"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

2/4/18

Εργοστάσιο Λαμίας “SOULIS” – Θερμαντικά σώματα



   Τη δεκαετία του ’70, ο Αν. Σούλης, που ήταν και πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας  “ΣΟΥΛΗΣ” Α.Ε., αποφάσισε την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή Λαμίας.  Η εταιρεία του, με έδρα την Αθήνα ασχολείτο με την κεντρική θέρμανση. Τη δραστηριότητά της ήταν η παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Το εργοστάσιο αυτό θα κατασκεύαζε θερμαντικά σώματα τύπου ΑΚΑΝS (φέτες καλοριφέρ).

Η θέση του εργοστασίου Soulis στον κόμβο
της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας
   Σε οικόπεδο, παρά τον κόμβο της Λαμίας στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η τεχνική εταιρία των Αφών[1] Πενταγιώτη κατασκεύασε τις εγκαταστάσεις της μονάδας. Στις 20 Απριλίου 1975 έγιναν τα εγκαίνια[2] του εργοστασίου παραγωγής θερμαντικών σωμάτων Soulis, στη μονάδα της Λαμίας.
   Τα επόμενα χρόνια έγινε επέκταση αυτής, σε 2 μονάδες παραγωγής για  διέλαση και παραγωγή προφίλ αλουμινίου, όπως και παραγωγή θερμαντικών σωμάτων τύπου AKANS. Η εταιρεία επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στον κλιματισμό (air conditions).
   Τελικά, η εταιρεία Soulis ΑΒΕΕ, εκτός των 2 μονάδων στη Λαμία, ίδρυσε και τρίτη στη Σόφια Βουλγαρίας που παράγει χαλύβδινους λέβητες Sigme και ειδικά σώματα λουτρού, ενώ μία τέταρτη έγινε στην Αθήνα.
   Η ανάπτυξη της εταιρείας έφτασε να απασχολεί περί τα 500 άτομα στις 4 μονάδες της. Το δίκτυο πωλήσεων αυτής έχει κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αγρίνιο.
   Μετά το θάνατο του ιδρυτή Αν. Σούλη, την εταιρεία ανέλαβαν οι συγγενείς-κληρονόμοι συνεχίζοντας την παραγωγή. Παράλληλα, η εταιρεία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά και προϊόντα ξένων οίκων (εμπορική δραστηριότητα), που δεν παράγει.
  Δυστυχώς για το φθιωτικό χώρο, η μονάδα της Λαμίας δεν υπάρχει πια. Πριν από δεκαετία περίπου έκλεισε, στερώντας την περιοχή από θέσεις εργασίας. Πάντως τις 2-3 δεκαετίες που λειτούργησε, είχε σημαντική προσφορά στον τόπο.


Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                     φυσικός


[1] Τρία αδέλφια, οι Δημήτριος, Αθανάσιος και Στέφανος Πενταγιώτης.
[2] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σελ. 4, 27-4-1975, Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου