"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

15/1/18

Η Βιομηχανία Γάλακτος Λαμίας



   Η ιδέα της δημιουργίας εργοστασίου παστεριώσεως γάλακτος στη Λαμία ξεκίνησε το 1954, αφού έγιναν οι σχετικές μελέτες και εγκρίθηκαν. Παράλληλα, για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας[1] στην περιοχή έγινε πρόβλεψη για την εισαγωγή 75 γαλακτοφόρων αγελάδων γερμανικής προέλευσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εργοστασίου. Η δυναμικότητα[2] του εργοστασίου ήταν για 3.500 κιλά γάλακτος ημερησίως, εκ των οποίων τα 2.000 κιλά θα τυροποιούνταν και τα υπόλοιπα θα παστεριώνονταν.

Από την εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, 9-11-1961, Λαμία
   Η θεμελίωση[3] του εργοστασίου έγινε στις 24 Μαρτίου 1959 από το βουλευτή Φθιώτιδας και υφυπουργό Εσωτερικών Ευάγ. Καλαντζή. Το εργοστάσιο μετά από ένα χρόνο ήταν έτοιμο. Το συνολικό κόστος υπολογίστηκε σε 6,5 εκατ. δρχ. (με 200 χιλ. δρχ. τη συμμετοχή του φορέα και 1 εκατ. ως επιχορήγηση). Ετησίως προβλεπόταν να επεξεργάζεται 2.500 τόνους γάλακτος. Οι 1.852 τόνοι θα μετατρέπονταν σε τυρί. Θα παράγονταν 912 τόνοι γάλα εβαπορέ, 50 τόνοι σκληρό τυρί, 6,75 τόνοι νωπό βούτυρο και 3 τόνοι μαγειρικό βούτυρο.
  Αφού περατώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και τοποθετήθηκαν τα μηχανήματα, από τις 6 Νοεμβρίου 1961 το Εργοστάσιο Γάλακτος Λαμίας άρχισε τη λειτουργία[4] του. Από το 1963 ήταν σε πλήρη λειτουργία. Η θέση του είναι γνωστή (βρίσκεται στα Καλύβια Λαμίας).
   Θυμίζουμε ότι αρχικά αποτελούσε Κοινοπραξία της Αγροτικής Τράπεζας και της Ενώσεως Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Φθιώτιδας. Τα μηχανήματα του Εργοστασίου ήταν γερμανικής κατασκευής και εγκαταστάθηκαν από τον τεχνικό Νικόλαο Κοτρωνιά[5]. Η ίδρυση και λειτουργία του Εργοστασίου ήταν πολλαπλά σημαντική για τη Φθιώτιδα για τον κλάδο, αλλά και για την τιμή του γάλακτος. Το παστεριωμένο γάλα του Εργοστασίου Λαμίας διατεθόταν σε σφραγισμένες γυάλινες φιάλες των 640 γραμμαρίων, ήταν απολύτως υγιεινό και κατάλληλο για παιδιά και μεγάλους. Η τιμή πώλησης[6] του παστεριωμένου γάλακτος ορίστηκε αγορανομικά σε 3 δρχ. η φιάλη των 640 γραμμαρίων.
   Τα επόμενα χρόνια παρέμενε ως κοινοπραξία της Αγροτικής Τράπεζας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας. Από το 1994 και μετά, ανήκει αποκλειστικά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας.
   Η πρώτη ύλη, το φρέσκο γάλα Λαμίας παράγεται στα γύρω βουνά και πεδιάδες της Ρούμελης. Στο εργοστάσιο μετατρέπεται σε υψηλής ποιότητας παστεριωμένο γάλα, όπως επίσης και πολλά άλλα τυροκομικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό όλων των προϊόντων είναι η ποιότητα, η γεύση και η διατροφική τους αξία.

Το Εργοστάσιο Γάλακτος Λαμίας (ελήφθη από το Διαδίκτυο)
   Σήμερα η μονάδα είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο που πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Παράγει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων με πλούσια γεύση, που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας. Αυτά είναι :
φρέσκο γάλα, γάλα κακάο, ξυνόγαλο, γιαούρτι (αγελάδος, πρόβειο, στραγγιστό), κρέμα (σοκολάτα, βανίλια), ρυζόγαλο, τυρί (φέτα ΠΟΠ, γίδινο, τελεμές), γραβιέρα (αιγοπρόβεια, αγελάδος) και κεφαλοτύρι. Από το 2016 το γάλα κυκλοφορεί (μετά από εκτεταμένη διαφήμιση) με την ετικέτα Lami.
   Τα προϊόντα της Βιομηχανίας Γάλακτος Λαμίας διατίθενται σε αναπτυγμένο δίκτυο από 61 σημεία στην περιοχή Αθηνών.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                 φυσικός


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, φ. 599, σελ. 1, 2-12-1954, Λαμία.
[2] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, φ.727, σελ. 1, 14-2-1956, Λαμία.
[3] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σελ. 1 & 4, 26-3-1959, Λαμία.
[4] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 2178, σ. 1, 9 Νοε. 1961, Λαμία.
[5] Ήταν ο πατέρας του πρώην δημάρχου Λαμίας Γεωργίου Κοτρωνιά.
[6] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σελ. 4, 19-11-1961, Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου