταξίδι έγινε το έτος 1909 στο Ντόβερ του Νιού Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.
18.   Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1917 πάλι στον ίδιο προορισμό.
19.  Παναγιώτης Καρδάρας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Μονιστάουν του Νιου Τζέρσεϋ.
20.  Παναγιώτης Πέτσας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13[6] στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο.
21.  Γεώργιος Λ. Ζέρβας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
22.  Γεώργιος Ζέρβας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
23.  Γεώργιος Κουφάκης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
24.  Κωνσταντίνος Μίχος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-19 στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
25.  Κωνσταντίνος Πριόβολος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1916-20 στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
26.  Αθανάσιος Σκέντζος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-16 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
27.  Αλέξανδρος Ταραβίρας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-19 στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
28.  Χαράλαμπος Τιγκίναγκας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1916-19 στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.



4.    Αλφαβητικός Πίνακας των μεταναστών


      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες του Ευπαλίου που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[7]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών του Ευπαλίου δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

α/α     Ονοματεπώνυμο                  χρ. άφιξης   ηλικία  έγγαμος   Πλοίο ταξιδιού   Λιμάνι  αναχώρ.
1        Αλεξανδρής Δημήτριος         2-4-1914        33       ναι          Laconia (1912)         Πάτρα
2        Αλεξανδρής Κωνσταντίνος    10-5-1915      38       ναι          Athinai                   Πάτρα
3        Αλεξανδρής Νικόλαος Κ.      28-3-1910      19       ναι          Athinai                   Πάτρα
4        Αλεξανδρής Νικόλαος Ι.       28-3-1910      21       όχι          Athinai                   Πάτρα
5        Αλεξίου Αθανάσιος              28-3-1910      30       ναι          Athinai                   Πάτρα
6        Ανδριτσόπουλος Γεώργιος    17-4-1914      18;      όχι          Athinai                   Πάτρα
7        Αποστολόπουλος Γεώργιος   22-10-1912     18       όχι          Patris                     Πάτρα
8        Αποστολόπουλος Δημήτρ.     21-11-1906     24       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
9        Γκανιάτσος Χρήστος            7-7-1915        27       όχι          Athinai                   Καλαμάτα
10      Ευαγγελόπουλος Αναστάσ.   21-11-1906     19       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
11      Ευθυμίου Μιχαήλ                 10-11-1910     20       όχι          Laura                     Πάτρα
12      Ζέρβας Γεώργιος 1              17-1-1921      28       ναι          Belvedere              Πάτρα
13      Ζέρβας Γεώργιος 2              25-6-1921      38       ναι          Acropolis                Πάτρα
14      Ζέρβας Γεώργιος                22-9-1910      18       όχι          Athinai                   Πάτρα
15      Ζέρβας Δημήτριος               10-7-1912      19       όχι          Argentina               Πάτρα
16      Ζέρβας Ιωάννης                  24-2-1912      35       ναι          Themistocles          Πάτρα
17      Ζέρβας Λεωνίδας                24-10-1909     40       ναι          Themistocles          Πάτρα
18      Ζέρβας Νικόλαος                18-4-1912      26       ναι          Athinai                   Πάτρα
19      Ζέρβας Νικόλαος                17-4-1914      28       ναι          Athinai                   Πάτρα
20      Ζέρβας Σπυρίδων                24-2-1912      19       όχι          Themistocles          Πάτρα
21      Ζωγράφος Κωνσταντίνος      3-6-1907        18       όχι          Sicilian Prince         Πάτρα
22      Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος    13-2-1917      24       όχι          Patris                     Πειραιεύς
23      Θέμελης Νικόλαος               21-11-1906     19       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
24      Καλαμάκης Γεώργιος           16-5-1915      24       όχι          Patris                     Πάτρα
25      Κανατσής Γεώργιος             3-6-1909        17       όχι          Athinai                   Πάτρα
26      Καρδάρας Παναγιώτης         2-4-1920        29       όχι          Pannonia                Πάτρα
27      Κασκαβέλης Αλέξιος            10-5-1915      18       όχι          Athinai                   Πάτρα
28      Κασκαβέλης Γεώργιος         2-4-1914        17       όχι          Laconia (1912)         Πάτρα
29      Κασκαβέλης Επαμεινώνδας   24-4-1914      38       ναι          Pannonia                Πάτρα
30      Κασκαβέλης Χρήστος           18-4-1912      21       όχι          Athinai                   Πάτρα
31      Κατσικάς Αθανάσιος            26-4-1911      26       ναι          Martha Washington   Πάτρα
32      Κατσικάς Ανδρέας               14-10-1909     35       ναι          Argentina               Πάτρα
33      Κατσικάς Νικόλαος              14-10-1909     32       ναι          Argentina               Πάτρα
34      Κοντζαμάνης Θεμιστοκλής    2-4-1914        33       ναι          Laconia (1912)         Πάτρα
35      Κουφάκης Γεώργιος            10-5-1915      27       ναι          Athinai                   Πάτρα
36      Κουφάκης Γεώργιος            25-6-1921      33       ναι          Acropolis                Πάτρα
37      Κωνσταντίνου Ευθύμιος        21-11-1906     28       ναι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
38      Κωσταράς Νικόλαος            21-11-1906     18       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
39      Λαγιανδρέου Αλέξανδρος     24-4-1911      20       όχι          Patris                     Πάτρα
40      Λακομέντας Γεώργιος          2-4-1914        37       ναι          Laconia (1912)         Πάτρα
41      Λιακώνης Θεόδωρος            10-7-1912      19       όχι          Argentina               Πάτρα
42      Λιακώνης Ιωάννης               4-4-1911        37       ναι          Themistocles          Πάτρα
43      Μεϊντάσης Ιωάννης              10-5-1915      31       ναι          Athinai                   Πάτρα
44      Μίχος Βασίλειος                  13-3-1910      18       όχι          Themistocles          Πάτρα
45      Μίχος Γεώργιος                  2-4-1914        18       όχι          Laconia (1912)         Πάτρα
46      Μίχος Κωνσταντίνος             25-6-1921      34       ναι          Acropolis                Πάτρα
47      Μπάμπος Βασίλειος             2-4-1914        18       όχι          Laconia (1912)         Πάτρα
48      Μπερετάνος Νικόλαος          21-11-1906     28       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
49      Μποκάτσης Ευθύμιος           28-3-1910      19       όχι          Athinai                   Πάτρα
50      Μπούρμπουλας Κωνσταντ.    21-4-1909      16       όχι          Patris                     Πάτρα
51      Ναούμ Γεώργιος                 13-3-1910      38       ναι          Themistocles          Πάτρα
52      Ναούμ Γεώργιος                 1-5-1913        40       ναι          Martha Washington   Πάτρα
53      Νίκου Αριστοτέλης              25-6-1921      44       ναι          Acropolis                Πάτρα
54      Νίκου Χαράλαμπος Αρ.        25-6-1921      12       όχι          Acropolis                Πάτρα
55      Νίκου Χρήστος Αρ.              25-6-1921      8        όχι          Acropolis                Πάτρα
56      Ντότσικας Λεωνίδας            10-11-1910     30       ναι          Laura                     Πάτρα
57      Παπαγιαννόπουλος Σπυρίδ.  16-6-1914      28       όχι          Pannonia                Πάτρα
58      Παπαδόπουλος Αναστάσιος   24-10-1909     32       ναι          Themistocles          Πάτρα
59      Παπαδόπουλος Νικόλαος     3-5-1907        25       όχι          Giulia                     Πάτρα
60      Παπαϊωάννου Θεμιστοκλής   3-6-1909        18       όχι          Athinai                   Πάτρα
61      Παπαναγιώτου Κωνσταντ.     24-4-1914      18       όχι          Pannonia                Πάτρα
62      Παπαναγιώτου Νικόλαος      24-4-1914      32       όχι          Pannonia                Πάτρα
63      Παπανικολάου Χαράλαμπος  26-4-1911      18       όχι          Martha Washington   Πάτρα
64      Πενταγιώτης Αριστείδης       24-4-1914      18       όχι          Pannonia                Πάτρα
65      Πενταγιώτης Νικόλαος         4-4-1911        -         όχι          Themistocles          Πάτρα
66      Πέτσας Παναγιώτης             2-6-1920        28       ναι          Susquehanna          Πάτρα
67      Πλέσσας Αναστάσιος            2-4-1914        17       όχι          Laconia (1912)         Πάτρα
68      Πλέσσας Παναγιώτης           28-3-1910      19       όχι          Athinai                   Πάτρα
69      Πολυζώης Νικόλαος            28-3-1910      36       ναι          Athinai                   Πάτρα
70      Πριόβολος Επαμεινώνδας     24-4-1914      20       ναι          Pannonia                Πάτρα
71      Πριόβολος Κωνσταντίνος      24-10-1909     23       ναι          Themistocles          Πάτρα
72      Πριόβολος Κωνσταντίνος      16-5-1914      17       όχι          Thessaloniki            Πάτρα
73      Πριόβολος Κωνσταντίνος      25-6-1921      37       ναι          Acropolis                Πάτρα
74      Σκέντζος Αθανάσιος            25-6-1921      36       ναι          Acropolis                Πάτρα
75      Σκόνδρας Ιωάννης              24-4-1914      35       ναι          Pannonia                Πάτρα
76      Σκόνδρας Νικόλαος             24-4-1914      18       όχι          Pannonia                Πάτρα
77      Σκόνδρας Παναγιώτης         24-10-1909     25       ναι          Themistocles          Πάτρα
78      Σκόνδρας Παναγιώτης         24-4-1914      29       ναι          Pannonia                Πάτρα
79      Σμπαρούνης Γεώργιος         3-5-1907        17       όχι          Giulia                     Πάτρα
80      Σμπαρούνης Νικόλαος         13-12-1916     17       όχι          Themistocles          Πάτρα
81      Σμπαρούνης Νικόλαος         3-6-1909        18       όχι          Athinai                   Πάτρα
82      Σταθόπουλος Γεώργιος        21-4-1909      25       όχι          Patris                     Πάτρα
83      Στεφανής Αθανάσιος           4-1-1910        25       ναι          Themistocles          Πάτρα
84      Στεφανής Μιλτιάδης            24-3-1907      22       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
85      Ταραβίρας Αλέξανδρος        25-6-1921      35       ναι          Acropolis                Πάτρα
86      Τζελάλης Κώστας                2-4-1914        18       όχι          Laconia (1912)         Πάτρα
87      Τιγκίναγιας Χαράλαμπος      30-5-1907      23       όχι          Laura                     Πάτρα
88      Τιγκίναγκας Κώστας            2-4-1914        28       ναι          Laconia (1912)         Πάτρα
89      Τιγκίναγκας Χαράλαμπος     25-6-1921      35       όχι          Acropolis                Πάτρα
90      Τιγκίναγκος Χαράλαμπος     13-3-1910      23       όχι          Themistocles          Πάτρα
91      Τσιλαλής Κωνσταντίνος        24-4-1914      18       όχι          Pannonia                Πάτρα
92      Τσίρης Κωνσταντίνος           16-6-1914      32       ναι          Pannonia                Πάτρα
93      Τσίρης Νικόλαος                 16-6-1914      24       όχι          Pannonia                Πάτρα
94      Τσούστας Νικόλαος             24-3-1907      18       όχι          Sofia Hohenberg      Πάτρα
95      Φούρας Οδυσσεύς              22-9-1910      19       όχι          Athinai                   Πάτρα
96      Ψιμάλης Κωνσταντίνος         28-3-1910      15       όχι          Athinai                   Πάτρα



5.    Χρονικό της μετανάστευσης από το Ευπάλιο στην Αμερική



Α. Οι πρωτοπόροι του 1906

   Ο πρώτος που έφυγε μετανάστης το 1901 ήταν ο Δημήτριος Αλεξανδρής. Ήταν τότε 20 ετών και πήγε στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν. Έμεινε 10 χρόνια, μέχρι το 1911 που επέστρεψε. Ξαναπήγε το 1914.
   Φαίνεται ότι από καιρό είχαν σκεφθεί και συζητήσει τη φυγή τους στην Αμερική. Τούτο αποδεικνύεται από το καλό ξεκίνημα της ομάδας έξη ανθρώπων, πριν κλείσει το 1906, για να μεταναστεύσουν. Την ομάδα αυτή συγκρότησαν οι: Δημ. Αποστολόπουλος, Αναστ. Ευαγγελόπουλος, Νικ. Θέμελης, Ευθ. Κωνσταντίνου, Νικ. Κωσταράς και Νικ. Μπερετάνος. Στις 2 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 21 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου αναφέρουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Αποστολόπουλος ήταν 24 ετών. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Σωτήριος Μπουσάλας.
·         Ο Αναστάσιος Ευαγγελόπουλος ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 16 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Λυγερός.
·         Ο Νικόλαος Θέμελης ήταν 19 ετών. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λυγερός.
·         Ο Ευθύμιος Κωνσταντίνου ήταν 28 ετών και αναλφάβητος. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Βασίλειο Γιαννακούρη.
·         Ο Νικόλαος Κωσταράς ήταν 18 ετών. Με 12 $ για τα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλος του Αθανάσιο Ευσταθίου.
·         Ο Νικόλαος Μπερετάνος ήταν 28 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Μπερετάνο.
   Στο ίδιο έτος (1906) έχουμε την αναχώρηση δύο ακόμη ανθρώπων του Ευπαλίου. Αυτοί ήταν :
·         Ο Χρήστος Γκανιάτσος, που πήγε σε ηλικία 18 ετών. Προορισμός του ήταν το San Frisco  της Καλιφόρνια. Έμεινε 7 χρόνια και το 1913 γύρισε στην Ελλάδα. Το 1915 όμως έκανε και δεύτερο ταξίδι.
·         Ο Νικόλαος Τσίρης, που πήγε σε ηλικία 16 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Πήγε για δουλειά στο Μέμφις του Τεννεσί, όπου εργάστηκε 4 χρόνια. Το 1910 γύρισε στην Ελλάδα, αλλά το 1914 έκανε και δεύτερο ταξίδι στην Αμερική.


Β. Ίδιος αριθμός μεταναστών στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα μεταναστευτικά ταξίδια (2 ομαδικά και άλλα 2 από μεμονωμένους). Συνολικά έφυγαν 6 άνθρωποι από το Ευπάλιο. Πιο αναλυτικά λοιπόν :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους : Μιλτ. Στεφανή και Νικ. Τσούστα. Στις 4 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 24 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Μιλτιάδης Στεφανής ήταν 22 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ι. Κατρακλής.
·         Ο Νικόλαος Τσούστας ήταν 18 ετών. Προορισμός του (με 65 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ι. Παπαδημητρίου.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από διμελή ομάδα, που απαρτίστηκε από τους : Νικ. Παπαδόπουλο και Γεώρ. Σμπαρούνη. Στις 11 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Giulia” και στις 3 Μαΐου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υλικό του αρχείου μας πληροφορεί ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Είχε γεννηθεί και διέμενε στο Σουλέ. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Δημ. Λυμπέρη.
·         Ο Γεώργιος Σμπαρούνης ήταν 17 ετών. Είχε γεννηθεί και διέμενε στο Σουλέ. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Δημ. Λυμπέρης.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Χαράλαμπο Τιγκίναγια (Tighinayas). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 13 Μαΐου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 23 ετών. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Λυγερός.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Κωνσταντίνο Ζωγράφο. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Sicilian Prince” και στις 3 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Προορισμός του (με 11 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο φίλο του Ιωάννη Παπαδημητρίου.

Γ. Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από το Ευπάλιο (όπως καταγράφηκαν στο αρχείο). Συγκεκριμένα :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, του : Κων. Μπούρμπουλα και Γεώρ. Σταθόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 21 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Μπούρμπουλας ήταν τότε 16 ετών. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Αντώνιος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στην κωμόπολη Οθέλλο (Othello) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Μπούρμπουλα.
·         Ο Γεώργιος Σταθόπουλος ήταν 25 ετών. Πίσω στην πατρίδα ήταν ο αδερφός του Χρήστος. Με 12 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ανδρέας Πούλος.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Γεώρ. Κανατσή, Θεμ. Παπαϊωάννου και Νικ. Σμπαρούνη. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 3 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Γεώργιος Κανατσής ήταν 17 ετών. Είχε γεννηθεί και διέμενε στο Παλαιοχώρι Ευπαλίου. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Φροσύνη. Με 12 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στην Ουάσινγκτον DC, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Βλάχος.
·         Ο Θεμιστοκλής Παπαϊωάννου ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στο Ευπάλιο λεγόταν Χαρίκλεια. Τελικός προορισμός του (με 12 $ στην τσέπη) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Πάππας[8].
·         Ο Νικόλαος Σμπαρούνης[9] (Sbarounis) ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Ντόβερ του Νιού Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Σμπαρούνη.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο αδέρφια, τους Ανδρέα και Νικόλαο Κατσικά. Στις 27 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Argentina” και στις 14 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Ανδρέας Κατσικάς ήταν 35 ετών. Στο Ευπάλιο ανέφερε ότι είχε τον ξάδερφό του Δημήτριο Παπαδημητρίου. Με 23 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παπαδημητρίου.
·         Ο Νικόλαος Κατσικάς ήταν 32 ετών. Ως συγγενή του στο Ευπάλιο ανέφερε τον ξάδερφό του Δημήτριο Παπαδημητρίου. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρ. Κουτρής.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε τέσσερα άτομα και τη συγκρότησαν οι : Λεων. Ζέρβας, Αναστ. Παπαδόπουλος, Κων. Πριόβολος και Παν. Σκόνδρας. Στις 5 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 24 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επίσης ότι :
·         Ο Λεωνίδας Ζέρβας ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Σουλέ λεγόταν Βασίλω. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν η πόλη Φίτσμπουργκ (Fitchburg) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Θεόδωρος Παπανακλής[10].
·         Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Σουλέ λεγόταν Καλλιόπη. Με 21 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Μιλτιάδη Στεφανή.
·         Ο Κωνσταντίνος Πριόβολος ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεοφανία. Αναζητούσε δουλειά (με 20 $ μαζί του) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Μιλτιάδης Στεφανής.
·         Ο Παναγιώτης Σκόνδρας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τη γυναίκα του Παναγιώτα. Με 28 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Μιλτιάδη Στεφανή.



Δ. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (4  ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άτομα. Πιο αναλυτικά :
   Η μεμονωμένη άφιξη στο 1910 έγινε από τον Αθανάσιο Στεφανή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Δεκεμβρίου 1909, αναχώρησε με το πλοίο “Themistocles” και στις 4 Ιανουαρίου 1910 έφτασε στην Αμερική. Ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Αγλαΐα. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Νικ Φαρνασσάς.
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τριμελή ομάδα, την οποία συγκρότησαν οι : Γεώρ. Ναούμ, Βασ. Μίχος και Χαρ. Τιγκίναγκος. Στις 10 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 13 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Από το αρχείο πληροφορούμαστε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Ναούμ ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Σουλέ λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Βίτσα[11].
·         Ο Βασίλειος Μίχος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στο Ευπάλιο λεγόταν Αθηνά. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώρ. Βιτιάτρης.
·         Ο Χαράλαμπος Τιγκίναγκος (Tiginagos) ήταν 23 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Ιωάννης. Με 27 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Αλεξόπουλος[12].
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Κ. Αλεξανδρή, Νικ. Ι. Αλεξανδρή, Αθαν. Αλεξίου, Ευθ. Μποκάτση, Παν. Πλέσσα, Νικ. Πολυζώη και Κων. Ψιμάλη. Στις 9 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Κ. Αλεξανδρής ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Κώστας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Χολυόκε (Holyoke) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κώστας Αρβανίτης[13].
·         Ο Νικόλαος Ι. Αλεξανδρής ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Πήγαινε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Πάνος Λυγερός.
·         Ο Αθανάσιος Αλεξίου ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τη γυναίκα του Ανθούλα. Με 22 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Φίτσμπουργκ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Κουρεμένος[14].
·         Ο Ευθύμιος Μποκάτσης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Χολυόκε της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κώστας Αρβανίτης.
·         Ο Παναγιώτης Πλέσσας ήταν 19 ετών. Στο Ευπάλιο είχε τον πατέρα του Αθανάσιο. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Χολυόκε της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του  Γεώργιο Βασιλόπουλο[15].
·         Ο Νικόλαος Πολυζώης ήταν 36 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη.  Αναζητούσε δουλειά (με 20 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Βασίλειο Αλεξόπουλο.
·         Ο Κωνσταντίνος Ψιμάλης ήταν 15 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στο Ευπάλιο λεγόταν Σοφία. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο Ψιμάλη.
  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Ζέρβα και Οδυσ. Φούρα. Στις 5 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Athinai” και στις 22 Σεπτεμβρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Ζέρβας ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η Σιού Σίτυ (Sioux City) της Αϊόβα, όπου ήταν ο πατέρας του Λεωνίδας Ζέρβας.
·         Ο Οδυσσεύς Φούρας (Phuras) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Φουβάλας.

 
Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)
  Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από διμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους Μιχ. Ευθυμίου και Λεων. Ντότσικα. Στις 24 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 10 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Α:πό το υλικό του αρχείου πληροφορούμαστε επίσης ότι :
·         Ο Μιχαήλ Ευθυμίου ήταν 20 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Παπαδή[16].
·         Ο Λεωνίδας Ντότσικας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τον αδερφό του Νικόλαο. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τριανταφύλλου.


Ε. Μείωση του αριθμού μεταναστών στα έτη 1911, 1912 και 1913

   Στη διάρκεια του έτους 1911 έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια (2  ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), στα οποία έφυγαν 5 άτομα. Το επόμενο έτος 1912 έγιναν τέσσερα ταξίδια (3 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), με τη φυγή 7 ατόμων. Το 1913 έφυγε μόνο 1 μετανάστης. Συγκεκριμένα :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Ιωάν. Λιακώνη και Νικ. Πενταγιώτη. Στις 12 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 4 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Ιωάννης Λιακώνης ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν το χωριό Χαίηφιλντ[17] (Hayfield) της Μινεσότα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Χάρης Τιλινάγκας.
·         Ο Νικόλαος Πενταγιώτης ήταν άγνωστης[18] ηλικίας. Η μητέρα του λεγόταν Χαρίκλεια. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον πατέρα του Άλεξ Πενταγιώτη.
  Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αλέξανδρο Λαγιανδρέου (Lagiandreou). Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 24 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Ανδρέα Πούλο.
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από διμελή ομάδα, που σχημάτισαν οι : Αθαν. Κατσικάς και Χαρ. Παπανικολάου. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας αναφέρουν επίσης ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κατσικάς ήταν 26 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Κυριάκος. Έψαχνε για δουλειά (με 55 $) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Τομ Νατσίκας.
·         Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Πολυξένη. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Τομ Νατσίκας.

 
Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Ζέρβα και Σπυρ. Ζέρβα. Από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Themistocles  και στις 24 Φεβρουαρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Από τα ελλιπή στοιχεία ξέρουμε ότι:
·         Ο Ιωάννης Ζέρβας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο συμπατριώτη του Γεώργιο Ζωγράφο[19].
·         Ο Σπυρίδων Ζέρβας ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Χαρ. Τιγκίναγκας.
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε διμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Νικ. Ζέρβα και Χρ. Κασκαβέλη. Την 1η Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 26 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Ζέρβας ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Ρίνα. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν συμπατριώτες του.
·         Ο Χρήστος Κασκαβέλης ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά, ήταν η τοποθεσία Ρέντγουιν (Redwing) της Μινεσότα, κοντά στον κουνιάδο του Τομ Αλεξίου.

 
Ατμόπλοιο Argentina
  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε Από δύο άτομα, τους : Δημ. Ζέρβα και Θεόδ. Λιακώνη. Στις 24 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Argentina” και στις 10 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Από το αρχείο πληροφορούμαστε ότι :
·         Ο Δημήτριος Ζέρβας ήταν 19 ετών. Στην ιδιαίτερη πατρίδα είχε τον αδερφό του Αναστάσιο. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Ζέρβα.
·         Ο Θεόδωρος Λιακώνης ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Νίκος Σμπαρούνης.
  Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Αποστολόπουλο. Στις 6 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 22 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Σπυρίδων. Έψαχνε για δουλειά (με 40 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη[20], όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κάλβας.
  Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1913 έγινε από το Γεώργιο Ναούμ. Στις 14 Απριλίου από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington  και την 1η Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 40 ετών και παντρεμένος. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.



Z. Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος το 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 όπου συμμετείχαν και μετανάστες που είχαν επιστρέψει, ακολούθησε η αποστράτευση. Οι ανάγκες της ζωής οδήγησαν στη μετανάστευση, είτε μερικούς από όσους είχαν επιστρέψει, είτε από νέους μετανάστες.
   Έτσι, στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (4  ομαδικά και 1 από μεμονωμένο). Συνολικά έφυγαν 24 άνθρωποι από το Ευπάλιο. Με χρονολογική σειρά έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε εννέα άτομα, που ήταν οι : Δημ. Αλεξανδρής, Γεώρ. Κασκαβέλης, Θεμ. Κοτσαμάνης, Γεώρ. Λακομέντας, Γεώρ. Μίχος, Βασ. Μπάμπος, Αναστ. Πλέσσας, Κώσ. Τζελάλης και Κώσ. Τιγκίκαγκας. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας όλοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Δημήτριος Αλεξανδρής ήταν 33 ετών κα παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο ανεψιό του Βασίλειο Μίχο. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημητρίου Αλεξανδρή στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1901-1911 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
·         Ο Γεώργιος Κασκαβέλης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Ναούμης.
·         Ο Θεμιστοκλής Κοντζαμάνης (Contsamanis) ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρούλα. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Κριατσιώτης. Για το Θεμιστοκλή Κοντζαμάνη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πρωτοέρθει την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Λακομέντας ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Για επάγγελμα δήλωσε μηχανικός (mechanic). Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Θεσ. Ζαγκανάς. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Γεώργιος Λακομέντας, την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στο Πάσκο της Νεμπράσκα.

 
Πλοίο Laconia (1912) [Photo: Hisashi Noma Collection]
·         Ο Γεώργιος Μίχος[21] ήταν 18 ετών. Στο Βιβλίο Μεταναστών του πλοίου (Ship Manifest) έχει γραφεί ηλικία 18 ετών, αλλά στην εγγραφή Passenger Record του αρχείου Ellis Island, γράφτηκε ηλικία 35 ετών και παντρεμένος (που είναι λάθος). Ο πατέρας του μετανάστη λεγόταν Χαράλαμπος. Ως προορισμό του (με 30 $) δήλωσε την πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον αδερφό του Κώστα Μίχο.
·         Ο Βασίλειος Μπάμπος (Mpabos) ήταν 18 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Θεσ. Ζαγκανάς.
·         Ο Αναστάσιος Πλέσσας ήταν 17 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα[22] του. Αναζητούσε δουλειά, με 35 $ στην τσέπη, στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Παναγιώτη Πλέσσα.
·         Ο Κώστας Τζελάλης (Jeilalis) ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στο Ευπάλιο λεγόταν Παναγιού. Με 25 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο νονός του (godfather) Βασίλειος Μίχος.
·         Ο Κώστας Τιγκίναγκας (Tiyinagas) ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου είχε έναν φίλο του. Για τον Κώστα Τιγκίναγκα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξανάρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από διμελή ομάδα, με τους : Γεώρ. Ανδριτσόπουλο και Νικ. Ζέρβα. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον ξέρουμε ότι:
·         Ο Γεώργιος Ανδριτσόπουλος ήταν 19[23] ετών. Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Ανδρέας. Με 25 $ για τα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Λυγερός.
·         Ο Νικόλαος Ζέρβας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν η σύζυγός του Ειρήνη. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λυγερός. Γα το Νικόλαο Ζέρβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε πάλι στη Μιννεάπολη.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε εννέα άτομα και περιλάμβανε τους : Επαμ. Κασκαβέλη, Κων. Παπαναγιώτου, Νικ. Παπαναγιώτου, Αριστ. Πενταγιώτη, Επαμ. Πριόβολο, Ιωάν. Σκόνδρα, Νικ. Σκόνδρα, Παν. Σκόνδρα και Κων. Τσιλαλή. Από το λιμάνι της Πάτρας η ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Επαμεινώνδας Κασκαβέλης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Ευπάλιο λεγόταν Αικατερίνη. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο γνωστός του Αθανάσιος Γριβάκης[24]. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Επαμεινώνδας Κασκαβέλης την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαναγιώτου ήταν 18 ετών. Πίσω στο χωριό είχε τον αδερφό του Παναγιώτη. Προορισμός του (με 50 $) για δουλειά ήταν το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γώγος.
·         Ο Νικόλαος Παπαναγιώτου ήταν 32 ετών. Στο Ευπάλιο είχε την αδερφή του Παναγιώτα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γώγος. Ο Νικόλαος Παπαναγιώτου είχε πρωτοέρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
·         Ο Αριστείδης Πενταγιώτης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Οδυσσέας. Πήγαινε για δουλειά, με 25 $ στην τσέπη, στην πόλη Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Πενταγιώτη.

 
Πλοίο Pannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)
·         Ο Επαμεινώνδας Πριόβολος ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη.  Με 50 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Γριβάκης.
·         Ο Ιωάννης Σκόνδρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τη σύζυγό του Ελένη. Έψαχνε για δουλειά (με 50 $) στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γώγος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Σκόνδρας την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.
·         Ο Νικόλαος Σκόνδρας ήταν 18 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε έναν αδερφό του. Προορισμός του (με 50 $) ήταν το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γώγος.
·         Ο Παναγιώτης Σκόνδρας ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Με 50 $ για τα αναγκαία του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γώγος. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, του Παναγιώτη Σκόνδρα, εφόσον είχε πρωτοπάει την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Ρίβελστοκ (British Columbia).
·         Ο Κωνσταντίνος Τσιλαλής ήταν 18 ετών. Η μητέρα του πρέπει[25] να λεγόταν Παναγιού. Κι αυτός αναζητούσε δουλειά (με 50 $ μαζί του) στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο κοινός φίλος Αθανάσιος Γριβάκης.
   Η (μοναδική) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Κωνσταντίνο Πριόβολο. Στις 27 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Thessalοniki” και στις 16 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 17 ετών. Η μητέρα του στο Ευπάλιο λεγόταν Βασιλική. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $  στην τσέπη) στην πόλη Χολυόκε (Holyoke) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Αρβανίτης.
   Η τέταρτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα, τους : Σπυρ. Παπαγιαννόπουλο, Κων. Τσίρη και Νικ. Τσίρη. Στις 26 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 16 Ιουνίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι :
·         Ο Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος ήταν 28 ετών. Στο Ευπάλιο είχε τον αδερφό του Γεώργιο. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον άλλο αδερφό του Θεμιστοκλή Παπαγιαννόπουλο. Ο Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσίρης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τη γυναίκα του Αναστασία. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Χιούστον του Τέξας, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Τσιλαλής.
·         Ο Νικόλαος Τσίρης ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Χιούστον του Τέξας, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Γαλατάς. Στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Νικόλαος Τσίρης είχε έρθει την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε στην πόλη Μέμφις του Τενεσί.



Η. Λίγοι μετανάστες στο 1915, 1916 και 1917

   Στο μεσοδιάστημα από τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μικρός αριθμός αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι της ξενιτιάς.
   Έτσι στη διάρκεια του 1915 έχουμε τρία ταξίδια (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους), στα οποία έφυγαν 6 άτομα.
   Στα επόμενα χρόνια 1916 και 1917 έγινε από ένα ταξίδι μεμονωμένου μετανάστη. Αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα έχουμε :
   Η ομαδική αναχώρηση στο 1915 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Την ομάδα συγκρότησαν οι : Κων. Αλεξανδρής, Αλέξ. Κασκαβέλης, Γεώρ. Κουφάκης και Ιωάν. Μεϊντάσης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 10 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Έψαχνε για δουλειά, με 25 $ στην τσέπη, στην πόλη Χολυόκε (Holyoke) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Αρβανίτης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αλέξιος Κασκαβέλης ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Παναγιώτη Γκαβέρα[26].
·         Ο Γεώργιος Κουφάκης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Γκαβέρας. Για το Γεώργιο Κουφάκη ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
·         Ο Ιωάννης Μεϊντάσης ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο είχε τη γυναίκα του Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στην πόλη Χολυόκε (Holyoke)της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Αρβανίτη. Στο πρώτο ταξίδι του στην Αμερική, ο Ιωάννης Μεϊντάσης πήγε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από το Γεώργιο Καλαμάκη. Στις 28 Απριλίου έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 16 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 24 ετών. Στην ιδιαίτερη πατρίδα είχε το θείο του Γεώργιο Παπαγιαννόπουλο. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Θανόπουλο. Είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ ο Γεώργιος Καλαμάκης την περίοδο 1909-11 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

 
Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από το Χρήστο Γκανιάτσο. Στις 17 Ιουνίου, από το λιμάνι της Καλαμάτας ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai” και στις 7 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Ήταν τότε 27 ετών. Για επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Ο πατέρας του στο Ευπάλιο λεγόταν Κώστας. Τελικός προορισμός του (με 100 $) για δουλειά ήταν το Σαν Φρίσκο της Καλιφόρνια, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Γκανιάτσο[27]. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Χρήστου Γκανιάτσου στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1916 έγινε από το Νικόλαο Σμπαρούνη. Στις 20 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 13 Δεκεβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 17 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Χαράλαμπος. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Ντόβερ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο συγγενή του Γεώργιο Σμπαρούνη.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1917 έγινε από τον Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 27 Νοεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 13 Φεβρουαρίου (δηλ. μετά από ταξίδι 78 ημερών) έφτασε στην Αμερική. Ήταν 24 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σταύρος Καλογερόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Ηλιόπουλος την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.


Θ. Μεταναστευτικός επίλογος, με μια μεγάλη φυγή το έτος 1921

   Στα έτη 1920 και 1921 η Ελλάδα είχε εμπλακεί στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μεγάλος αριθμός ανδρών ήταν στρατευμένος και μαχόταν στο μέτωπο. Μόνον οι μεγαλύτερες ηλικίες (απόστρατοι) μπορούσαν να μεταναστεύσουν. Έτσι το 1920 έγιναν δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις. Το επόμενο έτος (1921) έγιναν δύο ταξίδια (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο άτομο), με 11 άτομα συνολικά. Ας παρουσιάσουμε αναλυτικά :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Παναγιώτη Καρδάρα. Στις 10 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 50 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Μονιστάουν του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος Σπ. Μώρης. Στο προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Καρδάρας πήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Παναγιώτη Πέτσα. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Susquehanna” και στις 2 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργίτσα. Ο προορισμός του ήταν  η πόλη Ουώρεν (Warren) στο Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Τζέιμς Ζέρβα. Ο Παναγιώτης Πέτσας είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική την περίοδο 1909-13 (ή 1918[28]) και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από το Γεώργιο Λ. Ζέρβα. Στις 21 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Belvedere” και στις 17 Ιανουαρίου 1921 “έδεσε” στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Ο μετανάστης[29] ήταν τότε 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Λεωνίδας. Με 30 $ για τα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κοτσάφτης. Ο Γεώργιος Ζέρβας είχε πρωτοπάει στην Αμερική την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

Πλοίο Belvedere  (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η ομαδική άφιξη στο 1921 ήταν η μεγαλύτερη αριθμητικά στην ιστορία του Ευπαλίου, με 10 μετανάστες! Περιλάμβανε τους : Γεώρ. Ζέρβα, Γεώρ. Κουφάκη, Κων. Μίχο, Αριστ. Νίκου, Χαρ. Νίκου, Χρ. Νίκου, Κων. Πριόβολο, Αθαν. Σκέντζο, Αλέξ. Ταραβίρα και Χαρ. Τιγκίναγκα. Την 1η Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Acropolis” και στις 25 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Το υλικό του αρχείου μας αναφέρει ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Ζέρβας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Πήγαινε για δουλειά, με 26 $ στην τσέπη, στην Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χαράλαμπος Κολώνιας. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Γεώργιος Ζέρβας την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Γεώργιος Κουφάκης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 24 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Σ. Οικονόμου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Κουφάκης την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
·         Ο Κωνσταντίνος Μίχος (Mihas) ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο Ευπάλιο ήταν η γυναίκα του Ευανθία. Έψαχνε για δουλειά (με 36 $) στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Παπούλας. Στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Κων/νος Μίχας πήγε την περίοδο 1912-19 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Αριστοτέλης Νίκου ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Ήταν ράπτης (tailor). Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον κουνιάδο του Κωνσταντίνο Μπρούμα[30].
·         Ο Χαράλαμπος Νίκου ήταν 12 ετών, γιος του Αριστοτέλη. Γράφτηκε ως σπουδαστής (student). Μαζί με τον πατέρα του πήγαιναν στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
·         Ο Χρήστος Νίκου ήταν 8 ετών, ο άλλος γιος του Αριστοτέλη. Κι αυτός γράφτηκε ως σπουδαστής και μαζί με τον πατέρα του πήγαιναν στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
·         Ο Κωνσταντίνος Πριόβολος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεοφανή. Με 48 $ για να αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Σ. Οικονόμου. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κων/νου Πριόβολου στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1916-20 και εργάστηκε στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο.
·         Ο Αθανάσιος Σκέντζος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Χαράλαμπο Κολώνια[31]. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Αθανάσιος Σκέντζος την περίοδο 1905-16 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αλέξανδρος Ταραβίρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Έψαχνε για δουλειά (με 30 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Σ. Οικονόμου. Ο Αλέξανδρος Ταραβίρας είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ την περίοδο 1910-19 και εργάστηκε στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο.
·         Ο Χαράλαμπος Τιγκίναγκας (Tignagas) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Καλλιόπη. Τελικός προρισμός του για δουλειά (με 40 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο Χαράλαμπο Κολώνια. Πρωτοήρθε στην Αμερική ο Χαράλαμπος Τιγκίναγκας στην περίοδο 1916-19 και εργάστηκε στην πόλη Ουώρεν (Warren) του Οχάιο.

 ---

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

1.    Αρχειακό υλικό
i.    Ηλεκτρονικό Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
ii.   Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912), Διάταγμα 9-9-1927, ΦΕΚ 206/1927.
iii.   Γενικές απογραφές πληθυσμού (1889, 1896, 1920).

2.    Εφημερίδες – Περιοδικά
i    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Λαμίας στην Αμερική (αρχές 20ού αι.)» περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» 2012, 2013, Λαμία.
ii.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1& 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008  και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα 
iii.   Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ amfictyon.blogspot.gr
iv.   περιοδ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

3.    Βιβλία, Άρθρα, Ιστοσελίδες
i.    «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
ii.    Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html
iii.   Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις», 2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
iv.   Ιστοσελίδα http://www.laografikomouseio-efpaliou.gr
v.    Ιστοσελίδα web3.eetaa.gr
vi.   Βικιπαίδεια

 
Το Ευπάλιο (φωτογραφία από το Διαδίκτυο). Φαίνεται η εκκλησία με το ρολόι.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Το όνομα προήλθε από : (1) το Ευ (καλός) και πάλη δηλ. έβγαζε καλούς παλαιστές ή  (2) το Ευ (καλός) και πόλιον (δηλαδή μικρή πόλη), επειδή στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον.
[2] Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν “Σουλές”, πιθανά από τον τοπικό πασά Σουλεϊμάν. Κατά το ρουμελιώτικο ιδίωμα, οι ντόπιοι το πρόφεραν “Σλές”.
[3] Την είσοδο του χωριού κοσμεί το ωραιότατο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείο Ευπαλίου, μοναδικό σε όλη τη Φωκίδα. Είναι δωρεά του αείμνηστου καθηγητή ιατρικής Χαράλαμπου Σμπαρούνη και της συζύγου του Αντιγόνης. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1996 και στις αίθουσές του φυλάσσονται αξιόλογα παραδοσιακά αντικείμενα.
[4] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[5] Στο σύνολο των 96 μεταναστών του Ευπαλίου βρέθηκαν 10 αναλφάβητοι (ποσοστό 10 %).
[6] Στο χειρόγραφο του πλοίο (Ship Manifest) δεν είναι καθαρά γραμμένο το έτος επιστροφής. Μπορεί να είναι 1913 ή 1918. Εδώ τέθηκε το έτος 1913.
[7] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.
[8] Συνήθιζαν στην Αμερική τα μεγάλα επώνυμα να τα συγκόπτουν και κυρίως όσα είχαν πρώτο συνθετικό το Παπα- , το κατέγραφαν Pappas ως ολόκληρο επώνυμο.
[9] Ο γιος του Χαράλαμπος Νικ. Σμπαρούνης (1929-1997) έγινε χειρουργός γιατρός, διδάκτωρ και τακτικός καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ. Ήταν συγγραφέας σημαντικών βιβλίων της ιατρικής και άλλων. Να αναφέρουμε τα βιβλία «Μνήμη Νικολάου Σμπαρούνη - Τρίκορφου», «Ο δικός μας άνθρωπος» και «Το χρέος και το μήνυμα».
[10] Από το κλήμα Δωρίδας. Πήγε τον Ιούνιο του 1909 στην Αμερική, σε ηλικία 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Εργάστηκε στο Φίτσμπουργκ της Μασαχουσέτης.
[11] Ένας Γεώργιος Βίτσας, 17 ετών, πήγε το 1904, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής έγραψε … Πειραιά!
[12] Τον ίδιο μήνα (Μάρτιο 1910) έφτασε από το Λυκοχώριον Δωρίδος, ένας Βασίλειος Αλεξόπουλος, 19 ετών.
[13] Από το γειτονικό χωριό Ομέρ Εφέντη. Ο Κώστας Αρβανίτης, πήγε το 1910 στην Αμερική σε ηλικία 19 ετών και εργάστηκε στο Σώλτ Λέικ Σίτυ. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά το 1920 ξαναπήγε.
[14] Από τα Στύλια. Πήγε το 1909, σε ηλικία 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Προορισμός του ήταν η πόλη Φίτσμπουργκ της Μασαχουσέτης.
[15] Από το Ευπάλιο. Πήγε στην Αμερική το 1912 , για δεύτερη φορά. Ήταν τότε 24 ετών. Είχε ξαναπάει  και εργάστηκε στην πόλη Χολυόκε της Μασαχουσέτης.
[16] Από το Μαραθιά. Πήγε το 1910 στην Αμερική, σε ηλικία 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
[17] Είχε 1.340 κατοίκους το 2010.
[18] Στο χειρόγραφο Ship Manifest, στη  θέση της ηλικίας είναι κενό!
[19] Από το Ζωριάνο. Πήγε το 1909 στην Αμερική σε ηλικία 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θανασώ. Προορισμός του ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
[20] Έχει γραφεί νέος τόπος προορισμού, αλλά είναι δυσανάγνωστος (πιθανά είναι το Νιούαρκ, του Νιου Τζέρσεϋ).
[21] Έχει σφραγίδα DEPORTED (δηλ. απελαθείς).
[22] Δυστυχώς είναι κακογραμμένο το όνομά της και δυσανάγνωστο.
[23] Στο Passenger Record του αρχείου Ellis Island γράφει ηλικία 18 ετών, ενώ στο Ship Manifest  (άμεση καταγραφή στο πλοίο) γράφει ηλικία 19 ετών.
[24] Από το Λιδωρίκι. Μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, πήγαν στην Αμερική το 1906. Ο Αθανάσιος ήταν τότε 23 ετών και ο αρχικός του προορισμός ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήδη ήταν ο άλλος αδερφός του Κωνσταντίνος.
[25] Το γράφω με επιφύλαξη, επειδή στην καταγραφή που έγινε τότε έχει γραφεί : “his (father) Panagou mother (!) Efpalion Greece.”  Στο όνομα Panagou έχει γραφεί και η λέξη πατέρας (father) και η λέξη μητέρα (mother). Εκτός αν τον πατέρα ονόμαζαν Πανάγο, οπότε είναι σίγουρα ο πατέρας.
[26] Από τα Στύλια Λιδωρικίου. Πήγε (β’ ταξίδι) το 1913 στην Αμερική, σε ηλικία 43 ετών και παντρεμένος. Τη μητέρα του έλεγαν Αικατερίνη. Προορισμός του ήταν το Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Στο α’ ταξίδι του την περίοδο 1903-12 πήγε πάλι στο Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης.
[27] Ένας Γκανιάτσος Γεώργιος από τη Σεργούλα, πήγε το 1907 στην Αμερική, σε ηλικία 18 ετών. Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη. Δεν ξέρω όμως αν πρόκειται για το ίδιο άτομο.
[28] Δεν είναι ευανάγνωστο το χειρόγραφο και γι’ αυτό καταγράφω και τις δύο περιπτώσεις.
[29] Καταγράφηκε ως παντρεμένος (αλλά μπορεί να είναι λάθος, εφόσον δεν συνοδεύτηκε από το όνομα της συζύγου).
[30] Από το Λιδωρίκι. Πήγε στην Αμερική το 1910 σε ηλικία 18 ετών. Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
[31] Από την Αμόρανη της Ναυπάκτου. Πήγε στην Αμερική το 1907 σε ηλικία 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αντώνιος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου