"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

15/2/18

Χαρτοποιία “ΠΑΚΟ”, στην περιοχή Βαθυκοίλου-Πελασγίας Φθιώτιδας



   Από τον Οκτώβριο του 1969 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου χαρτοποιίας[1] Αναστασίου Ι. Κολιοπούλου & Σια Ο.Ε. (Π.Α.Κ.Ο.), σε χώρο έκτασης 40 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση 4 Km ανατολικά της Πελασγίας και πλησιέστερα στο χωριό Βαθύκοιλο. Είναι το 2ο εργοστάσιο της ίδιας εταιρίας, εφόσον το πρώτο εργοστάσιο αυτής λειτούργησε από το 1962 στην περιοχή Κιάτου Κορινθίας. Η μονάδα αυτή παρήγαγε χαρτί συσκευασίας. Η έδρα της εταιρείας ήταν αρχικά στο Βέλο Κορινθίας, αλλά μεταφέρθηκε στην Αθήνα (το 1962).
   Ήταν αρχική επένδυση 60 εκατ. δρχ., με προοπτική επέκτασης. Εξοπλίστηκε με ιταλικά μηχανήματα, για απασχόληση 150 ατόμων σε 3 βάρδιες για να κατασκευάζει 14 ποιότητες χάρτου.
   Ως πρώτη ύλη ήταν κυρίως οι σιτοκαλαμιές (κυτταρίνη) του κάμπου της Πελασγίας και είχε βιολογικό καθαρισμό για τα λύματα. Η δέσμευση του ιδιοκτήτη Αναστ. Κολιόπουλου[2] ήταν να δοθεί εργασία στους ντόπιους.
   Τις επόμενες δεκαετίες η μονάδα επεκτάθηκε. Σε έκταση 108 στρεμμάτων πλέον εγκαταστάθηκε μεγάλη μονάδα παραγωγής χάρτου, από το 1969. Το Νοέμβριο του 1970 άρχισε η λειτουργία της χαρτοποιητικής μονάδας, με πρώτη ύλη το άχυρο.
   Το 1974 η αρχική εταιρεία “Αναστάσιος Κολιόπουλος & Σια Ο.Ε.” μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, με επωνυμία “Αν. Βλ. Κολιόπουλος Α.Ε. «ΠΑΚΟ» Χαρτοποιία-Χαρτοβιομηχανία & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις”. Το 1975 ολοκληρώθηκε η καθετοποίηση της παραγωγής, με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να παράγει χαρτόνι και χαρτοκιβώτιο.

Το εργοστάσιο ΠΑΚΟ στην Πελασγία Φθιώτιδας

   Από το 1982 ως πρώτη ύλη[3] πλέον χρησιμοποιείται παλαιόχαρτο, που συλλέγεται και ακολουθεί διαλογή του σε αποθήκη στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και μεταφέρεται στο εργοστάσιο της Πελασγίας. Αντίστοιχη συλλογή και διαλογή γίνεται και στο εργοστάσιο της Πελασγίας.
Παράγει : (α) Χαρτί συσκευασίας από 2 σύγχρονες μηχανές, με δυναμικότητα 160 τόνων ημερησίως.
   (β) Κυματοειδές χαρτόνι, από άλλη ειδική μηχανή, με δυναμικότητα 125 τόνων ημερησίως.
   (γ) Χαρτοκιβώτια όλων των τύπων, από ειδικές μηχανές, με δυναμικότητα 90 τόνων ημερησίως.
   Προσεγγίζοντας τα 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η μονάδα Χαρτοποιίας στην περιοχή Βαθυκοίλου-Πελασγίας της Φθιώτιδας, βοήθησε σημαντικά την απασχόληση στην περιοχή.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                  φυσικός

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σ. 1, 23-10-1969, Λαμία.
[2] Το 2004 απεβίωσε ο Αναστάσιος Βλ. Κολιόπουλος, πρωτοπόρος και  ιδρυτής της εταιρίας. Έκτοτε, η εταιρεία παραμένει οικογενειακή με  πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την Ελένη Αν. Κολιοπούλου.
[3] σταμάτησε την παραγωγή χαρτιού από άχυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου